Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turistnytt

1-97 sid.20

Livets källa: Döda Havsregionen lever upp

Av Menorahs korrespondent i Jerusalem Janet M. Moshe

Jodå, Döda Havet lever och frodas! Och gör det så bra att det lockar turister från världens alla hörn. Trots att turismen gått ner ordentligt i fjol, så håller sig Döda Havsbadorterna och dess "lekplatser" flytande med "business as usual". Därför räknar man med dubbel turistström 1998. Bara vid Döda Havets södra ände kommer man att ha 3 200 hotellrum vid det laget.

Fysiskt sett har Döda Havsområdet med sina 80 kilometer från norr till söder inte förändrats så mycket sedan den dag då Lots hustru vände sig om och tittade mot bergen för 4 000 år sedan.
Första Moseboken berättar för oss att förstörelsen inträffade när Gud lät eld och svavel regna över städerna Sodom och Gomorra, då deras onda innevånare utplånades. Även om Lot, hans fru och döttrar lyckades undkomma, struntade den trotsiga kvinnan i varningen. Hon vände sig om och förvandlades till en pelare av salt.
Idag ser saltstoderna i det akvamarinblå vattnet ut som isberg som aldrig smälter, och stenformationerna ovanför Döda Havets strand passar ganska bra ihop med beskrivningen av den saltpelare som Lots hustru förstenades till. Den skimrande sjön är omgiven av ett skrovligt ökenlandskap som bryts av Moabs berg i öster och Judéens höjder i väster. Det fantasieggande sceneriet och spännande safariutflykter i öknen lockar förstås. Men det främsta skälet till att så många turister precis som fåglarna flyttar till Döda Havet under vintermånaderna, är att det bjuder på ett så fantastiskt klimat och därtill mer världsliga turistattraktioner.

Det är både roligt och hälsosamt
Förutom de fler än 1,2 miljoner turister som varje år besöker Döda Havet kommer närmare 10 000 badgäster enbart för att få löga sig i de heta mineralbassängerna och stryka in kroppen med den välgörande leran, som ska kunna befria dem från värk och plågor.
Dessa hälsomotiverade turister tillbringar i genomsnitt tre veckor med att skämma bort sig med balneologisk terapi eller havsvattnets terapeutiska egenskaper. Hälsovårdsmyndigheter över hela världen subventionerar behandlingar vid Döda Havets olika hälsobad.
Eftersom detta är världens lägsta punkt, 400 meter under havsytan, är temperaturen i luften vanligen mellan 20° och 30° Celsius på vintern och vattentemperaturen i januari 22°.
Hotell och badanläggningar behandlar ett varierat utbud av sjukdomar, främst ledinflammationer och psoriasis. Den starka koncentrationen av mineraler och salt gör det omöjligt för en människa att sjunka i Döda Havet, och det är just detta som samtidigt skapar den terapeutiska lättnaden.
De mineralrika heta källorna och varma pooler med Döda Havsvatten bidrar till att minska smärtorna och lindra ledinflammationer av olika slag. Det faktum att vattnet är rikt på brom parat med den speciella atmosfären gör att man känner sig avslappnad, och man behöver sannerligen inte vara sjuk för att uppskatta detta.
Det är inte bara roligt och vilsamt att flyta som en kork i Döda Havet. Ett extra plus är lerans och vattnets välgörande effekt på huden.
Reseledare lyckas ofta övertala tveksamma äldre kvinnor att gå ner i vattnet genom att försäkra att ett dopp i Döda Havet kan göra dem tio år yngre. En annan viktig fördel är att ytterst sällan någon råkar ut för att ha solbränt sig för hårt i den här regionen. Det extra luftskiktet på 400 meter tar bort all farlig ultraviolett strålning, varför man utan fruktan kan koppla av och njuta av sol och värme på stränderna eller vid någon pool.

Masada
Det är inte många turister som missar ett besök vid Döda Havet, vare sig de bara är ute på en naturskön dagsutflykt från Jerusalem eller kombinerar det med att åka eller klättra upp till Herodes palats på toppen av Masada. Det tar bara 35 minuter att köra från Jerusalem till Döda Havet och vägen är utmärkt. Annat var det i tider då Masada var en tillflyktsort för förföljda, rebeller eller eremiter. Kung David gömde sig för Saul i Ein Gedis grottor. Esséerna flydde till öknens vildmark där de fann en fristad under två sekler, då de skrev Döda Havsrullarna, som i vår tid hittades i en grotta i Qumran.
Kung Herodes byggde sitt palatsliknande fort i Masadas ointagliga bergssida. Och det var här som zeloterna lyckades hålla ut i tre hela år mot de romerska legionernas paralyserande belägring.
Dagens besökare till Masada kan välja mellan att vandra uppför den slingrande ormstigen - the "Snake Path"- , åka bekvämt upp med kabelvagnen och njuta av den fantastiska utsikten under vägen eller närma sig bergsfortet från den romerska legionens fäste nära den moderna ökenstaden Arad. Oavsett hur man väljer att ta sig till toppen är de arkeologiska utgrävningarna däruppe värda att man tar god tid på sig för att se sig grundligt omkring .
Det är inget tvivel om att Masadas isolerade läge gjort att det fått spela en så viktig roll i historien. Men det är också säkert att kung Herodes samtidigt njöt av områdets klimat och terapeutiska vatten. Och det var ju, påstås det, historiens mest världsberömda skönhet drottningen av Saba, som, när hon regerade i Ein Gedi, upptäckte den positiva kosmetiska effekten av att bada i de mineralrika källornas vatten.

