Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Turistnytt

Menorah på Internet


Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah - från och om Israel

1:96s45

Kulinarisk utflykt i Jerusalem


Flera läsare har frågat oss om israelisk mat. Kan Menorah komma med några recept? Vi låter frågan gå vidare till hela läsekretsen och hoppas höra ifrån matkunniga med bilder och recept på välsmakande rätter från Israel. De israeler i och utanför Israel som Menorah har frågat, förnekar dock att det skulle finnas något typiskt israeliskt kök. Det som kallas israelisk mat är egentligen orientalisk, tillagad på här odlade råvaror och med en kryddning som varierar med varje familjs ursprungliga härkomst. I Israel, som i Sverige, går man gärna på italienska, franska, kinesiska eller kanske indiska och thailändska matställen, om man nu inte håller sig till pitah med fallafel och annan snabbmat.
Emellertid lyckades Menorah med goda vänners hjälp spåra upp ett kulinariskt vattenhål i Jerusalem, vars krögare och köksmästare Moshe Basson redan gjort sig ett namn här som innovatör genom att kreera nya smaksensationer på irakiska och persiska grundrecept. Allt synnerligen finstämt, aromatiskt och utan starka, bitande sensationer. Vi har här endast utrymme för ett recept på fyllda grönsaker. Rätten har dock många variationsmöjligheter och kan serveras både som förrätt och huvudrätt. För den som har tillfälle att besöka Moshe Basson på hans Eucalyptus Restaurant berättar han gärna om sin delikata soppa gjord på "Jerusalem artichokes" (kronärtskockor) och sin Maalooba, som är en rätt på ris, bakad kyckling och grönsaker. Den serveras i gryta som stjälps upp vid bordet.
Priserna är mycket rimliga. En trerätters gourmet-middag gick på under 200 kronor per person. Då tog vi in en flaska israeliskt starköl resp ett glas vin som båda kostar 8 shekel motv ca 18 kr. När jag ber om notan, kommer Moshe Basson med en överraskning. Han bjuder på ett glas av sin härliga hemgjorda päron- eller lakritslikör.
Restaurant Eucalyptus (till taxichaufören säg Ekaliptos), Horkenos Street 7, 1 trappa upp i Hotel Jerusalem Inn, Jerusalem, tel 02-244331.

Fyllda grönsaker
Att fylla, valfritt:
Stora gula lökar, eller potatisar, eller morötter, eller fänkål, eller succini(squash), eller kålrabi, eller auberginer. Skala, tvätta och gröp ur underifrån med en smal vass kniv eller en kärnhusborttagare.
Fyllning (kryddningen kan naturligtvis varieras, men här är originalet):
1/2 kg köttfärs
2 finhackade lökar (ta vara på innanmätet från de urholkade lökarna)
1/2 knippe persilja som finhackas
1/2 tsk finmald kryddpeppar
1/2 tsk riven muskotnöt
1 knivsudd malda nejlikor
3 torkade malda rosknoppar (kan utelämnas om man inte hittar dem i en kryddbod)
1 1/2 kopp vitt ris
¼ kopp matolja

Allt detta blandas till en smet som fylls in i de urholkade grönsakerna.
Dessa kokas i en trång kastrull i ett spad med 1/2 tsk muskot, 1 msk koncentrerad tomatpuré plus svartpeppar och salt, med just så mycket vatten att grönsakerna täcks. Koka tills de är mjuka. Oljan läcker ur fyllningen till spadet och ger grönsakerna en vacker glans. Smaklig måltid!
FTCTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.