Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageOväntade resmål

Hög tid att planera för sommarsemestern. Går resan till Israel bjuder vi här på några spännande utflyktstips ”off the beaten track”. Kanske några nyheter även för den vane Israelresenären?
Förkortat från ISRAEL21C

Grottpaddling

För den som är mellan 10 och 70 år, samt besöker Israel mellan april till november, är kajakpaddling i de vackra Rosh Hanikra-grottorna ett spännande utflyktsmål. Grottorna är tunnlar, med en sammanlagd längd på ca 200 meter, som formats av havet i den mjuka kalkstenen. Inte många känner till kanotuthyrningen som finns vid Sea Center på Betzet Beach. En paddlingsfärd är på 90 minuter och det är bäst att förboka.
Läs mer på: www.rosh-hanikra.com


Världens största etsningspress

Gottesman Etching Center, öster om Nahariya, grundades 1993 som en mötesplats för israeliska och utländska konstnärer som arbetar med etsning. Här finns bland annat den största etsningspressen i Israel. Centret är ett lysande tillfälle att beskåda konstnärerna i arbete, samt att köpa med sig konst hem. Intill centret finns också en vacker skulpturträdgård.
Läs mer på: www.cabriprints.com


Självspelande pianon och antika speldosor i mängd

Nisco är en konstnärskoloni i utkanten av Ein Hod, i Carmelområdet, söder om Haifa. Här hittar du Nisan Cohen som emigrerat från New York, och har en stor samling mekaniska instrument som han samlat på sig under mer än 40 år. Här finns grammofoner, självspelande pianon, antika speldosor och mycket mer. Nisan älskar att visa upp sina instrument för besökare! Nisco Museum of Mechanical Music, har öppet varje dag från 10.00 till 17.00. Ibland ges även konserter.
Läs mer på: www.ein-hod.info/nisco


Båttur i underjorden

Den här unika undervattensbåtfärden tar dig på en tur genom Pool of Arches eller Pool of Goats som den också kallas, från 1700-talet i gamla Ramla. (Namnet kommer ifrån att människorna tidigare brukade utfodra sina getter med vatten mellan bågarna.) Vattenreservoaren är 500 kvadratmeter stor och fylld med fisk. Raderna med stenkolumner som bär upp taket, belysningen som speglar sig i vattnet – allt bidrar till den spektakulära upplevelsen. Öppet söndag till torsdag och lördag 8 – 16, fredagar och helger öppet till 14.
Läs mer på: www.en.goramla.com/category/pool-of-arches


Nervkittlande naturupplevelser för erfarna vandrare

I naturreservatet Yehudia Forest Nature Reserve finns flera fantastiska vattenfall och vattensamlingar – vilka alla nås bäst i sällskap av en auktoriserad guide. Black Canyon, en vulkanisk vattenfylld ravin, är den längsta i Golanbergen, och är ett spännande utflyktsmål för erfarna vandrare. Hexagon Pools är en bassäng i botten på en annan djup ravin, omgärdad av stenformationer i basalt (vulkanisk bergart) och forsande vatten.
Mer info hittar du på: www.goisrael.com


Vävkonst i öknen

Sidreh är en ideell organisation som grundades 1998 och har som målsättning att hjälpa beduinkvinnor i Negev-området. Organisationen har fått sitt namn efter trädet med samma namn som växer i Negev, och som nämns i Koranen som en metafor för kvinnans kraft och förmåga till överlevnad. I Lakyia Negev Weaving project använder sig kvinnorna av ull från lokala fåraherdar som de sedan tillverkar mattor, kuddar och assessorer av. Kvinnorna berättar gärna om sitt liv som beduiner samt demonstrerar hela vävprocessen.
Läs mer på: www.sidreh.org


Ekologi och övergivna djur

I byn Kdmat Zvi på Golanhöjderna har Tami och Babi Kabalo startat en ekologisk bondgård, helt byggd av återvunnet material. Gården Belli Ofri tar hand om skadade och övergivna djur såsom bland annat lamm, getter, påfåglar, duvor och sköldpaddor. Efter att man har klappat och hälsat på djuren kan man passa på att besöka gårdens organiska plantage, osttillverkning, vinbutik samt beskåda olivoljepressen vilken är en replika från en antik modell och drivs av en mula. Tami håller också olika konst-workshoppar.
Läs mer på: www.bellofri.co.il


Vin, mera vin

I Negev har nio vingårdar som alla ligger längs gamla vin- och kryddvägar i området gått samman och återskapat de vinterrasser som fanns här för mer än 2000 år sedan. Besök någon av gårdarna Carmey Avdat, Kadesh Barnea, Ashba, Rota, Sde Boker, Sdema, Rujum, Derech Eretz och vinkällaren vid Boker Valley Vinyards.
Mer info om varje vingård hittar du på: www.rng.org.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!