Killingens källa
Kibbutz Ein Gedi, som en gång var öknens enda oas, delar idag med sig av sin tropiska skönhet åt turisterna. I Bibeln kallades Ein Gedi Judas stad, som var berömd för sina dignande vingårdar och sitt rika viltliv. Namnet betyder Killingens källa och anspelar på den lilla bergsget, som lever och förökar sig i området och som man fortfarande kan se, där den strövar omkring. Det finns en hel del annat vilt också, som de rultiga klippdassarna som mest liknar våra marsvin men är något större. Mer sällan lyckas man få syn på någon så kallad Ein Gedi-leopard, för de djuren är otroligt skygga.
Turister som är spänstiga nog att ge sig in i reservatet på snåriga stigar kan bada vid Davids vattenfall, som fått namnet efter den tid då kung David vandrade där som ung herde. Den rika floran och faunan gör en sådan utflykt mer än väl mödan värd. De som vill beundra subtropiska blomster kan göra det på och omkring kibbutzen, som dessutom har öppnat en ny botanisk trädgård, där man ömt vårdar sköna tropiska växter från hela regionen.
En spännande nyhet är en båtutflykt ombord på "Lots Hustru", som bjuder på en utfärd över det salta vattnet så att man kan njuta av utsikten över landskapet från en ny synvinkel. Fredsavtalet med Jordanien gör att man hoppas på att kunna etablera samarbete med ett jordanskt företag för utflykter till Jordanien. Gränsen går ju mitt i Döda Havet, och ett sådant samarbete skulle vara båda ländernas turism till gagn.
Bergsbestigning och jeepfärder
En av de mest spännande attraktionerna för aktiva besökare i omgivningarna är förstås bergsbestigning och hithörande konditionskrävande övningar under ledning av erfarna experter.
I safaribuss eller fyrhjulsdriven jeep kan man få följa med ut på berglandskapets högsta nivåer. Ingetdera fordon är bekvämt. Men det är desto mer uppiggande för de lite mer våghalsiga, som är villiga att utsätta sig för ovana påfrestningar. En varning för dem som har dålig rygg är dock på sin plats!
Internationella Centret för Ökenturism eller de frejdiga jeepförarna från Metzoke Dragot hämtar på beställning vid hotellen i Jerusalem eller i Döda Havsområdet för en heldagsutflykt, som leder längs flodbäddar och raviner upp till oländiga bergsklyftor långt ovan och bortom allfarvägarna.

Skönhetsmedel och mineralvatten
Folk har så olika intressen. Många vill säkert under Döda Havsutflykten ta en närmare titt på Ahava-fabrikens utbud av hudvänliga cremer baserade på den värdefulla leran och havsvattnet.
En ny mineralvattenindustri öppnas till våren, och där kan man få se hur det friska vattnet forsar från berget och leds direkt ner i flaskorna.
Man kan också besöka Döda Havsverken som har en guidad tur för att illustrera vilka enorma resurser Israel har tack vare detta mineralrika Döda Havsvatten. Konstgödsel, magnesium, brom och mycket annat utvinns för export. Idag finns det mycket nytt under solen vid Döda Havet. Det är exakt lika stort som Genèvesjön i Schweiz. Men för övrigt finns där inga likheter.
Far till Israel och pröva själv på en riktig ökentur! Eller njut av den makalösa lyxen vid en internationellt berömd hälsobadanläggning - allt kan Döda Havet erbjuda den mest kräsne turist.
Översättning och bearbetning Norma Wiel-Berggren
Fakta:

Bra hotell vid Döda havet
Carlton-Galei-Zohar, 240 rum
Hod Resort & Spa, 204 rum
Hyatt Regency, 600 rum
Lot, 189 rum
Nirvana Resort & Spa, 200 rum
Paradise Resort & Spa, 96 rum
Radisson:
Moriah-Gardens, 196 rum
Moriah Plaza, 220 rum
Tsell Harim, 160 rum

Mer information genom Din resebyrå eller på Internet:
http://www.virtual.co.il/travel/hotelassoc/deadsea.htmTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.