Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Aktuellt

4-97 sid.4-6

Trettio års fredlig utveckling på Golan

Av Janet Mendelsohn Moshe

I tre krig, 1948, 1967 och 1973 har Syrien tillsammans med andra arabstater anfallit och försökt utplåna Israel. De slutade alla i nederlag för angriparna. I 1967-års krig intog Israel Golanhöjden, varifrån Syrien under flera år med tungt artilleri beskjutit israeliskt område i Galiléen. Nu, under israeliskt styre, blomstrar höjdslätten - men Syrien manövrerar på alla upptänkliga sätt för att få den åter och därmed utplåna minnet av sina nederlag.


Om du gillar att utforska historiska områden, tränga dig fram genom frodig grönska till isande kalla vattenfall eller ta ett lättjefullt dopp i Hamat Gaders heta källor, då är Golanhöjden ett måste i din reseplanering till Israel. Golans storlek står i skarp kontrast till dess strategiska betydelse, för området är endast 6,2 svenska mil långt och där det är som bredast bara 2,4 mil.

Under de trettio åren på Golanhöjden har Israel inte bara utvecklat dess naturliga skönhet och sevärdheter utan också de historiska minnesmärkena, som besökaren får tillfälle att njuta av. Och naturligtvis finns det rum att hyra i flera närbelägna kibbutser och moshaver.
Men trots det rika utbudet av turistattraktioner är det inte så lätt att komma till Golan, om man inte har bil. De flesta av Golans 31 000 invånare bor i små byar eller jordbrukssamhällen eller i staden Katzrin med 7 000 boende. De allmänna kommunikationerna som finns fungerar inte tillräckligt ofta för turisternas behov.
Stigningen från Genesarets sjös västra strand 200 meter under havsnivån går upp till den vassa klippkanten på Golans höjdplatå, som dominerar de fruktbara dalarna. Det är lätt att se hur ett par syriska artilleribunkrar på Golan skulle kunna gör mos av israelerna nedanför, som de gjorde före 1967, då de godtyckligt siktade och sköt på bönderna där de plöjde sina åkrar.
Under de två sista dagarna av sexdagarskriget i juni 1967 erövrades Golan under ett mördande slag, och Syrien gick inte med på eld upphör förrän Israel stod mindre än 65 km från Damaskus.
Men vi lämnar slagfälten bakom oss och klättrar upp till Hamat Gader, som är den sydligaste sevärdheten på Golan. Om man kommer från den sydligaste punkten på östra sidan av Genesarets sjö, når man Hamat Gader ganska lätt. Under vägen ska man lägga märke till floden Yarmuk, som blänker långt nedanför till höger. Den floden och ravinen utgör gränsen till Jordanien, och man kan ofta se jordanska soldater på andra sidan om stängslet.

Heta bad och antik historia
När man väl har kommit in i Hamat Gader kan man koppla av i de terapeutiska baden, som romarna njöt av redan för 2 000 år sedan. På den tiden fanns det lyxiga hälsobad i de omgivande byggnaderna, som var klädda med marmor och besöktes av greker, romare, judar och tidiga muslimer på 700-talet. Man vet att kyrkans män försökte tvinga alla goda kristna att undvika dessa syndens nästen och hävdade att Satan härskade på Golan.
I sina bästa dagar kunde Golan skryta med sju heta källor med olika värmegrader och höjdpunkten var den heta mineralkällan, som kallades helvetespoolen på hebreiska och stekpoolen på arabiska.
När man njutit av vattnet på alla temperaturnivåer är det dags att ta en promenad runt området och beundra de arkeologiska ruinerna efter de antika baden. Dessutom finns där idag ett aviarium med mängder av fåglar och en krokodilfarm med 2 000 krokodiler och alligatorer, som trivs utmärkt i sitt nya hem på Golanhöjden.
När man lämnar baden kan man fortsätta att klättra uppför på Golan, och då får man den mest betagande vy över hela Genesarets sjö från utsiktsplatsen, som kallas Fredsvista eller Mitzpe Shalom.
Den här fantastiska platsen ger varje fotograf chansen att fånga några av Guds vackraste verk på bild - det lysande blå innanhavet och Galiléens lummiga grönska, som ligger utspridd som en matta under ens fötter.

