Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turistnytt

Menorah på Internet


Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah - från och om Israel

4:95s40

Planera höst- och vintersemestern i tid

Eilats många nya hotell
välkomnar soltörstande nordbor


Varje vinter, när det är mörkt här hemma, längtar vi till sol och värme. Eilat tillhör de semestermål på vintern, som har det säkraste vädret för oss soltörstande nordbor. Sällan är där mer än högst en veckas mulet eller regnigt väder under tiden december - mars. Röda Havet håller en temperatur på 21-23 grader, hotellpoolerna är oftast 25-26 grader varma. Eilat som utgångspunkt för en rundresa inom Israel eller en utflykt till Jerusalem har gjort det till ett populärt resmål för svenska charterturister. Nu kan man också ha Eilat som bas för 2-dagarsturer till Jordanien via den gränsövergång som ligger strax norr om staden.

De senaste tre åren har flera stora nya hotell tillkommit dels vid North Beach i det stora hotellområdet nedanför staden, dels vid Coral Beach och bortom på vägen mot Taba och den egyptiska gränsen. Hotellen är ofta tänkta som kompletta ferieanläggningar där gästerna kan få alla sina önskemål tillgodosedda. Det finns oftast inom huset ett urval av olika restauranger och flera pooler. Hotellen har personal som leder fritidsaktiviteter, gymnastik vid poolen och lekar för barnen. Kvällsunderhållning och dans, bridge samt givetvis en synagoga brukar ingå i hotellens omsorg om gästerna. Konferenser välkomnas.

Eleganta Eilat Princess har 418 rum och representerar idag det flottaste och dyraste bland Eilats hotell. Det ligger rätt så ensligt nära Taba. Även om man inte har råd att bo på Princess, är hotellet värt ett besök för att se hur vackert den vita byggnaden bryter mot det karga grå berglandskapet och hur arkitekten lyckats få den branta mångfacetterade klippväggen att bilda skulptural bakgrund till hotellets stora foajé. Hotellet har fem pooler och en vattenrutschbana.

Dan Eilat och Royal Beach ligger bredvid varandra direkt på stranden vid North Beach och har 378 resp 363 rum. Bättre än här kan man knappast bo om man vill pröva något nytt invid stranden. Dessa hotell är stora vita komplex av en typ man hittar även på andra semestermål. Tyvärr förstör de sjöutsikten från bakomliggande Sport Hotel, där många svenska charterresenärer brukar bo. Båda hotellen ligger rätt högt i pris men ger antagligen specialrabatter under lågsäsong.

Holiday Inn ligger en bit ifrån stranden och är därför billigare. Det har 266 rum. Det tar dock inte mer än fem minuter att promenera till den allmänna stranden vid North Beach där man kan hyra liggstolar och parasoller.

Nytt för i år (1995/6) är Palmira Eilat vid North Beach i ett mellanprisläge.

Ambassador Hotel, 170 rum, vid Coral Beach söder om stan har invigts vintern 95/96. Mellanprisläge enligt hotellkatalogen.

Mirage med 165 rum, som ligger uppe i stan, ska invigas i januari 96. Troligtvis ett bra tillskott för ekonomiresenärerna.

Kombinera Eilat med Jordanien!
Inrikesflygbolaget Arkia erbjuder paketresor med flyg från Tel Aviv eller Jerusalem till Eilat och därifrån en tvådagars tur till Petra via Akaba.

Detaljerad information kan erhållas från Israeliska Statens Turistbyrå, tel 08-213386, fax 08-217814 eller någon av de israelspecialiserade resebyråer som annonserar i Menorah. Vi reserverar oss för ev utelämnanden och ändringar.
FTCTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.