Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Judiska symbolerTefilin - böneremmar

Från det att judiska män fyller 13 år och blir bar mitzva, dvs. den ålder då en judisk pojke räknas som vuxen i religiösa sammanhang, får de även vira läderremmar med små svartlackerade askar runt vänster arm och placera dem på huvudet när de ber morgonbön.

De kvadratiska behållarna kallas tefilin. Askarna är en påminnelse i miniatyrstorlek om hela Toran, buden och föreskrifterna, Guds närvaro och behovet av självrannsakan.

Foto: Ya'akov Sa'ar/GPO
Inuti askarna finns pergamentrullar med bibelord hämtade från andra och femte Moseböckerna vilka innehåller budet att bära tefilin som ett "tecken på din hand och som ett märke på din panna".

Religiösa män lägger tefilin i samband med morgonbönen varje dag med undantag för sabbat och helgdag, då dessa i sig själva är en påminnelse om förbundet mellan Gud och Israel.

Det är den muntliga lagen, Talmud, som beskriver hur askarna ska se ut och hur de ska fästas.

När man lägger tefilin börjar man med vänster arm. Asken fästes på musklerna på den inre sidan av överarmen, närmast hjärtat, genom en löpknut på läderremmen. Därefter viras remmen sju varv runt armen och fästes runt fingrarna så att de hebreiska bokstäverna Shin och Daled bildas. Dessa, inklusive knuten som utgör bokstaven Yud, skapar ett av Guds heliga namn.

På huvudet fästes tefilin ovanför pannan, där man menar att hjärnans och vishetens centra finns. Bokstaven Shin finns inristad på vänster och höger sida om denna kub.

Det är osäkert hur budet att lägga tefilin först tillämpades. Helt säkert är dock att det sedan länge varit ett erkänt judiskt bruk och att det anses vara en symbol för judisk tro och gudsfruktan.

Ewa Wymark är frilansjournalist och skriver om judiska symboler i MenorahTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.