Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNy bok

Vi lever vidare – en familjekrönika
av Franz T. Cohn

Detta är en skildring av en tysk-judisk flyktingpojkes egna upplevelser och minnen från 1930-talet och början av 1940-talet.

Hans föräldrar, Fritz och Margot Cohn, undkom från Nazityskland till Norge i sista stund senvåren 1939 och byggde upp ett nytt liv där. Detta beskrivs i deras egna brev. Men ödet kom ifatt dem hösten 1942 när alla judar i Norge deporterades.

Familjens historia och många levnadsöden skildras ända från Första Världskriget. Ett tysk-judiskt kulturförlags odyssé under 1930- och 1940-talen ligger inflätad i berättelsen som en del av familjekrönikan. Flyktingpojken träffade 1945 sin kärlek, en ungersk-judisk flicka som överlevt Auschwitz, och bildade familj 1948. De har nu sju vuxna barnbarn. Franz säger stolt: VI LEVER VIDARE!

Boken säljs av Förenade Israelinsamlingen och kostar 100 kr plus 25 kr i porto. Behållningen går enligt författarens önskan till behövande barn i Israel. Beställ via bankgiro 671-6609.


Vi bygger nytt skyddsrum i södra Israel

Många av våra givare tänker lite extra på befolkningen i södra Israel, som lever och verkar i närheten av Gazaremsan och därför tidvis hotas av missiler och raketer därifrån.

Den senaste tiden har hotet aktualiserats, då ett flertal tunnlar i Gaza antingen rasat samman eller förstörts av Israel. Det kan inte uteslutas att Hamas återigen bygger upp sin militära förmåga.

Tack vare generösa gåvor under de senaste månaderna, öronmärkta för skyddsrum, har vi kunnat ta på oss att bygga ännu ett nytt skyddsrum. Denna gång bygger vi i Kibbutz Magen som ligger i Eshkol, området alldeles intill Gazaremsan.

Projektet kostar 30 000 dollar, ca 250 000 kr, och det är många svenska givare som ligger bakom denna satsning.

Vi vill kunna bygga fler skyddsrum, tyvärr är situationen sådan att många israeler fortfarande saknar ordentligt skydd. Vill du bidra till detta, ge en gåva till pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609 och märk din insättning ”skyddsrum”.


Tack!

Så här glad blev ett av barnen i Neve Michael över den Chanukapresent hon fick tack vare den insamling vi påbörjade inför förra årets Chanuka. Resultatet blev hela 48 000 kronor!


Ett nytt hus, ett nytt hem

Hur stolta vi än är över allt det vi bidrar med till barnbyn Neve Michael, tar behoven inte slut. Just nu samarbetar vi med ett antal olika bidragsgivare om att renovera ytterligare ett bostadshus för 24-30 barn. Så här ser byggprojektet ut just nu!


Vi är effektiva!

Ibland undrar givare vilka omkostnader vi har i vårt insamlingsarbete. Svaret är: väldigt låga!

Detta beror till stor del på att vi har många generösa givare, många som hjälper oss ideellt och att vi är väldigt kostnadsmedvetna. Andelen kostnader i relation till insamlade medel under förra året var därför låga 13 %. Då ingår absolut allt, såsom Israelkvällen i Stockholm, arbetet med denna eminenta tidning, alla kampanjaktiviteter och utskick.

Vi roade oss med att jämföra med en del stora, välkända organisationer med 90-konton och kunde bl a se att Röda Korset ligger på 19 %, liksom Hjärt- och Lungfonden och Barncancerfonden, medan Läkarmissionen ligger på 18 % och SOS Barnbyar 16 %. Greenpeace har hela 27 % i omkostnader, och Amnesty och Cancer- och Allergifonden ligger på 21 %.

Med andra ord, fortsätt att stödja Förenade Israelinsamlingen! Du gör en väldigt fin insats för många människor, och pengarna kommer fram. För mer information, kontakta oss gärna på info@israelinsamlingen.org.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!