Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

TURISTNYTT

Från far till son på Sions Berg

Av Janet Mendelsohn Moshe

Det är en fin tradition som Ya´acov Nahane fullföljer i sin far rabbinens fotspår, när han varje måndag står i "Presidentens rum" på Sions Berg och nedkallar Guds välsignelse över sina besökare.

Turistmål med välsignelser
-Herren välsigne dig och bevare dig och låte sitt ansikte lysa över dig,
mässar Ya´acov, ber om hälsa och välgång och tillägger också en bön om en kärlek skapad i himmelen och ett glädjerikt bröllop för den unge man, som kommit till honom. En kvinna som uppsökt Ya´acov Nahane på toppen av Sions Berg, ber att han ska läsa en särskild välsignelse över hennes son, som just gör sin militärtjänst i Libanon.
Turister vandrar genom slingrande gränder uppför berget för att besöka det som kallas Kung Davids Grav liksom rummet där Jesus skall ha intagit sin Sista Måltid. Bara de, som är lite mer nyfikna av sig och går uppför några andra trappor intill, belönas från taket med utsikten över Tempelplatsen. Och om det är måndag får de troligen se Ya´acov Nahane i "Presidentens rum". Var och en som kommer in i det lilla men fint inredda rummet får höra hur det fick sitt namn.
-Israels andra president, Yitzhak Ben-Zvi, var en folkets man, och han brukade gå upp till det här rummet, som under åren 1948-67 var det närmaste en jude kunde komma Västra Muren. Medan han såg ut på Tempelplatsen ovanför Västra Muren, bad Ben-Zvi en bön om fred och ett återförenat Jerusalem, berättar Ya´acov Nahane. Presidenten blev bönhörd 1967, då Jerusalem återförenades och judar kunde besöka alla delar av staden.
Den här utsiktsplatsen, där man också kom närmast den jordanska gränsen och kunde se andra sidan, blev mindre frekventerad, när turister kunde komma ända till Västra Muren själva. Men trots att turisterna inte längre flockades kring platsen, fortsatte rabbi Eliahu Nahane, som Ya´acovs far hette, att tillbringa sina dagar där i bön och studier av Tora under fyrtiofem år intill sin död 1997.
Ya´acov Nahane fortsätter att nerkalla välsignelser över varje besökare, men det kan nog tyckas att hans berättelser om fadern ibland snuddar vid det otroliga.
-När Anwar Sadat 1977 chockat världen med att komma till Jerusalem, hade hans egyptiska stab sett sig om i staden. När de varit uppe på Sions Berg, beundrat utsikten och tittat in i "Presidentens rum", där rabbinen var fördjupad i sina studier, hade en kvinna dröjt sig kvar. Hon talade med rabbinen och anförtrodde honom att hon så innerligt önskade sig ett barn.
Hon bad honom bedja en bön för henne, och sedan fortsatte hon tillsammans med sin grupp. Och innan ett år hade förflutit, fick man höra att hon blivit mor till en frisk och duktig babyson efter tio års fruktlösa försök.

Arvet från Sions Berg
Sions Berg väster om Gamla Staden är djupt förankrat i judisk, muslimsk och kristen tro. Tusentals israeler och turister söker sig till Kung Davids Grav, målet för deras pilgrimsfärd, för att där recitera de psalmer han skrev för 2 950 år sedan.
Rabbi Benjamin från Tudela besökte Jerusalem 1173 och hävdade att Davids Grav upptäcktes 15 år tidigare, då en kyrkvägg störtade in och man skulle bygga upp den igen, varvid ingången till en antik grav öppnades. Kristen tradition har blomstrat i dess omedelbara närhet, eftersom Cenaklet på andra våningen anses vara det rum där Jesus Kristus intog sin Sista Måltid. Samma rum är också känt som platsen för Kristi Förklaring.
Strax intill står Dormitionskyrkan, där Jungfru Maria "föll i den eviga sömnen".
Idag besöker både judar och kristna Sions Berg, vanligen innan de går igenom Sionsporten in i Gamla Staden för att gå ner till Västra muren, som är en av de återstående murarna i Herodes tempel, som byggdes i Jerusalem för 2000 år sedan. Förutom att bedja vid Västra muren följer många traditionen att sticka in en liten skriven lapp med en bön eller en önskan i springorna mellan den gamla murens stenar.

turism.jpg Hemlig postservice till Västra muren
Rabbi Nahane hade sitt eget knep för att kunna få lappar eller särskilda böner instoppade i muren också under de 19 år, 1948-67, då Jordanien hade överhögheten, medan judarna inte tilläts att komma in till det judiska kvarteret eller ens närma sig Västra muren.
Ya´acov Nahane ler, när han berättar historien om sin fars egen hemliga postservice. Han säger att fadern alltid satte ut friskt vatten och brödsmulor på taket till Davids Grav för att mata duvorna. Och fåglarna pickade inte bara i sig smulorna under väldigt oväsen, de plockade också upp små papperslappar, som de sen flög till muren med och stoppade in i springorna.
Även om ett besök på Sions Berg inte står på varje turists dagsprogram, är en promenad runt berget alltjämt en andlig upplevelse. Påven Paul VI besökte Sions Berg 1964, och numera letar folk efter Oskar Schindlers grav på bergets katolska kyrkogård.
Många har nog sett Spielbergs film "Schindlers list" om den mäktige industrimannen och nazistpartimedlemmen, som faktiskt räddade 1200 judar genom att anställa dem vid sin fabrik.

Åsynen av den krenelerade stadsmuren kring Gamla Staden är betagande vacker från taken på Sions Berg, och man kan alltjämt gå dit upp och begrunda de otroliga delningarna av en stad som Jerusalem. Och om ni råkar vara i Jerusalem en måndag, gå upp till "Presidentens rum" och titta efter Ya´akov Nahane. Han bär fortfarande sin fars tradition vidare däruppe på Sions Berg i bön och under studium av de fem Mose-böckerna.
Översättning och bearbetning: Norma Wiel-Berggren

JERUSALEM 2000
Det omfattande programmet för Jerusalem 2000 som börjar i maj och pågår fram till augusti nästa år har börjat ta form. Här är några av evenemangen:
¤ House of the Bronzes. Det största fyndet hittills av muslimska konstföremål visas i en utställning som öppnas den 24 juni hos arkeologiska institutionen vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Omkring tusen väl bevarade bronsföremål från 900-1000 f.Kr. som legat gömda har grävts fram utanför staden Tiberias.
¤ Världsberömt glas. Den 1 juli öppnar "Chihuly in the light of Jerusalem 2000". Den amerikanske glaskonstnären Dale Chihuly ställer ut sina verk i samarbete med Tower of David-museet. Jättelika glasarbeten ställs ut i museets park.
¤ Sommar av kärlek. 29 augusti till 6 september pågår "Summer of Love". Judiska singlar får chansen att träffa varandra under vad som redan nu kallas Århundradets fest. Guidade turer, vattensporter och underhållning ingår i festprogrammet.
¤ Dead Sea Cross Country. 13 november hålls en mountain bike-tävling vid jordens lägsta plats. Vem som helst kan anmäla sig. Ring Israeliska Statens Turistbyrå 08-21 33 86.
AHP
Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.