Gamla - norra Israels eget Masada
När man strövar vidare på Golanplatån är Gamla det enda rätta för upptäckare av biblisk historia eller naturälskare. Gamlas historia är till och med mer dramatisk än den tragiska självutplåningen på Masada, och det var Josephus Flavius, som skildrade båda händelserna. Han beskrev Gamla som ett högt ensamt berg, som påminde om en kamelpuckel, och stadens namn kommer från det hebreiska ordet gamal, som betyder kamel.
Gamla var den första staden, som föll i romarnas händer under det stora upproret år 66-73 f.v.t. medan Masada i de judeiska bergen var den sista.
Josephus berättar att 9 000 människor i Gamla antingen dödades eller kastade sig ut från berget ner i ravinen för att möta sin död. Staden förblev orörd under 1 900 år tills israeliska arkeologer upptäckte den efter sexdagarskriget. Och man kan än idag urskilja kamelpuckeln, som gav Gamla dess namn.
Förutom utsikten över de historiska minnesmärkena, som har konserverats och skyltats så omsorgsfullt, och promenaden ner till själva ruinerna, som kräver att man har bekväma skor, en välfylld vattenflaska och tar god tid på sig (åtminstone 2 1/2 timme) måste man faktiskt också gå till balkongen med utsikt över Nahal Gamla. Har man lite tålamod bör man kunna se en hel del vilt och alla flyttfåglar, som gör det här stället så speciellt.
Gamlas klippor stupar brant ner hela 250 meter. För rovfåglarna är det en skyddad plats att bygga sina bon, eftersom större djur inte kan klättra dit uppför branterna. Örnar och asgamar är mycket vanliga här, och med bra fältkikare kan man njuta av deras glidflykt där de flyter på luftströmmarna. Men håll fast i er lunch - de hungriga gamarna har en vingbredd på upp till tre meter!
När man kör norrut från Gamla passerar man fält med stora höga stenar eller mycket stora bord av sten. Hela Golanhöjden är pepprad med dessa stora h, som ser ut som leksaker som jättar slängt ifrån sig. Enligt femte Mosebok bodde jättar på Golan och den siste av dem var Og, kung av Bashan (femte Mosebok 3:11). Det anses allmänt att de där stenstoderna användes som gravar för 6 000 år sedan.

Katzrin Golans huvudstad
På centrala Golan tjänar den moderna staden Katzrin som handels-, kultur-och administrationscentrum för jordbruksbyarna i området. Förutom att man kan få sig ett mål mat eller köpa en snabbmacka finns det flera museer och intressanta platser man kan glädjas åt i Katzrin..
Vid Edens vattenfabrik kan man njuta av den uppfriskande synen när Golans rena mineralvatten banar sig väg från basaltstenarna och Golans källor till hyllorna på stormarknaden. Ett annat företag i trakten är Golanhöjdens vingård, där forna tiders trampande av druvorna ersatts av modern teknologi. Hemligheten med de fina druvorna i trakten kanske ligger i den skarpa kontrasten mellan årstiderna och den rika basaltjorden. Deras förnämliga viner av märke Yarden och Gamla har vunnit guldmedaljer i berömda tävlingar jorden runt och därmed höjt de israeliska vinerna till internationell nivå. (Systembolaget har ett fåtal Golanviner i sitt specialsortiment.)
I Katzrins Dockmuseum har man återskapat populära bibliska scener i miniatyrformat som till exempel Edens lustgård eller en intet ont anande Simson, vars hår ännu inte hunnit falla för Delilas hand. Historiska judiska scener har också blivit "levande" exempel, som fruktansvärda pogromer i Östeuropa eller immigranter, som går ombord på båten Exodus.
Golans Arkeologiska museum har helt ägnats fynd från Golan i en exklusiv regional samling, som är både rik och varierad. De tidigaste fynden kommer från hem daterade till 4.000 år f.v.t. eller den kaolitiska perioden. Där finns ett 2 000 år gammalt mynt, som präglats i Gamla med inskriptionen "för Jerusalems befrielse". Museibiljetten gäller också för fri entré till Katzrins talmudiska by strax intill. Denna by från den bysantinska perioden blomstrade mellan fjärde och sjunde århundradet, och rekonstruktionen ger en utmärkt bild av judiskt liv som det levdes på den tiden, med ett gammalt hem, en oljepress, en synagoga och andra typiska lokala inslag.

