Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turistnytt

Menorah på Internet


4-96 s.21

Haifa är Israel i ett nötskal

Eli Göndör guidar oss bland sevärdheterna i landets tredje största stad.

På Karmelbergets sluttningar ligger Israels tredje största stad, Haifa. Man kan med gott samvete säga att Haifa har allt utom den turistfrekvens staden önskar och är värd. Haifa klättrar uppför Karmelberget och ger nästan samma känsla som San Francisco. Man går eller åker alltid antingen upp eller ner. I Haifa finns universitet, teknisk högskola, Israels "Silicon Valley" med högteknologisk industri, oljeraffinaderi, två hamnar, 4 teatrar, varav en är den arabiska teatern som både lyckats röra om ordentligt i samhällsdebatten och skapa flera förmågor som gjort sig kända namn på olika israeliska scener, 31 biografer, en underbar strand, 263 400 invånare och mängder av spännande utflyktsmål på nära håll. Trots allt detta har Haifa som sagt hamnat utanför den traditionella turistkartan. Förmodligen beror det på att de flesta i första hand söker sig till Galiléen och Jerusalem. Men för dem som vill få en bild av Israel i ett nötskal och inte söker traditionella pilgrimsdestinationer är Haifa ett utmärkt alternativ.

En smältdegel av många invandringsvågor
Här finns resterna av alla de olika vågor av invandrare som kom med båt till Haifa och sedan inte orkade fortsätta längre in landet. Europeiska judar efter andra världskrigets slut och nordafrikanska judar som lämnade sina hem i Marocko, Tunisien eller Algeriet då det franska kolonialväldet bröt samman på 50-talet. Nu senast många invandrare från Ryssland.
I den nedre staden finns den arabiska befolkning som alltid bott där. Många av dem är maroniter, uppblandade med muslimer. Under 1900-talets början levde alla i den nedre staden i skilda kvarter. Kristna och muslimska araber var och en för sig norr om det judiska kvarteret med det arabiska namnet Chart el Jehod. Delar av dessa gamla kvarter är i dag en ganska tråkig syn då många byggnader helt enkelt håller på att rasa ihop på grund av dåligt underhåll. Det hindrar dock inte ett besök i området som är givande för den som intresserar sig för de israeliska arabernas moderna historia. Man kan gott säga att Haifa är exempel på en harmonisk samexistens, tyvärr inte allt för vanlig, mellan judisk och arabisk befolkning.

Tyska kristna förberedde Messias ankomst
De tyska kvarteren som bevarat en behaglig och trevlig miljö ger möjlighet till en promenad i en helt annan atmosfär. Templarna, som de kallade sig, kom som så många andra under 1800- talets slut och 1900-talets början för att förbereda Messias ankomst. I de tyska kvarteren etablerade de sig och började bland annat en liten produktion av hästvagnar som skulle användas för att köra pilgrimer runt det Heliga landet. Idag finns en rad små trevliga kaféer och restauranger i det lilla området som ligger utmed Ben Gurion Boulevard. Husen i det tyska kvarteret skiljer sig tydligt från de övriga i Haifa med sina stenfasader, röda tegeltak och välskötta trädgårdar.
Söker man sig därifrån norrut kommer man slutligen till båten "Af al pi chen" som ligger uppdragen på land och numera utgör ett museum över den så kallade illegala invandringen under det brittiska mandatet.

Mysig bergbana underlättar sightseeing
Det kan vara bökigt att ta sig upp och ner genom de olika stadsdelarna i Haifa. Men för att underlätta både för lokalbefolkningen och besökare finns en liten tunnelbergbana kallad Karmeliten. Den går varje dag från 06.00-22.00 utom fredagar då den går 06.00-13.00 samt på lördagskvällar efter shabbat till 24.00. Med hjälp av denna transportmöjlighet kan man ta sig fram ganska obekymrat och billigt. Vid banans ändstation, nere i staden, ligger Abeds restaurang. För en rimlig summa kan man få ett arabiskt smörgåsbord. Det vill säga ett enormt utbud av sallader och smårätter som står framme för den som vill plocka själv. Vill man ha större rätter är Abeds ugnsbakade lamm att rekommendera.

Äta fallafel på Herzel Street
I Hadar, som också är Haifas stadskärna, finns förutom den stora marknaden också landets kanske mest utvecklade fallafelgata, Herzelgatan. Här trängs en oöverskådlig mängd fallafelkiosker med butiker av olika slag och ett bageri som arbetar ut mot gatan för den som vill köpa färskt bröd. Dafnagatan mitt i Hadar har blivit en gågata där lokalbefolkningen flanerar mellan de olika kaféerna.
Söker man billiga övernattningsmöjligheter är den nedre staden det bästa alternativet. Hotellen som ligger högre upp på Hadar och Karmel håller en högre standard och är dyrare. Haifa Tower är dock ett bra mellanklasshotell som ligger mitt i stadskärnan Hadar och har hyfsade men små rum och ett utmärkt läge. Hyr man bil och är orolig för att inte hitta parkeringsplats är hotellet oftast villigt låna ut någon av sina egna parkeringar.

