Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Judiska symbolerShofar
- vädurshornet

Shofarhornet är ett av världens äldsta blåsinstrument och används vid Rosh Hashana, det judiska nyåret samt vid Jom Kippur, försoningsdagen. Bägge dessa helger inträffar under den judiska månaden Tishri (som infaller under hösten).

Den första gång som hornet omnämns i Bibeln är i samband med att läran, Toran, ges vid Sinai berg. Dess ljud förknippas också med "Herrens stora dag" och proklamationen av den messianska tiden.

Genom åren har shofarhornet behållit sin enkla basala form, och saknar både hål och ventiler. Trots det kan blåsaren frambringa en rad olika ljud. Det tillverkas av ett horn från exempelvis en get eller en vädur, men aldrig från ett nötkreatur, då det skulle kunna ge en association till guldkalven som folket skapade under ökenvandringen.

Det är mest brukligt att tillverka en shofar av ett vädurshorn. Det hänger ihop med att Abraham tog en vädur och offrade den till brännoffer i sin son Isaks ställe. Till skillnad från ett horn från en vildget är dessutom vädurshornet böjt till formen, vilket anses symbolisera människans lydnad inför Gud.

Ewa Wymark är frilansjournalist och skriver om judiska symboler för Menorah

Hösten är fylld av judiska helger. Logga in på nedanstående sida så får du all hjälp du behöver. www.chabad.org/holidays/jewishnewyearTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.