Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi hjälper barn och äldre
Neve Michael

Kunskap ger självkänsla

Breakdance som terapeutiskt verktyg?! Jo det är verkligen sant. I barnbyn Neve Michael har man funnit att breakdance är ett framgångsrikt sätt för barn och ungdomar att uttrycka sina känslor. Även träslöjd används i terapeutisk form.

I barnbyn Neve Michael erbjuder man sina barn flera olika former av terapi. Bland annat ett träslöjds-program där barnen i upp till 10 timmar i veckan, antingen individuellt eller tillsammans med ett annat barn, får fördjupa sig i olika delar av trähantverk. Tanken är att lära barnen hela kedjan från material till färdig produkt. Dessutom använder man sig bara av återvinningsprodukter, vilket skapar vördnad för naturen och samhället. För barnen är det välgörande att få lära sig att vara kreativa, detaljerade och dessutom lära sig hamra, sy, borra och måla.

En av pojkarna på träslöjdskursen berättar:

”Det är härligt att känna att av någonting som bara är tänkt att slängas, så kan jag istället skapa något vackert eller användningsbart.”

Breakdance med sin kreativa och uttrycksfulla dansform har visat sig vara ett bra sätt för barn och unga med problem att uttrycka sin individualitet. De får öva sig i att interagera med andra, möta en publik och utveckla danskunskaper de senare kan använda professionellt. Framför allt ger det ungdomarna en stolthet och självkänsla samt möjlighet att ta sig över sina sår sedan barndomen.

Precis som alla andra barn

I barnbyn Neve Michael bor 300 barn mellan fyra och 18 år som av olika anledningar måste komma bort från sina destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, psykiska problem, missbruk eller barn som blir föräldralösa. Barnen är precis som alla andra barn - de har bara haft oturen att växa upp i ett hem där de inte kan bo kvar.

I Neve Michael får barnen bo i en familjelik miljö - där de med hjälp av terapeutiskt stöd och kärlek kan utvecklas till trygga och självständiga individer. Neve Michael tillhandahåller ett dygnet-runt-öppet kriscenter, ett speciellt kriscenter för tonårstjejer, en grundskola, en förskola, ett terapicenter för barn, samt ett externt terapi- och kriscenter för familjer i riskzonen.

Under 2015-2016 är vi tillsammans med partners del i totalsanering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael. Vi fortsätter också att se till att samtliga barn och ungdomar får hjälplärare och terapi vid behov.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Neve Michael: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-neve-michaelAmigour

Lyckligt lottade

Adler, 88 år, och Semion Rosenfeld, 93 år, är lyckligt lottade. De är två av de 115 äldre som bor på "Derech Hashalom" Sheltered Home i Tel Aviv, ett av Amigours mest populära äldreboenden. Inom en snar framtid kommer ytterligare 143 äldre få ett hem här – bland annat tack vare generösa gåvor från Förenade Israelinsamlingen.

Derech Hashalom Sheltered Home i Tel Aviv byggdes på 1960-talet och är ett av Amigours mest populära äldreboenden, mycket tack vare sitt centrala läge i Tel Aviv. Här bor i dag 115 äldre i 111 lägenheter, till en hyra av 70 shekel i månaden för en, eller 85 shekel för ett par. Men behovet är mycket stort och över 5000 personer står i kö i Tel Aviv för att få komma till ett hem liknande "Derech Hashalom". Inom kort kommer därför Amigour att påbörja en utbyggnad med 107 lägenheter på sammanlagt 6000 kvadratmeter. 143 lyckliga äldre kommer att få möjlighet att flytta hit. Förutom dessa nya lägenheter kommer även de äldre byggnaderna att renoveras och bland annat förses med ett skyddsrum på varje våningsplan, vilket gör det lättare för hemmets boende att vid behov ta sig dit. Allt detta har gjorts möjligt tack vare givmilda donationer från Förenade Israelinsamlingen och andra givare!

Tova och Semion, vilka både är överlevande från Förintelsen uttrycker sig så här:

”Vi känner oss stolta över att få bo här. Det är ett bevis på att trots vår ålderdom, så har har vi ett värde, och har rätt att njuta av ett vackert nytt hem.”

