Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2015 - vi har kunnat hjälpa många

Det är alltid svårt att sammanfatta ett helt år med olika aktiviteter och projekt, men jag ska ändå göra ett försök…

Förra året blev ett av de bästa insamlingsåren på länge för oss i Sverige. Tack vare många generösa givare kunde vi därför fortsätta med viktiga projekt i Israel, men också starta ett antal nya.

 • Situationen i Ukraina är generellt sett svår, särskilt i de östra delarna och inte minst för judarna i området. Invandringen till Israel var stor, ca 8 000 judar från Ukraina gick på aliyah, och vi kunde göra viktiga insatser för att hjälpa till.
 • Även under förra året kunde vi ge samtliga ca 280 barn i barnbyn Neve Michael hjälplärare och olika former av terapi. Dessutom påbörjades renovering av ett stort bostadshus i byn och vi kunde byta den A/C som gick sönder i byns kriscenter.
 • Vi hjälpte barnbyn i Afula Ilit med nya möbler och utrustning till ett av bostadshusen och byns terapeutiska center.
 • Totalrenovering och utbyggnad av ett stort bostadshus i barnbyn i Karmiel påbörjades.
 • Ett nytt äldreboende i Kfar Saba, med 109 små lägenheter, färdigställdes. Här har vi flera partners som hjälpt till.
 • Vi stod bakom projektet ”La´ad”, där 38 unga volontärer ger olika typer av stöd och hjälp till äldre utsatta israeler, främst överlevande efter Förintelsen. Volontärerna får studiestipendier som tack för sina insatser.
 • Vi kunde ge 50 etiopiska ungdomar inom Ethiopian National Project hjälp med extra undervisning så att de klarar gymnasieskolan med fullständiga betyg.
 • Ett 80-tal studenter vid Tel Hai College fick studiestipendier tack vare svenska givare.
 • Tio unga invandrade läkare får stöd inom programmet ”A Profession for Life”, så att de kan jobba som läkare i Israel.

Vi har även kunnat hjälpa etiopiska judar, barnen i Alumotskolan i Beersheva, israeliska terroroffer och ”lone soldiers”, samt kunnat bygga skyddsrum i södra Israel.

Alla dessa projekt är alltså helt finansierade av våra svenska givare!

Bland aktiviteterna i Sverige vill jag särskilt nämna några.

 • Vi hade en väldigt trevlig Israelkväll på Berns i Stockholm, med ca 300 personer som bl a lyssnade på den israeliska sångerskan Hagit Yaso, hörde riksdagsman Hanif Bali, och åt och drack gott. Så viktigt att samlas kring något positivt för Israel!
 • Dan Fibert, som står bakom vårt arbete i Göteborg med aldrig sinande energi, ordnade återigen en trevlig middag med insamling till vårt arbete. Alice Teodorescu och Eli Göndör var talare.
 • Young Leadership fortsatte utveckla sitt arbete inom den yngre generationen och hade ett flertal trevliga events under året. Man når allt fler unga aktiva, det bådar mycket gott för framtiden.
 • Vår årliga höstresa till Israel fortsätter att vara omtyckt och populär. Under 2015 hade vi fler resenärer än någonsin, 44 personer, och utvärderingarna visar att våra resenärer är väldigt nöjda med blandningen av turism och besök vid våra projekt.

Vi möter oerhört många engagerade och generösa människor runtom i Sverige. Det är oerhört glädjande, och jag tror att Israel har många fler vänner i Sverige än vad vi kanske tror.

Alla vi engagerade och givare kan vara oerhört stolta över vad vi åstadkommer i Israel. Vi hjälper landet att bli starkare och tryggare, och inte minst visar vi israelerna att de inte står ensamma.

Varmt tack till er alla!

Ulf Cahn


2016 - vårt viktiga arbete fortsätter

Vi kunde göra väldigt mycket gott i Israel under förra året – nu satsar vi på att fortsätta arbetet även i år. Många projekt är redan på gång, andra är i sin linda, men vi behöver mycket hjälp för att klara de behov som finns.

Året innebär stora utmaningar för Israel och vårt arbete, men vi tror och hoppas att vi även i år ska kunna göra stor skillnad för utsatta israeler. Här är de viktigaste projekten under 2016:

 • Hjälpa samtliga ca 280 barn i barnbyn Neve Michael att få de hjälplärare och den terapi de behöver, så att de kan bli trygga vuxna när de lämnar barnbyn
 • Fortsätta förbättra utrustning och standard i de gamla bostadshusen i barnbyn Afula Ilit.
 • Hjälpa fler judar från Ukraina till Israel. Tusentals judar behöver hjälp och det är enbart våra resurser som sätter gränserna för hur mycket vi kan hjälpa till.
 • Vi bygger ut ett äldreboende för fattiga äldre i Tel Aviv, tillsammans med några partners. Det blir 107 nya lägenheter, bygget har redan påbörjats och kommer att fortgå in på 2017.
 • Totalrenovering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael pågår, och står klart under hösten 2016. Detta är ett svenskt projekt.
 • Ett liknande projekt pågår i barnbyn i Karmiel, även detta är svenskt projekt som står klart under hösten.
 • Många studenter vid Tel Hai College kommer att få studiestipendier under året.
 • Våra givare öronmärker många gåvor för att bygga och renovera skyddsrum i södra Israel, vi räknar med att under året kunna bygga minst ett, förhoppningsvis två.
 • Vi stödjer barnen i Alumotskolan i Beersheva

Vi har sett många attacker mot israeler under det senaste halvåret, med kniv, skjutvapen, fordon och på andra sätt. Ett 30-tal israeler har dödats, hundratals skadats. Vi fortsätter att hjälpa offren och de efterlevande.

Detta är vad vi vill och räknar med att kunna göra under året. Vissa projekt är redan finansierade, det gäller bostadshusen i Neve Michael och Karmiel samt äldreboendet i Tel Aviv. Men vi vill gärna göra mer och nya donationer kommer att göra så att fler barn och äldre kan få tryggare liv.

Utöver dessa projekt kan vi se att arbetet med att engagera fler ungdomar bär frukt. Vårt Young Leadership utvecklades på ett fantastiskt sätt under förra året och man har många planer på olika events under året.

När jag skriver detta pågår planeringen av en fantastisk Israeldag i Stockholm den 13 mars, med två mycket speciella gäster: Tzipi Livni, tidigare bl a utrikes- och justitieminister, och Itamar Marcus, grundare av och ledare för Palestinian Media Watch.

Årets resa till Israel äger rum 22 – 29 september, vi har börjat jobba med programmet och i nästa Menorah kommer mer konkret information. Vill du följa med är det klokt att höra av sig snarast!

Du kan bidra till vårt arbete på många sätt – via plusgiro, bankgiro, SMS, swish, hemsidan, överlåtelse av aktieutdelning med mera. Du kan ge via autogiro, automatisk överföring och månadsgivande via SMS. Vi ser att denna mångfald är populär, alla givare hittar sitt sätt att bidra på.

Vilket sätt just du väljer spelar mindre roll, det viktiga är att du är med. Och kom ihåg att du själv väljer hur just din gåva ska användas.

Varmt tack för att du är en del av detta viktiga arbete. Ditt engagemang, och det arbete vi gör tillsammans med alla fantastiska israeler som vi samarbetar med, är något vi alla kan vara stolta och glada över. Det är i alla fall jag!

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!