Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turism

98-nr2s4

DE SMÅ STEGENS POLITIK
GYNNAR TURISMEN
Av Geert F. Göbel

Mellan "systerstäderna" Eilat och Akaba vid Röda Havets inre vik försiggår ett samarbete utanför mediernas uppmärksamhet. Fredlig samexistens gynnar både Israels och Jordaniens intressen, såväl inom turismen, för skyddet av miljön i denna gemensamma, smala havsbukt, som när det gäller flyget. Geert Göbel rapporterar här från en resa bort från mörka svenska vintern till detta varma, soliga och lättåtkomliga semestermål.

Rädsla är en dålig rådgivare! "Du är inte klok - att resa till Israel just nu!" Varningen hördes många gånger innan min fru och jag i slutet av januari satte oss i planet till Ben Gurion-flygplatsen i Israel och via Jerusalem hamnade i Eilat, men utan gasmask, som enligt många var ett absolut måste. (Just vid denna tid hade USA och England hotat bomba Irak om inte Saddam Hussein tillät FNs vapeninspektörer att fortsätta sitt arbete. Man var då rädd för att han som hämnd skulle skicka massförstörelsevapen mot Israel. Red. anm.) Men se där - i hela Eilat fanns inga gasmasker, varken för vuxna eller barn. Ingen brydde sig om denna skyddsåtgärd. Däremot möttes jag av ett oväntat samarbete mellan systerstäderna Eilat och Akaba. Detta samarbete är värt all uppmärksamhet. Samförstånd finns på många områden, förklarade honorärkonsuln Jacky Pri-Gal, en f.d. holländare som i Eilat tillvaratar de tre skandinaviska ländernas samt Hollands och även Tysklands intressen. Som exempel på samarbete nämnde han "katastrofhuset" direkt på gränsen, bestående av tre rum. Den jordanska och den israeliska beredskapskommittén går in från var sin sida av gränsen och träffas i mittrummet för att diskutera gemensamma problem och möjliga insatser. Det kan röra sig om miljöfrågor (oljeutsläpp), gränskontroll vid övergångsställen, infrastruktur, flyttfåglarnas märkning och mycket mer.

SAMARBETE TILL FÖRDEL FÖR BÅDA LÄNDER
För första gången delar Eilat och Akaba en monter på ITB, turistmässan i Berlin. Framför mig ligger den första gemensamma broschyren. Akaba drar fördel av Eilats goda rykte. Eilat å sin sida får ett mervärde som turistmål genom den 5 600 år gamla staden Petra, som en gång varit en knutpunkt för karavaner och där kameler kunde tanka 100 liter vatten var. Gränsövergången till Jordanien klaras numera på ca en halv timme. Jag tänker 30 år tillbaka, när jag för första gången besökte Eilat, som då ännu inte blivit upptäckt av turister. Då fick man inte ens komma i närheten av gränsen. Endast med kikare kunde jag se den då typiska arabiska hamnstaden Akaba och de långa tågen som klättrade uppför bergen med frakt till huvudstaden Amman och vidare till Jordaniens hamnlösa grannar. Denna transport sker numera med lastbilar, bl.a. till Irak, som betalar med bensin. Idag ingår en stadsrundtur genom Akaba i Petra-besöket.

NYA HOTELL
Till min stora förvåning kantas den jordanska kusten av moderna hotell, som SAS-Radisson och Holiday Inn. För stadens numera 50 000 invånare finns moderna shopping-gallerier. Dykare lockas med korallrev och färggranna fiskar i stora mängder - liksom på den israeliska och egyptiska sidan av viken. På den israeliska sidan har också stora förändringar skett. Där har tiden inte heller stått still. För 30 år sedan, 1968, visade man stolt upp två mindre hotell vid norra stranden. Och detta med all rätta, ty så sent som 1952 bildade de första fasta invånarna ett kommunråd. År 1959 förklarades Eilat som stad, även om antalet invånare bara var 6 000. Tio år senare, 1969, räknades 13 000 och 1979 hela 20 000 själar. Idag närmar Eilat sig 60 000-sträcket, exklusive alla turister, och med en arbetslöshet understigande 2%. Inte mindre än 8 000 hotellrum står till buds. Och fler skall det bli. Vid den attraktiva norra stranden byggs just nu ett enormt Hilton, lika lyxigt - med marmormosaiker, mässing och glas och framförallt rymd - som "Dan" med sina 380 rum eller "Princess" nära Coral Beach med hela 419 rum. Och vad sägs om Radisson Moriah, där man från övre poolen tar rutschkanan till den lägre. Förresten är det mera liv kring poolerna än i havet, även om Röda havet med sina lugnt vaggande blå vågor och kristallklara vatten håller några streck över 20 grader C. Detta i mitten av februari.

