Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDemokrati och skrämmande verklighet

Israels dagspolitiska situation slutar aldrig att engagera och intressera. Så inte heller på Förenade Israelinsamlingens Israeldag som ägde rum den 13 mars i år. Temat var ”Israels liberala demokrati och dagens Mellanöstern”.
Av Åsa Fridman

Årets Israeldag som tog plats i Berns vackra salonger blev snabbt fulltecknad. Och det är inte konstigt med tanke på de två ytterst intressanta personer som var dagens talare; Tzipi Livni och Itamar Marcus. Tzipi Livni är säkert känd för många som en både färgstark och engagerad person med lång meritlista. Bland annat har hon varit såväl utrikes- och justitieminister samt vice premiärminister. I dag leder hon det liberala partiet Hatnua och sitter i Knesset (Israels parlament).

Tzipi Livni inledde eftermiddagen med sitt både personliga och tydliga anförande. Hennes tro på en tvåstatslösning är fortfarande stark, men inte ”romantisk”, och vägen dit kommer inte att bli enkel. Hon påminde oss också om att inte bara se till framtiden utan att också att se till vad som har åstadkommits och att Israel redan är ett ”miracle in the east”. Tzipi Livni är en rutinerad politiker som länge rört sig i den politiska hetluften – ändå gjorde hon ett väldigt personligt och varmt framträdande, där både hennes barn och hennes föräldrar, vilka bland annat varit aktiva inom motståndsorganisationen Irgun under den brittiska mandattiden, fick ta plats.

En Israeldag är självklart inte komplett utan att det också ges utrymme för umgänge och prat. Så även denna eftermiddag då de närmare 200 gästerna ivrigt samtalade om dagens evenemang samt om allehanda spörsmål. Det gavs också tillfälle att köpa fina litografier, köpa Franz Cohns nyutkomna bok ”Vi lever vidare – en familjekrönika”, samt att skänka pengar till Förenade Israelinsamlingens många projekt. Insamlingen gick speciellt till stöd för offer för den senaste tidens terroristattacker. Tack för alla era gåvor!

Dagens andra talare var Itamar Marcus, politisk aktivist, forskare och grundare av Palestinian Media Watch. Hans ”mission” är att göra omvärlden, däribland Sverige medveten om det budskap den palestinska myndigheten sprider till sina invånare via främst media och skolböcker. Det var en skrämmande bild Itamar målade upp. En bild där Israel ska utplånas och där tagandet av varje droppe judiskt blod är en lycka och välsignelse. Och även om innehållet för många, mig själv inkluderat, säkert och tyvärr inte var någon nyhet, så var omfattningen och systematiken i den palestinska indoktrineringen, i alla fall för mig, överväldigande. Med denna inte alltför ljusa bild avslutades dagen. Men kanske blir gemenskapen ännu starkare, och ambitionen att göra gott och något positivt för Israel och det judiska ännu starkare, just med tanke på hur världen ser ut just nu. Det är i alla fall tankar jag har med mig efter denna Israeldag.


Allt börjar med barnen

det är ingen hoppfull bild av samförståndsviljan hos palestinierna som Itamar Marcus, grundare och ledare av Palestinian Media Watch målar upp. Istället är det ett samhälle där invånarna, framförallt barnen, indoktrineras tidigt och massivt till hat och uppvigling.
Av Åsa Fridman

Någon dag innan Israeldagen på Berns träffar jag Itamar Marcus på hotellet där han bor. Vi hinner knappt hälsa på varandra förrän han plockar fram sin dator och börjar berätta. Och det är mycket denna man har att säga. Han vill få oss alla, medborgare som regeringar, att öppna våra ögon och verkligen förstå vad som pågår inom den palestinska myndigheten.

– Allt börjar med barnen, säger Itamar snabbt. Det är ingen slump att de flesta av den senaste tidens många knivattacker vi sett är utförda av ungdomar, i många fall även barn, så unga som 13 år. Dessa barn är uppväxta med tv-program, skolböcker, sporttävlingar till minne av martyrer med mera som glorifierar varje tagande av judiskt liv. Det här är mycket viktigare än fredssamtal. Det är vad vi säger till våra barn som avgör vilken framtid vi får.

Itamar talar fort och hängivet. Ett efter ett visar han mig videoklipp på barnprogram som talar om Tel Aviv, Haifa och andra städer som bosättningar, om fotbollsturneringar till minne av självmordsterrorister, om barn, så små som kanske fem år som stridslystet berättar att de längtar efter att döda judar. Det är lätt att tappa andan. Det är så många exempel. Så starka.

– Nej, budskapet har inte blivit värre de senaste åren. Istället har den palestinska myndigheten blivit allt tydligare. Man försöker inte ”polera” sina uttalanden längre, utan säger rakt ut vad syftet är. Motståndaren är inte längre den judiska staten utan den judiska personen. Man märker ju att omvärlden inte bryr sig! Så varför ändra sig? Så länge omvärlden fortsätter med sina ekonomiska bidrag, och inte fördömer attackerna kommer de att fortsätta.

Media är ett fönster av samhället, menar Itamar. Därför har man på Palestinian Media Watch valt att studera just palestinsk media ur olika aspekter. Rapporterna institutet sammanställer sprider man till beslutsfattare runt om i världen, till exempel i Sverige. För vi i Sverige har ett ansvar, enligt Itamar.

– Jag tror inte att den svenska regeringen, eller andra regeringar, medvetet vill stödja de palestinska terroristattackerna, men faktum är att det är just vad man gör. Den palestinska myndigheten talar med två tungor. Till den egna befolkningen säger man att det är bra att döda judar och till omvärlden framställer man sig som offer.

– Jag tror uppriktigt att om människor, däribland Margot Wallström, får veta hur verkligheten ser ut, om jag får möjlighet att träffa dem och de kan ställa frågor – så kommer de att ändra sin inställning. Jag är ändå hoppfull inför Israels framtid, och om fred. Det måste man vara, något annat alternativ finns inte. Men det kommer att ta lång tid.

PMW- Palestinian Media Watch grundades 1996 och är ett israeliskt forskningsinstitut som studerar det palestinska samhället genom att analysera dess media och skolböcker. Institutet sammanställer en mängd olika rapporter som man lägger fram för politiska ledare och beslutsfattare runt om i världen. Institutet håller även föredrag samt skriver rapporter om hur ekonomiskt bidrag till PA (Palestinska Myndigheten) ofta används för terroristbefrämjande aktiviteter. Till sin hjälp har man ett nätverk av arabisk-kunniga personer som översätter och analyserar material. Mycket finns även översatt till svenska!

Läs mer på www.palwatch.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!