Haifas utsiktspunkter
Fortsätter man upp mot Karmel kommer man till Bahai templet. Här ligger Bab, bahaireligionens instiftare, begravd. Den stora kupolen är täckt med bladguld och omringad av en mycket vacker trädgård. Man kan ströva fritt i den alltid blomstrande parken, njuta av blommorna och träden och imponeras av den ståtliga arkitekturen.
Visserligen går det uppåt i en ganska brant backe. Men fortsätter man ett par hundra meter till, kommer man till en liten skulpturpark som ligger dold i grönskan. Trots bildförbudet inom judendomen står Ursula Malbims statyer, som är mycket realistiska och enkla, i en liten park där man kan vila benen innan man fortsätter upp mot Karmel.
Första möjligheten till vänster efter Bahai templet leder till den klassiska utsikten över Haifa. Om man kommer till staden för första gången kan det vara en idé att börja sitt besök här uppe. För det första blir det sedan lättare att gå nerför än uppför och för det andra får man en mycket överskådlig bild över Haifa med dess olika kvarter. En klar dag kan man se ända bort mot Hermonberget i öst och Libanon i norr. Precis bakom utsikten ligger en rund restaurang som tillhör hotell Dan Carmel. Maten där är bra men dyr. Anser man däremot att lunch vid en av landets vackraste utsikter är en ovärderlig upplevelse så står restaurangen öppen för besökare under lunchtid.
Med både lokalbuss och bil kan man utan problem nå världar som är direkta motpoler till Haifas ibland ganska hårda hamnstadspuls.

Tama rådjur i Karmelskogen
Vid universitetet ligger en av Karmelskogarna. Är man fortfarande utsiktssugen kan man ta universitetets hiss till trettiofemte våningen för att därifrån få en vy över hela norra Israel. Den promenadsugne naturälskaren kan sedan ta sig ner till en av de mest utvecklade skogarna. Bland alla skogar Keren Kajemet planterat är detta den första som nått ekologisk balans. Har man tur och kommer en vanlig vardag, då inte Haifas befolkning sitter med kolgrillar utspridda i hela skogen, kan man se rådjuren som importerats från Ungern och planterats in. De första rådjurskalvarna, födda på Karmel av ungerska föräldrar, är redan tillräckligt stora och människovana för att göra sig synliga när man minst anar det.

Handla souvenirer i en drusisk by
Någon kilometer sydost om Karmel ligger Dalyat el Karmel och Ysefie. Det är två drusiska byar. Druserna har visat sin solidaritet till Israel sedan 1948. De är den enda minoritet förutom Tcherkesserna som krävt att få inkallelseorder till tjänstgöring i den israeliska armen för att leva på precis samma villkor som den judiska befolkningen i Israel. Byarna har ett stort utbud av orientaliska restauranger och souveniraffärer. Vill man varken äta eller handla så kan man gå runt och prata med druser som gärna bjuder på långa utläggningar om hur det är att leva som minoritet i Israel.
Fortsätter man söderut kommer man till Muchraka, en av de vackraste utsikterna på Karmelberget. Här uppe på 482 meters höjd har italienska munkar byggt ett litet karmelit-kloster. Enligt den lokala traditionen kämpade Elia med Baals profeter (1 Kon.18) precis på den här platsen. Mot en liten slant kan man gå upp på klostrets tak och därifrån se ut över hela Jizraelslätten och långt upp mot Galiléen. Utanför klostret står en staty av Elia i helfigur i vit sten och blänger argsint på de förbipasserande.

Ein Hod, en äkta konstnärskoloni
För den konstintresserade ger Haifa flera möjligheter. Mané Katz-Museet är ett exempel i centrala Haifa på Rechov Yefe 89.
Det kanske största internationella namnet beträffande konst i Haifa med omnejd har Ein Hods Dadamuseum. Ein Hod ligger endast 14 km söder om Haifa. Det fungerar som en konstnärskoloni sedan 1954. Att komma till Ein Hod är att komma till en annan värld. Här är inget likt något annat man tidigare kan ha upplevt. Tystnaden är nästan total. Den lilla byn ligger väl skyddad i en stor pinjeskog som skulle göra den omöjlig att hitta om inte de tydliga skyltarna fanns. För många kanske det är svårt att imponeras av Dadaism, men då finns det så mycket annat att njuta av. Husen i Ein Hod ser ut som man kan förvänta av husen i en konstnärsby. Varje konstnär har satt sin egen prägel på sitt hem. I en liten fabrik på platsen vävs mattor och ställets egen restaurang, som har öppet efter konstnärernas humör kan erbjuda en ordentlig lunch om man har tur.
Annars är det bara att återvända till bilen och fortsätta upp i backen till "Pien Club", en restaurang som ligger lika väl dold i pinjeskogen som Ein Hod och har en spännande meny. Försöket att kombinera franskt kök med Medelhavet och Israel kan sluta med oxfilé i mangosås och sötpotatis. Även om receptet låter konstigt, så är det en upplevelse värd att pröva på.
Haifa är både rent, snyggt och prydligt. Men det är stad som skiljer sig från de två andra storstäderna så till vida att sevärdheterna ligger spridda runtom i staden. Vistelsen i själva staden klarar man bra utan bil. Taxi i Israel är inte dyrt och den lilla Karmeliten, bergbanan, är ännu billigare. Men den som även vill ta vara på de övriga sevärdheterna, som förutom ovan nämnda även kan innefatta närbelägna staden Akko, behöver bil under några dagar.

Eli GöndörTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.