Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära vänner,

ena sidan har vi visionen om en tvåstatslösning som Tzipi Livni så passionerat talade om med en judisk demokratisk stat, säkerhetslösningar och möjlig samlevnad där Israeler kan leva i trygg förvissning om att inte bli beskjutna och attackerade. Å andra sidan Itamar Marcus sakliga redogörelse för hur PLO på arabiska förhärligar terror och upphöjer kampen mot Israel till den största plikten.

Förstår man detta dilemma så förstår man var grundproblemen ligger i konflikten. Det var därför så viktigt att vi samtidigt fick ut dessa budskap till de som har inflytande på Sveriges utrikespolitik. Genom ett samarbete med Israeliska ambassaden fick Itamar Marcus komma in och berätta om PLOs terrorhets på Riksdagen, Utrikespolitiska Institutet, Timbro, Palmecentret och för svenska UD. Zipi Livni fick också träffa den liberala riksdagsgruppen och även ha ett privat möte med Margot Wallström.

Anledningen till att vi kan agera på detta sätt och få hit talare av en dignitet som också kan påverka, har med er kära givare att göra.

Keren Hayesods insamling globalt och även de relativt stora insatser vi gör ifrån ”lilla” Sverige år efter år uppskattas på högsta ort och betyder enormt mycket för Israel. Israel måste nu igen utveckla nya antimissilsystem för att motverka hotet ifrån Irans nya medeldistansrobotar. Samtidigt måste man utöka bevakningen på gator och torg för att motverka den dagliga terrorn som påverkar alla. Allt detta till ohyggliga kostnader.

Trycket med nya invandrare ifrån Ukraina och Frankrike avtar inte. Antisemitismen i Europa tilltar också, så vi ser ingen lättnad här.

Israels BNP per capita är ¾ av den svenska, samtidigt spenderar man 100 miljarder kr mer på sitt försvar jämfört med Sverige. Det motsvarar all sjukpenning och ersättning för funktionsersättning som betalas ut i Sverige eller mer än vad vi spenderar på barnbidrag, föräldrapenning och andra stöd till barnfamiljer tillsamman här i Sverige. Det ger lite perspektiv på utmaningarna Israels befolkning har när de ska ta hand om de barn och gamla som kommer i kläm.

Det man ändå åstadkommer med engagemang och den lilla hjälp vi bidrar med är minst sagt ett under.

Våra fina projekt, israelernas egna engagemang och landets historia är en del av det som deltagarna i vår årliga höstresa får uppleva genom ett varierat program. Det hela ger en djupare förståelse av Israel och vad man trots alla hot och krig ändå har åstadkommit.

Vi som arbetar med detta och ni kära bidragsgivare till Keren Hayesod är en del av detta engagemang och ert stöd hjälper som ni nu förstår på fler än ett sätt.

Jag hoppas ni får en härlig sommar och att man i Israel snart kan få röra sig fritt på gator och torg utan att känna oro!

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!