Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi var många som samlades lördagen den 12 mars på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg till en utsökt middag med musikunderhållning och sång i närvaro av Israels ambassadör Isaac Bachman och hans fru Osnat.

En oförglömlig fest till Israels ära

Av Nava Bergman

En förtätad stämning av värme och stark gemenskap präglade hela denna underbara kväll, från minglet före måltiden genom måltiden och talen. Med Max Wulfsons orkester och kantor Yakov Zingboims sång kulminerade stämningen och våra röster släpptes loss i allsång och fötterna till dans i ringlande kedjor mellan och kring borden.

Ambassadörens tal, som betonade orsaken till bristen på förståelse för Israel i Sverige, nämligen det faktum att Sverige i hundratals år förskonats från krig och inte kan föreställa sig Israels situation och utsatthet, samt hur det går till att få till stånd beslut i FNs organ mot Israel, nämligen via automatisk handräckning, var uppskattat. Adam Cwejman, ledarskribent i Göteborgs-Posten, höll också ett intressant tal som bland annat berörde ambassadörens förklaring till för varför det i Sverige inte finns förståelse för Israels utsatthet och agerande. Adam Cwejmans far, som immigrerade till Sverige från Polen och efter tio år här återvände dit, kunde bekräfta precis det Isaac Bachman påpekat. Det kändes att polacker som upplevt krig hade större förståelse för Israel i konflikten med palestinierna än svenskar som förskonats från krig.

Naomi Abramowicz , ledarskribent i Göteborgs-Posten, talade varmt om Israel och inledde appellen till förmån för årets insamling.

Värd och arrangör av Förenade Israelinsamlingens kväll i Göteborg, som otröttligt anordnad detta årliga event de senaste trettio åren, Dan Fibert, avslutade kvällen med att tacka alla. Tack själv, Dan Fibert, och Kol ha-Kavod (=all ära) för denna kväll.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!