Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turistnytt

Menorah på Internet


Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah - från och om Israel

2:96s28

Tel Aviv - kulturstad och semesterparadis


Av Eli Göndör
Nahum Tovia Sokolov föddes i Polen 1859 och var en av den hebreiska litteraturens och tidningsvärldens pionjärer. Genom att tolka titeln till Theodor Herzls bok "Alt - Neuland" poetiskt, gav Sokolov den första hebreiska staden på sanddynerna norr om Jaffa namnet Tel Aviv: Tel (det är en arkeologisk kulle i vilken man kan hitta civilisationer som går tusentals är tillbaka) sattes framför Aviv, som betyder blomstrande vår, det nya. friska. Staden bestod av 60 småhus som färdigbyggdes 1910.

Tel Aviv blev den europeiska judendomens försök att förverkliga en dröm som aldrig gick att genomföra i Europa. Redan när de första kvarteren började byggas norr om Jaffa var utvecklingen av den hebreiska kulturen en målsättning. Kvartersnamnen visar den anda som påverkade grundarna. Neve Zedek (ny rättfärdighet), Neve Shalom (ny fred). I dessa kvarter samlades i seklets början rabbiner, socialister, författare och andra judiska kulturpersonligheter vilkas tankar publicerades i tidningar och böcker. Under en promenad i Neve Zedek som nu genomgår en gedigen renovering, vandrar man i smala gränder som slingrar sig förbi envåningshus vilka bildade det första bostadsområdet i Tel Aviv.

Bauhausarkitekturen togs med från Tyskland
De europeiska judarnas dröm syns på Frishman, Reines och Hayarkon gatorna. Här finns den gamla Bauhausarkitekturen som togs med från Tyskland och var där menad att skapa bostäder som arbetarfamiljer hade råd med. Här och där ser man exempel på försök att anpassa den europeiska arkitekturen till Mellanöstern med hjälp av balkonger, valv och kolonner. Men arkitekturen, som allt annat, har förändrats från att bygga ett litet Europa i Mellanöstern till det som slutligen om att utveckla sig till en specifik israelisk arkitektur.
Går man upp till King Saul Boulevard hittar man de vanliga skyskraporna men också den så kallade "Amöban" eller Asienhuset där svenska ambassaden ligger. Kulmen på modern arkitektur i Tel Aviv är operahuset som ligger precis bredvid Tel Avivs konstmuseum.

Många restauranger
Tel Aviv har ett oöverskådligt antal restauranger. Det är ovanligt i Tel Aviv att hamna på en krog som både är dyr och dålig. Priserna är oftast 30% lägre än för motsvarande standard i Sverige. De stora hotellen ligger ofta högst i pris . Men exempelvis en shabatmiddag en fredag kväll på nya Holiday Inn Crown Plaza kan vara en kulinarisk höjdare.
Matkultur som kommit med invandrare från världens alla hörn påverkar förmodligen det framtida israeliska köket. Tillsvidare är det emellertid nästan omöjligt i Tel Aviv att hitta genuin "israelisk mat". Däremot finns allt annat man kan tänka sig i matväg. Att äta billigt är enkelt. Billigast handlar man på den exotiska Carmelmarknaden som erbjuder frukt, grönsaker, bröd och pålägg i olika former. Väntar man till eftermiddagen så sjunker de redan låga priserna ytterligare. De storas snabbköpen är välsorterade. Där behöver en hel färdiggrillad kyckling, en flaska vin och ett nybakat bröd inte kosta mer än c:a 100 svenska kronor. Mellan de billigaste och dyraste restaurangerna finns smårestaurangerna utmed Hayarkongatan. "Picasso Bistro" på hörnet Hayarkon och Mapu Street är ett exempel på franskt medelhavskök där maten är välsmakande och prisvärd.
Krogarna i Jaffa, den gammal hamnstaden söder om Tel Aviv, erbjuder både god fisk och en trevlig atmosfär. Här betalar man dock inte bara får maten utan även för omgivningen i den renoverade konstnärskolonin.
Är man mer sugen på en drink än mat hittar man "Rose" på hörnet Yehuda Halevi Street och Ibn Gvirol. Rose är en av Tel Avivs bästa barer, både dyr och exklusiv. Menyn erbjuder lätta smårätter som påminner om minipizzor. Bakgrundsmusiken varierar men har alltid volymen avpassad för vanlig samtalston.

Rikt kulturutbud
Totalt finns det i Tel Aviv tio teatrar som spelar på trettio olika scener. Vill man gå på bio finns det 23 biografer och musikevenemang saknas inte. Konserter på Mann Auditoriet med Zubin Mehta som dirigent är oförglömliga upplevelser.
Både Habima och Kameriteatern erbjuder hörlurar i vilka turister får skådespelet simultantolkat till engelska. Men för den som vill höra teater på hebreiska med rysk brytning är Gesher att rekommendera. Gesher till skillnad från de andra teatrarna som ligger mitt i Tel Aviv, har funnit sitt hem i en gammal lagerlokal i Jaffa. Deras repertoar består uteslutande av klassiker. Hela ensemblen, allt från scenarbetare till skådespelare kommer från det forna Sovjetunionen. I dag är Gesher den mest framstående teatern i Tel Aviv.

Badparadis från maj till december
Den långgrunda stranden i Tel Aviv, skyddad av vågbrytare, är den renaste storstadsstranden runt Medelhavet. Sanden vänds dagligen av ett par traktorer som åker fram och tillbaka över stranden, efter det att skräp som lämnats kvar plockats upp av kommunala renhållningsarbetare. De många vilstolarna och parasollerna ser inbjudande ut men är inte gratis. Flera kiosker, duschar och kommunala toaletter med omklädningsrum, samt badvakter finns längs långa strandremsan. Medelhavet här är badbart från maj till december med en vattentemperatur mellan 21 och 27 grader. Simma dock inte för långt ut. Det går lömska underströmmar på djupt vatten.
Parallellt med stranden går strandpromenaden. En bred och stenlagd trottoar kantad av kaféer och smårestauranger som sträcker sig från hotell Sheraton och söder ut till Jaffa.

Tel Aviv - museistad
Bland stadens museum är Tel Avivs konstmuseum lämpligt för den konstintresserade. Nästan allt finns representerat från impressionism till postmordenism. Museet har ofta temporära utställningar som presenterar varierande innehåll.
Ett av de kanske mest fascinerande museerna i landet är Diasporamuseet som ligger i universitetskomplexet. Museet ger besökaren en bild av traditioner som bevarats inom judendomen trots folkets geografiska spridningen och ständiga förföljelse. Med hjälp av miniatyrer visas de judiska helgdagarna, synagogor från hela världen och församlingars liv i olika världsdelar genom historien. Det finns också möjlighet att lyssna på all känd judisk musik eller låna videofilmer som visar livet i judiska församlingar någonstans i världen.

Bo prisvärt på lägenhetshotell
Tel Aviv ligger bara 6 mil från Jerusalem och drygt två timmars bilfärd till Galilléen. Numera har staden ett rikt utbud på lägenhetshotell nära stranden som erbjuder lägenheter på 1, 2 eller 3 rum med kök till mycket rimliga priser. Det ger turister som vill ha Tel Aviv som sin bas och möjligheten att hushålla själv ett utmärkt alternativ. Ett sådant nytt hotell är Lusky Suites, Hayarkon 84, fax 009972-3-5171047.
För att sammanfatta: Tel Aviv är utan tvekan en metropol som kan erbjuda det mesta en turist kan önska sig under en kortare eller längre semester.Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.