Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turistnytt

98-nr3s22

YTTERLIGARE EN SEVÄRDHET I ISRAEL - Tel Aviv-universitetet har fått en förnämlig synagoga

En av världens främsta arkitekter, Mario Botta, har skapat en vacker synagoga och ett judiskt center för Tel Aviv universitetets 26 000 studenter. Byggnaden har skänkts till universitetet i färdigt skick av en donator från Schweiz.

"Vi vill ha klassrum, inte synagogor" skanderade bortemot hundra studenter vid Tel Aviv universitetet när Cymbalista Synagogue and Jewish Heritage Center invigdes på senvåren i närvaro av bl.a. Israels president Ezer Weizman. Den världsberömde arkitekten, schweizaren Mario Botta har skapat detta smycke, där varje detalj är en pärla. T.o.m. kipporna som tillhandahölls harmonierade i färg med väggarna! Tyget hade inhandlats i Paris.
Efter pressvisningen frågade jag Mario Botta med vilka grundläggande hjälpmedel en arkitekt skapar sitt verk. Ljuset, materialet och geometrin, blev svaret. Utifrån ser man inga fönster, inne flödar dagsljuset. De två tornens tvärsnitt börjar som kvadrat, övergår i konisk form och blir slutligen cirkulär. Tornen symboliserar den eviga dialogen, t.ex. mellan Gud och människan, mellan de ortodoxa och de sekulariserade, mellan dagens livsstilar och flertusenåriga levnadsregler.
Torah-arken är inramad av onyx från Pakistan, den beige stenen på insidans väggar kommer från Toskana, det svarta granitgolvet har hämtats från Zimbabwe, det bleka trätaket är schweiziskt och den rödaktiga fasadstenen är importerad från Verona. Stolar och bänkar har italiensk design, gjorda av lönn. Hela byggnaden är enkel, kraftfull och vacker.

Byggnaden innehåller en ortodox synagoga, ett auditorium som kan omvandlas till en konservativ eller reformert gudstjänstlokal, en utställningshall och ett stort studierum med bibliotek och datautrustning. Donatorn, Norbert Cymbalista med familj från Schweiz, har varit på plats minst en gång i månaden under byggnadstiden för att kontrollera alla detaljer. Cymbalista är en gladlynt 72-årig byggmästare och fastighetsägare. Det finns nog inte någon byggnad i hela Israel med högre kvalitet i utförandet.
Invigningsdatum var fastställt - det skulle sammanfalla med universitetets årliga Board of Governors möte. Bara några månader före invigningsdagen visade det sig att bygget var tre veckor försenat. En nervös Cymbalista frågade byggchefen om synagogan skulle bli klar i tid. " Det är ju ett Guds hus, och med hans hjälp så klarar vi det".

Från början skulle det bli en ortodox synagoga. Många lärare och elever opponerade sig. Professor Yoram Dinstein, universitetets president, säger att vi inte kunde ha en synagoga som endast representerar en enda riktning inom judendomen. Problemet löstes så att reformerta och konservativa gudstjänster kan genomföras i auditoriet. Dinstein kunde lätt avfärda kritiken mot att det uppfördes en synagoga istället för hörsalar: "Vi skulle ju inte få en donation i pengar utan en nyckelfärdig byggnad. Vi tackade naturligtvis ja till denna."

Varför donerade du en synagoga, frågade jag Norbert Cymbalista vid invigningen. "Det vistas 26 000 judiska studenter här varje dag och det fanns ingen synagoga. Nu finns det", svarade han med mycket nöjd röst och fortsatte:
"byggnaden är avsedd att vara ett hjälpmedel för att uppnå och stärka enigheten genom dialog, inte minst genom studierummet Bet Midrash. Och museet är en symbol för sambandet mellan judendom, konst och skönhet."

Cymbalista-synagogan är en ny turistattraktion, väl värd att besökas vid nästa vistelse i Tel Aviv. Den ligger på universitetets campus, ett stenkast från Diaspora-museet Bet Hatefutsot.
Bertil NeumanTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.