Krigets ärr
När man lämnar Katzrin och kör mot öster kommer man strax till väg nr 98 och Israels gräns. Här är landet platt och sterilt, ärrat av kriget. Forna syriska militära installationer och bunkrar finns överallt längs vägen liksom varningsskyltar för att området ännu inte är minsvept. Det är viktigt att hålla sig till utprickade leder och inte lämna vägen, när man ser dessa varningskyltar. Mellan den syriska och den israeliska gränsen ligger en FN-bas på ingenmansland, och tvärsöver stängslet ser man den syriska staden Kuneitra.
Kuneitra var Syriens största stad på Golan, och trots att Israel inte angrep staden flydde invånarna och lämnade den i israeliska händer, när 1967 sexdagarskriget slutade. Sex år senare utbröt en ny allvarlig strid, då syrierna överraskande tog sig in över den israeliska frontlinjen. Men Israel lyckades med knapp nöd slå tillbaka anfallen. Dess trupper avancerade därefter till ett läge hotande nära Damaskus. Trots att Israel då kämpade i rent självförsvar tvingade Amerikas utrikesminister Henry Kissinger Israel att dra sig tillbaka från syriskt territorium 1974. Och även om man idag kan se enstaka tecken på att några få människor bor där, har Kuneitra aldrig återuppbyggts av Syrien..

Druser som bor på Golan
Fortsätter man norrut kommer man till drusiska byar på Golanhöjden med en befolkning på cirka 17 000 människor. Druserna flydde inte från sina hem här 1947, och de bor fortfarande på Golan. Den drusiska religionen, som grundades år 1 050, var egentligen en avvikande gren från islam. I första hand försörjer de sig på sina fina äppleodlingar. Häruppe i nordligaste Golan finner man Jordanflodens källådror med underbara bäckar och vattenfall. Nimrods fästning eller "Kala´al Namroud" som det heter på arabiska byggdes under korsfararperioden på 1100-talet. Fästningen som ligger på en högt utskjutande klippa bevakade vägen från Damaskus till Libanon och medelhavskusten.

Hermons snöklädda bergskedja dominerar alla andra höjder i området.
Toppen, som ligger i Syrien, är drygt 2 800 meter hög, men de lägre sluttningarna i Israel ger israelerna härliga skidåkningschanser både på längden och i utförslöporna. Inte långt därifrån ligger den gamla kultplatsen där man dyrkade guden Pan. Staden, som först hette Panias till Pans ära, kallas numer Banias - ett resultat av att araberna uttalat namnet felaktigt. Hur det nu än råkar vara med namnfrågan finns där intressanta utgrävningar, rikt flödande vatten och väl utmärkta vandringsleder, som gör trakten väl värd ett besök. Man kan antingen vandra längs den bekväma leden fram till Banias mäktiga vattenfall eller köra till fallen. Vandringen tar en timme och naturligtvis lika mycket tillbaka igen till parkeringsplatsen, där de lite spänstigare lämnat sin bil.
Nära Tel Dan, som ligger sex kilometer från Kiryat Shmona, finner man Israels mest underbara naturreservat, som med sina fina picknickplatser vid porlande bäckar och forsar är lätt att komma till för alla, oavsett om man bara vill avnjuta sin picknick eller är ute på långvandring. Det är nära till stora vägen, och därifrån kör man till Tiberias på mindre än en timme. En varm vinterdag kan man faktiskt ta av sig skidor och sportkläder på Hermonberget och på nolltid komma ner till Genesaret exempelvis för att åka vattenskidor i den senaste modebaddräkten från Gottex.
Kanske utgör Golanhöjdens kompakta storlek en del av lockelsen för turister på resande fot. Det är lätt att genomkorsa området med buss eller bil, och man hinner se många spännande platser på två-tre dagar och kan sen vara tillbaka i Jerusalem eller Tel Aviv före mörkrets inbrott.
Israelerna själva älskar Golan med allt friskt vatten i den skönaste av omgivningar, och turisten förlorar lätt sitt hjärta till denna trakt, som bjuder både proffsigt utvecklad modern komfort och spännande historia
Lycka till på resan!

Janet Mendelsohn Moshe är journalist och turistguide i Jerusalem och skriver exklusivt för Menorah.
(Översättning och bearbetning Norma Wiel-Berggren)
Mer om Golan finns på Internet: http://www.golan.org.il

Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.