Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

TURISTTIPS

TEL AVIV 90 ÅR
Av Simon Griver

Tel Aviv kallas ofta "Staden som alltid håller igång" - en stad med en ungdomlig själ. 1999 har den firat sin 90-årsdag men utgör ändå själva kvintessensen av en modern israelisk stad. Som landets ekonomiska huvudstad utstrålar Tel Aviv energi och dynamik och konkurrerar med landets politiska huvudstad Jerusalem om den kulturella hegemonin. Tel Avivs kustlinje och den breda sandstranden kantas av hotell och uterestauranger. Som semesterstad erbjuder Tel Aviv allt en turist kan önska sig: bad i Medelhavet (eller hotellpoolen), konserter, opera, museer, nattliv och gourmetrestauranger. Rätt tid att solsemestra i Tel Aviv för en nordbo är från april till mitten av juli och från september ända till mitten av december. För den som vill hushålla själv finns det numera gott om moderna ferievåningar nära stranden att hyra per dag eller vecka.

Tel Avivs sprudlande innevånare kommer att släppa sig lösa ordentligt, då staden tar steget in i sitt tionde decennium. Var de än befinner sig kommer de att dela med sig av sin smittsamma glädje. På dagarna kan man njuta av Medelhavets gyllene stränder och mysa på Nahlat Benyamins och Dizengoffs trottoarkaféer. Och när natten faller på söker man sig till jemenitkvarterens restauranger och pubar eller strövar omkring på trendiga Shenkingatan och bohemiska Florentingatan.
Det finns de som anser att Tel Aviv är en skamlöst materialistisk och syndig stad jämfört med stillsamma, andliga Jerusalem. Ett aktuellt slagord får bara sin rätta snärt på engelska: "Jerusalem prays while Tel Aviv plays". Med svenskt rim skulle det kunna låta: "Jerusalem ber medan Tel Aviv ler".

VÅRENS KULLE
När Tel Aviv grundades 1909 hade dess fäder bara anspråkslösa ambitioner för det nya samhället. Rishon Lezion och Petah Tikvah i närheten var ju jordbruksbyar. Men Tel Aviv skulle vara en trädgårdsförort till grannstaden Jaffa.
I Hezekiels bok nämns namnet Tel Aviv som en stad i Babylon. Det valdes tack vare sin nygamla dubbelbetydelse på hebreiska - Tel är en kulle med lager av forntida civilisationer, medan Aviv betyder vår, förnyelsens årstid.
Tel Aviv utvecklades snabbt till en blomstrande metropol, då vågor av judiska immigranter som flydde från Europas antisemitism, anlände till området. De första kom från Ryssland, därnäst från Polen och sist från Nazityskland. På 30-talet hann Tel Aviv ikapp Jerusalem som en judisk stad av mått. Jerusalem är ju den 3000 år gamla staden som judar älskat och längtat till under tvåtusen års exil. Om Jerusalem symboliserar den judiska historiens storhet, så representerar Tel Aviv löftet om en underbar framtid.

SNABB TILLVÄXT
Efter bara 30 år hade stadens befolkning 1939 vuxit till mer än 160 000, och man hade fått kulturella vattenhål som Habimateatern och Palestinas (senare Israels) Filharmoniska orkester. Staden är också fortfarande berömd för sina många Bauhaus-byggnader med 20- och 30-talens fashionabla minimalistiska design. När staten Israel hade utropats 1948, växte staden ytterligare i storlek och betydelse, då judiska immigranter vällde in från Förintelsens Europa, från arabiska länder och senare från Sovjetunionen.
1950 smälte Tel Aviv samman med Jaffa. Det var i den gamla hamnstaden i söder man en gång skeppade in kung Salomos cedrar, som han importerat från Libanon för att bygga Templet. Det var också från Jaffas hamn, som Jonas gav sig ut på sin ödesdigra färd.
Idag uppgår Tel Avivs befolkning till närmare 400 000 men är ändå bara hjärtat i en enorm långsträckt tätortsregion, som sträcker sig från Rishon Lezion i söder till Herzlia och Kfar Saba i norr. Mer än två och en halv million människor har sina hem där.

TURISTSTADEN
Det är en glädjande sanning att Tel Aviv-Jaffa lockar till sig hundratusentals turister varje år.
-Vi har nästan 8 000 hotellrum i Tel Aviv-området, berättar chefen för Tel Avivs hotellorganisation, Eli Ziv. -Vi erbjuder gästerna hav, sand och solsken året om. På köpet får de underhållning, kultur och nattliv, färgstarka marknader och det bibliska Jaffas historia.
Jubileumsevenemangen för att fira de 90 åren är många, och bland dem får man väl räkna in millennieskiftets fantastiska multimedia-show på Rabin Square, som är stadens största plaza, och en festkonsert i Yarkonparken, där Israels Filharmoniska Orkester dirigerats av den otroligt populäre maestron Zubin Mehta.
Det ingår i stadens sommartraditioner att ordna festligheter utomhus, förklarar Danny Weiss, som är bas för Tel Avivs kultur- och konstdepartement. Det handlar om informella arrangemang, gratisnöjen som är särskilt lockande för besökare, för meningen med det hela är att alla ska delta, då folk ska blanda sig med varann och ha trevligt tillsammans. Israelerna är ju öppna och vänliga, och det är lätt att lära känna folk vid sådana där tillfällen.

Weiss råder turisterna att anpassa sig till Tel Aviv-tiderna. På restauranger, pubar, klubbar och till och med strandpromenaden är det massor av folk vid tiotiden på kvällen. Men det är först efter midnatt som stadens nattliv verkligen sätter i gång på allvar.

I city är man stolt över sin kultur också med orkestrar av världsklass, danstrupper, opera och teater förutom museer och alla konstgallerier.

FINANS- OCH TEKNOLOGICENTRUM
Tel Aviv har ändå mer att bjuda på. Det är en stad där arbete och företagsamhet är i full gång i de stora kontorshusen, som höjer sig över kvarteren i hela staden. Staden på sistone blivit bäst känd för sina högteknologiska industrier. Mjukvara i mängder, elektronik, telekommunikation, medicinsk utrustning och bioteknologi produceras över hela Israel. Men investeringskapitalet, finansiell infrastruktur och de största, mest framstående teknikföretagen har sina huvudkvarter framförallt i Tel Aviv-området.
Tidningen Newsweek placerade nyss Tel Aviv-Jaffa på världens exklusiva tio i topplista över högteknologiska städer. På den listan finns det bara tre städer, som ligger utanför USA. Tel Aviv är en av dessa tre i gott sällskap med engelska Cambridge och Indiens Bangalore.
Tidningen utpekade också Tel Aviv som en av världens tio i toppstäder dit unga människor flyttar. Tel Aviv-Jaffa är Israels handels- och finanshuvudstad med banker, försäkringsbolag och industriella organisationer och dessutom en liten men mycket livlig börsverksamhet.
Diamantslipning och -bearbetning drar genom sin export in fem miljarder dollar om året till Israel. Tilläggas bör att det mesta av diamanthandeln är förlagt till grannstaden Ramat Gan.

Tjugonde århundradet har sett Tel Aviv resa sig ur sanddynerna vid Medelhavets östra strand och utvecklas till en förebildlig modern stad. Vem vet, det tjugoförsta århundradet kanske kommer att se denna högteknologiska turiststad träda fram som en av världens mest attraktiva metropoler.
Översättning och bearbetning Norma Wiel-BerggrenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.