GEMENSAM FLYGPLATS
Samarbetet länderna emellan visar sig även i flygtrafiken. Efter mitt besök i Eilat meddelade den israeliske turistministern Moshe Katsav, att man även på regeringsnivå eftersträvar ett mera intensivt samarbete med Jordanien. Som förebild nämner han den nya gemensamma "freds"-flygplatsen några få kilometer norr om Akaba/Eilat (Shalom - Salam Airport). Den ligger visserligen i Jordanien men intill gränsen. Flygplatsen får snart en ny terminal med infart även från Israel. När bygget är klart, kommer flygplatsen att förvaltas gemensamt. Eventuellt kan då det markområde som upptas av Eilats alltför centralt belägna och störande stadsflygplats frigöras för nya hotell. Tala om mervärde! Även flygtrafiken mellan Tel Aviv och Amman ökade under 1997, närmare bestämt från 13 200 till 21 400 pasagerare. Det finns nu sju turer per vecka.

DÖDA HAVET OCH AMMAN - LOCKANDE TURISTMÅL Eilat är inte den enda plats i Israel där det finns samarbete med grannlandet på lokal nivå. Sett genom turistskribentens öga erbjuder även Döda havet nya chanser. På den israeliska sidan började det en gång med kibbutsen Ein Gedi (idag med 184 gästrum), där många sökte hälsan med hjälp av den salta sjöns slam. Nu finns längre söderut ett helt nytt turistcentrum, Ein Bokek, med bl.a. "Holiday Inn", där gästen "får allt det goda för kropp och själ". Vad som är möjligt vid den västliga stranden av Döda havet kan även göras vid den minst lika vackra östliga. Då blir Amman ännu mera attraktivt. Redan finns Sheraton, Hilton, Holiday Inn, Hyatt och Four Seasons på plats. Ytterligare tre förstaklass-hotell med 1 700 rum kommer att öppnas före slutet av år 2000. I mellanklass-prisläget växer antalet hotell i och omkring Amman från 22 till 27 med nästan 2 000 rum. Byggherrarna räknar med en explosionsartad utveckling inom turismen. Många Jordanien-besökare önskar komma till den tredje av muslimernas heliga platser, Jerusalem, som kan nås från Amman på 1½ timme. Även i andra riktningen rullar privatbilar och utflyktsbussar. Därför är det angeläget för bägge länderna att göra gränsövergången så smidig som möjligt.

FRÅN EILAT TILL EGYPTEN ELLER JERUSALEM Tillbaka till Eilat, där ett samarbete med Egypten är på gång på det lokala planet. Den gemensamma nämnaren är Röda havet och miljöfrågor. Fler turister från Eilat till Sinai och Kairo skulle ge Egypten behövlig valuta och Eilat ett mervärde som bas för utflykter. På tal om utflykter. Enligt representanter för Ving och Fritidsresor är det framförallt solen, poolen och Röda havet som lockar. På svenskarnas utflyktslista står i första hand Jerusalem och båtturer samt Petra. Någon motsvarighet till CAARI (Canadian-American Active Retirees in Israel) finns ännu inte. Det rör sig om pensionärer som stannar sju veckor och gör en frivillig insats exempelvis som lärare, sjukvårdare eller föredragshållare enligt devisen: Mixing Work and Play (blanda arbete med rekreation). Förutom rundturer, mottagningar och trevliga kvällar ingår sjukförsäkring. Kanske något för svenska seniorer som önskar övervintra? (Alla pooler är uppvärmda och havet håller minst 20 grader.) Jag sammanfattar: Låt Dig inte skrämmas av medias ibland sensationella rapportering. Visst finns det i bägge läger extremister, våldsanhängare. Men på det lokala planet finns viljan att hitta lösningar, en växande tendens om jag även fann i Jerusalem.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.