Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära vänner,

På väg hem ifrån Israel där jag deltagit i en jury för att kora den bästa ”start-upen” inom det teknologiområde, elektro-optik, som jag är verksam inom, kan jag bara konstatera att Israels ”fruktade” armé i stor utsträckning används för att skapa innovationer som gör världen friskare, mer säker och energieffektiv.

Detta står i stark kontrast till den upptrappade demonisering av Israel, där Sverige, Europa och tyvärr också nu USA går BDS rörelsen till mötes. Den uppmaning till terror och destruktion som PLO och Hamas gör sig skyldiga till ursäktas av högt uppsatta politiker med att terrorn är förståelig p.g.a. Israels ockupationspolitik.

Det politiska mantrat är att man ska utöva sådana påtryckningar, ekonomiskt och politiskt på det ”starka” Israel så att de gör nödvändiga eftergifter till det ”svaga” PLO och Hamas. Därmed kommer fredsförhandlingarna igång. Det finns flera problem med ett sådant resonemang.

Ett av problemen är att israels befolkning aldrig igen kommer att sätta sig i en situation som med Gaza där man riskerar bombardemang och där Västbanken blir en arena för Iran eller andra extrema regimer som vill destabilisera närområdet och hota Israel. Jag vet att samma dag som Israel tror att man har en partner för fred kommer man att göra stora eftergifter. De är grundligt trötta på den s.k. ”situationen”. Men de kommer aldrig att ge efter för terror. En läxa som Europa ännu inte har lärt sedan 70-talet där man gav efter för terrorister och nu fortsätter med att belöna PLOs terrorhets med att sätta tryck på Israel. Eftergifterna kommer som en bumerang tillbaka in hjärtat av Europa.

Det andra problemet är att resonemanget uppfyller alla de tre D:na som är kriteriet på när israelkritik blir antisemitism. Margot Wallströms krav om en internationell undersökning om det förekommit utomrättsliga avrättningar i samband med knivattackerna, slår två flugor i en smäll.

Först demoniserar hon Israel som stat när hon antyder att staten fritt går och dödar oskyldiga personer utan rättegång, dessutom delegitimserar hon Israels som civiliserad nation (som har ett mycket oberoende rättssystem) genom att kräva en internationell undersökning. Sista spiken i kistan är dubbelmoralen när hon och andra som Ban-Ki Mon ursäktar PLO’s terror och uppmaningar till terror med att de inte har något val. I Sverige accepterar vi inte knivmord på hållplatser eller i skolor. Motsvarande krav på internationella ingripande har inte heller rests på Turkiet för dess hemska behandling av kurderna eller med anledning av hur polisen i USA agerar mot svarta eller Rysslands hantering av sina oppositionella m.m.

Fred byggs med förtroende. Jag trodde det var den förhärskande moralen här i Sverige och i väst. Tydligen finns en annan moral när det gäller just den judiska staten trots storvulna deklarationer mot antisemitism och rasism på torg och i våra synagogor.

Vi har ett viktigt opinionsarbete framför oss!

För att avsluta i en mer positiv ton kan jag konstatera att Israel har väldigt många vänner här i Sverige. När vi summerar 2015 kan vi konstatera att vi återigen har ökat vårt insamlingsresultat från 17 till 23 Mkr. Det extremt goda resultatet beror delvis på att många arv kommit in. Grundinsamlingen ökar dock också och vi får större gåvor från allt fler givare. I Menorah kan ni läsa om alla de fantastiska projekt vi sponsrar. Som vanligt kan vi också skryta med våra låga omkostnader som i år är ca 15 % av insamlingsresultatet. Pengarna kommer verkligen fram till de önskade ändamålen. Resultat sker genom det hårda arbete som utförs ifrån vårt kansli. Det är inte lätt att göra sin röst hörd och att stödja vår verksamhet är ett kraftfullt sätt att visa sin solidaritet med Israel. Vi kommer att fortsätt vårt arbete med att öka engagemanget för Israel genom att aktivera än fler människor på olika sätt och med olika initiativ.

Tack alla givare för er generositet, tack Ulf , Leone, Lotta och Nanna och tack kära styrelse för allt nedlagt arbete och engagemang under 2015.

Med hopp om fred i och runt Israel.

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!