Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi hjälper barn och äldre
Neve Michael

Årets höjdpunkt!

Den 19 juni är det dags för 14 flickor och 19 pojkar i barnbyn Neve Michael att bli Bar och Bat Mitzva. Dagen är en milstolpe i varje judiskt barns liv, och för barnen i Neve Michael är den speciell på fler än ett sätt.

Bar Mitzva (för pojkar) och Bat Mitzva (för flickor) kallas det tillfälle när man uppnår sin religiösa myndighetsålder. Bar Mitzva, vilket sker vid 13 års ålder för pojkar, och ett år tidigare för flickor, är något som sker automatiskt, men brukar ofta högtidhållas bland annat genom att barnet ifråga blir kallad att läsa ett avsnitt ur Torahn inför församlingen. Dagen har förberetts under lång tid. Bland annat har de 14 flickorna och 19 pojkarna studerat Torahn, pojkarna har fått lära sig lägga tefillin (böneremsor), samt gjort flera utflykter till inte mindre än 13 historiska platser i Israel.

Självklart ska man också ha en stor fest! En del barn har på grund av sina svåra traumatiska erfarenheter inte möjlighet att delta fullt ut i programmet, och för dem ordnar Neve Michael en separat tillställning.

”Jag är både nervös och förväntansfull inför min Bat Mitzva” berättar en flicka.”Jag tror att jag kommer att kunna läsa det jag ska... att jag får fira min Bat Mitzva på det här sättet gör att jag känner mig precis som andra judiska barn. Att jag kan och känner till lika mycket som de...”

Firandet i Neve Michael är som sagt speciellt på flera sätt. För många barn är det en dag att se fram emot som de inte ens i sin vildaste fantasi trodde att de skulle få uppleva. Speciellt är också att ceremonin helt bekostas av gåvor och donationer. Ett varmt tack från hela Neve Michael för att ni ger våra barn en dag att minnas hela livet!

Precis som alla andra barn

I barnbyn Neve Michael bor 300 barn mellan fyra och 18 år som av olika anledningar måste komma bort från sina destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, psykiska problem, missbruk eller barn som blir föräldralösa. Barnen är precis som alla andra barn - de har bara haft oturen att växa upp i ett hem där de inte kan bo kvar.

I Neve Michael får barnen bo i en familjelik miljö - där de med hjälp av terapeutiskt stöd och kärlek kan utvecklas till trygga och självständiga individer. Neve Michael tillhandahåller ett dygnet-runt-öppet kriscenter, ett speciellt kriscenter för tonårstjejer, en grundskola, en förskola, ett terapicenter för barn, samt ett externt terapi- och kriscenter för familjer i riskzonen.

Under 2015-2016 är vi tillsammans med partners del i totalsanering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael. Vi fortsätter också att se till att samtliga barn och ungdomar får hjälplärare och terapi vid behov.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Neve Michael: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-neve-michaelAmigour

Vilken 20-års fest!

Man blir aldrig för gammal för att festa. Så firade de boende på Amiours äldreboende i Beersheva med både sång, mat och dans när deras hem nyligen fyllde 20 år.

För alla de bonde i Amigour's Shimshon Sheltered Home i Beersheva är deras hem så mycket mer än ”bara” ett hem. Det är också en plats där de kan känna sig trygga, få god och näringsrik mat, ta del av olika aktiviteter, samt inte minst får vara en del av en social gemenskap. Nyligen ordnade centret till exempel en uppskattad workshop i den japanska pappersvikningskonsten Origami.

”Det var länge sedan jag dansade så här mycket” sa en av de äldre damerna under 20-årsfesten. ”För mig är Shimshon Sheltered Home så mycket mer än ett hus där jag har mitt hem. Det är min trygga plats på jorden” sa en äldre herre med tårar i ögonen.

En värdig ålderdom

Amigour är Israels största ideella organisation som erbjuder bostäder till landets fattigaste och mest utsatta äldre. I Israel finns mer än 650 000 äldre över 65 år, som lever nära fattigdomsnivån, och inte har råd att köpa eller hyra en lägenhet. I dag kan Amigour erbjuda 7500 äldre ett skäligt boende i något av sina 57 bostadsprojekt runt om i Israel. Men behovet är alltså fortfarande stort! Majoriteten av de boende hos Amigour är nya immigranter från förre detta Sovjetunionen och överlevande från Förintelsen. Amigour förser också de boende med olika sociala och kulturella aktiviteter.

Under 2016 arbetar vi med här med att renovera och bygger ut ännu ett äldreboende, denna gång i Tel Aviv.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour: www.israelinsamlingen.org/andamal/hjalp-till-aldreKarmiel

Purim – ett tillfälle att glädjas

Högtiden Purim, som ägde rum i slutet av mars, är en omtyckt fest i hela Israel. Alla klär ut sig, äter godsaker och byter gåvor, så kallade mishloach manot, med varandra. I barnbyn Karmiel gjorde personalen sitt yttersta för att barnen till fullo skulle få njuta av festligheterna.

Purim firas till minne av hur judarna i det gamla persiska riket räddades ifrån att bli utrotade av den onde Haman. Haman planerade att döda alla judar men hans planer stoppades av Mordechai och drottning Ester. Under firandet är det brukligt att läsa ur Esters bok, skramla med skallror (för att jaga bort Haman), äta godsaker och att klä ut sig.

I barnbyn Karmiel tog man verkligen Purim på allvar och började festligheterna en hel vecka innan själva högtiden.

Rafi Attias, föreståndare i Karmiel sa :“Vi vill ge våra barn så mycket skoj och glädje som möjligt, och en helg som Purim är ett ypperligt tillfälle att göra just det.”

En natt veckan innan Purim dekorerade personalen hela barnbyn med leende ansikten. Barnen blev väldigt förvånade då de vaknade upp! När de sedan kom hem från skolan var festligheterna i gång med både dans och karneval. Dagen därpå fanns olika stationer med ansiktsmålning, lekar och andra aktiviteter. Många volontärer hjälpte också till att sy utklädningsdräkter till barnen.Varje familjeenhet hade fått var sitt givet tema som till exempel kor, sagofigurer och olika känslotillstånd som glad, ledsen och arg. En av veckans höjdpunkter var “den omvända helgen” då barnen bytte roller med sina fosterföräldrar och personalen i byn. Äntligen fick de vuxna vara barnsliga och barnen möta några av de utmaningar som det innebär att vara vuxen.

“Den omvända helgen var jätterolig! Och jobbig”, sa ett av barnen. “Jag tror faktiskt hellre jag är barn än vuxen... “

Ett hem hemifrån

Barnbyn Karmiel ligger vackert bland bergen i Galileen. Här bor 235 barn mellan fem och 15 år - som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina familjer. Många har traumatiska erfarenheter med sig i bagaget såsom fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och/eller föräldrar som missbrukar, sitter i fängelse eller har gått bort. De flesta av barnen i Karmiel kommer hit efter domstolsbeslut. Här får barnen växa upp i en "family unit", vilket består av ett föräldrapar och ungefär 12 barn. I barnbyn finns också tre tonåringsenheter och ett "soldier home" för hemlösa soldater att komma hem till på sin ledighet. Barnbyn Karmiel byggdes på 70-talet och byggnaderna är mycket eftersatta.

Under 2016 renoverar vi och bygger ut ett gammalt nergånget bostadshus.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Karmiel: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-karmielTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!