Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turistnytt

1-97 sid.28

Ilana Goor
Museet i gamla Jaffa - en unik upplevelse


När Du passerat ingången till museet, ser du ett arkitektoniskt vackert valv, skapat av gyllene sten. Genom den porten kom alla pilgrimer som sökte husrum i härbärget som låg innanför porten. Det byggdes i mitten av 1700-talet när Palestina var en del av det Ottomanska riket. Det låg ett stenkast från den gamla hamnen i Jaffa, som var första anhalt på vallfärden till Jerusalem. På den tiden var sjövägen den bästa, och Jaffa var en viktig hamn för hela Mellanöstern.
Idag är det gamla härbärget pietetsfullt restaurerat. Med personlig smak och fantasi har här skapats ett hem och en helgedom för konst i alla dess konkreta former.
Ilana Goor är en internationellt känd och uppskattad konstnär. Detta museum är hennes gåva till Israel och alla de människor som genom konstupplevelser känner sig lyfta till högre rymder.

"Min lycka är att skapa - alla dagar"
Efter att ha tillbringat många timmar i museet med Ilana och hennes make Leonard Lowengrub tyckte jag att mitt liv berikats och att min syn på konst fått nya dimensioner.
Vi satt i Ilanas vackra arbetsrum, med en fantastisk utsikt över ett solglittrande Medelhav och talade om hennes konst och långa konstnärsbana. Hon är född i Tiberias vid Genesarets sjö, i en släkt där de flesta var läkare. Tiberias på trettiotalet var en blomstrande bad- och kurort. De heta källorna och det historiskt berömda vattnet lockade turister från hela Europa, men också från närliggande länder som Libanon, Syrien och Turkiet. Halva befolkningen var araber, resten judar och tillsammans drev man kurhotell och restauranger. Tiberias var Mellanösterns Paris, man hörde franska, engelska, tyska, arabiska och hebreiska på gatorna, och den internationella atmosfären var unik i dåtidens Palestina.
"Jag var ett aktivt barn, läste, ritade och målade. Jag var en god simmare och idrottsflicka, men jag gick gärna för mig själv, ville tänka och skapa, inte umgås i flock. Har aldrig tillhört föreningar, samfund eller partier. Har varit en ensamvarg, full av idéer och skaparlust - och arbetslust inte minst. Förstår mig inte på att vila och ta semester. Min lycka är att skapa - alla dagar ", sammanfattar Ilana Goor sin konstnärsbana. Sin konstnärliga ådra ärvde hon från Josef Sapir, hennes morfar som var läkare och professor vid Share Zedek-sjukhuset i Jerusalem, men också skulptör och känd konstnär.
Hennes livsverk omfattar skulpturer, i synnerhet har hon älskat alla sorters djur, de är skapade med värme och känsla för deras egenart. Smycken i kombinationer av silver, brons, glas, stenar och trä, mycket dekorativa!

Redan över 200 000 besökare
Hon har vunnit många internationella priser för sina möbler som hon designat av trä, järnsmide och andra metaller som hon kombinerat med glas och läder eller egna textilmönster. Hon blandar antika bord och skåp med moderna möbler och konst som hon samlat i hela världen, och hon gör det med finess och smak.
Museet är stort, tretusen kvadratmeter i tre plan, och ändå är den förhärskande känslan att man besöker ett hem. Trappor, valv, ugnar, bänkar och bord bär helt Ilanas prägel. Utan hjälp av bidrag från stat eller fonder har hon byggt sitt museum som varit öppet något mer än ett år, men som redan blivit en succé. Över 200 000 besökare har redan hittat det nya museet, som också anordnar specialutställningar i galleriet i källarvåningen.
Gamla Jaffa har alltid varit värt ett besök. I den 4000-åriga hamnstaden kan man verkligen känna historiens vingslag. Här slukades Jonah av valen, och enligt myterna var det här som Andromeda blev slagen i järn vid en klippa tills Perséus räddade henne. Richard Lejonhjärta och Napoleon besökte staden. Petrus var född i Jaffa. Staden har bevarat sin orientaliska prägel och många slags konstnärer har ateljéer och små butiker i de trånga gränderna. Små pittoreska restauranger med mat från hela världen hittar man också i denna en gång internationella stad, där silhuetter av synagogor, minareter och kyrkor speglar sig i Medelhavets blå böljor.
Ilana Goor-museet är unikt, annorlunda och egenartat. Värt att komma ihåg vid nästa besök i Israel och Tel Aviv.

Jerusalem i januari 1997
Synnöve Dikstein
Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.