Tova skickades till Auschwitz som 14-åring och lyckades bland annat överleva tack vare sin uppfinningsrikedom. 1946 kom hon till Israel, arresterades och fördes till Atlit Detention Camp. Efter frigivningen bosatte hon sig på en kibbutz tillsammans med sin syster.

Semion var en av ledarna för upproret i dödslägret Sobibor. Han stred i Röda Armén och var en av de som fritog Berlin. 1990 gjorde Semion och hans familj aliyah till Israel.

En värdig ålderdom

Amigour är Israels största ideella organisation som erbjuder bostäder till landets fattigaste och mest utsatta äldre. I Israel finns mer än 650 000 äldre över 65 år, som lever nära fattigdomsnivån, och inte har råd att köpa eller hyra en lägenhet. I dag kan Amigour erbjuda 7500 äldre ett skäligt boende i något av sina 57 bostadsprojekt runt om i Israel. Men behovet är alltså fortfarande stort! Majoriteten av de boende hos Amigour är nya immigranter från förre detta Sovjetunionen och överlevande från Förintelsen. Amigour förser också de boende med olika sociala och kulturella aktiviteter.

Under 2016 arbetar vi med här med att renovera och bygger ut ännu ett äldreboende, denna gång i Tel Aviv.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour: www.israelinsamlingen.org/andamal/hjalp-till-aldreAfula Ilit

Att skapa en familj

Under förra året hade Förenade Israelinsamlingen glädjen att kunna hjälpa till med byggandet att ett nytt terapeutiskt center i barnbyn Afula Ilit. Nioåriga Noam är ett av de 122 barn som tack vare centret får hjälp att bygga upp sin trasiga familjerelation.

Det nya terapeutiska centret i Afula Ilit har som mål att hjälpa barnen i barnbyn att bygga upp en bättre relation med sina biologiska föräldrar. För vissa barn är tyvärr detta en omöjlighet, men för de föräldrar som visar en vilja och förmåga att försöka förbättra relationen till sina barn, erbjuder centret såväl gruppterapi som enskild terapi. Här arbetar både socialarbetare och psykologer och Förenade Israelinsamlingen har hjälpt till att finansiera utrustning och möbler till den nya byggnaden.

”Miljön här är jättefin och anpassad för vår verksamhet”, säger Liora, en av de socialarbetare som arbetar på centret. ”Barnen är glada över att komma hit och jag tror att de känner att vi äntligen möter de behov de har. Det är en enorm skillnad mot den provisoriska byggnad vi förut använde.”

Ett av de barn som just nu regelbundet besöker centret är Noam (fingerat namn). Han kom till Afula Ilit när han var fyra år efter ett domstolsbeslut, då pappan hade dömts till fängelse och modern hade svåra alkoholproblem och inte alls klarade av att ta hand om honom. Under sitt första år i barnbyn hade han sporadisk kontakt med sin mamma, men under tiden som gick minskade kontakten stadigt. Under tiden i fängelset fick pappan hjälp med sina missbruksproblem och för två år sedan började Noam besöka sin pappa i fängelset. Förra året lämnade pappan fängelset och är nu väldigt mån om att bygga upp relationen till sin son.

”Vi märkte att pappan hade svårt att prata med sin son, och att Noam var mycket ambivalent över kontakten. I själva verket var det nödvändigt att bygga upp en helt ny relation från grunden”, berättar Liora.

Nu besöker Noam och hans pappa regelbundet det nya centret. Från att i början inte kunna uttrycka några känslor eller prata med varandra alls, har de nu börjat spela fotboll tillsammans...

Ett hem hemifrån

I barnbyn Afula Ilit bor ett 90-tal barn i så kallade ”family units” (ett föräldrapar och ungefär 12 barn som bor tillsammans i en familjelik miljö), två tonårsenheter och ca 30 barn från närliggande områden som kommer för att ta del av olika program. Hit kommer barn som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina föräldrar. Många har traumatiska erfarenheter med sig i bagaget så som fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och föräldrar med missbruksproblem. Barnbyn grundades 1980 och har stötts av oss sedan 2008.

Vår första insats var att ge den då väldigt eftersatta barnbyn en lekplats. Under 2015 finansierade vi bland annat nya möbler och utrustning till två hus i byn. Vi fortsätter med liknande stöd även i år.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Afula Ilit www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-afula-ilitTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!