Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Judiska symbolerTallit - bönesjal
Judiska symboler
Ewa Wymark


Flertalet judiska män bär en speciell bönesjal, "tallit", när de ber. Bäraren placerar talliten över axlarna, men täcker även huvudet med den under speciella böner.

Det är hörntofsarna, som på hebreiska kallas "tsitsit", som ger talliten dess religiösa betydelse. Den som ser på dem ska bli påmind om Herrens alla bud i enlighet med befallningen i 4 Mos 15:37-41.

Under antiken, då klädesplagg med fyra hörn var vanliga, bar judiska män en mantel med hörntofsar hela tiden. Senare, då modet förändrades, föreskrev judiska lärde att männen skulle bära en bönesjal istället. En del religiösa väljer dock att bära en liten tallit under sina vanliga kläder. Bland annat i Jerusalem kan man se män med hörntofsar hängande utanför skjortan.

Den muntliga lagen beskriver hur tofsarna ska knytas. Det har vuxit fram en mystik bland annat kring siffervärdet av antalet vindningar på tofsen. Det numeriska värdet 39 är nämligen detsamma som det i de hebreiska bokstäverna med vilka man skriver "Herren är En". Ordet "tsitsit" har på motsvarande sätt ett värde av 600, och sammanräknat med de åtta trådarna och fem knutarna blir summan 613, vilket står för det totala antalet påbud och förbud i Toran.

Talliten framställs ofta med två blå ränder. En del menar att de blå ränderna på sjalen ska ge associationer till den blå tråd som skulle vävas in i hörntofsen. Kunskap om hur man framställer denna färg har sedan länge gått förlorad, även om det på senare tid framkommit möjliga teorier.

De blå fälten på den israeliska flaggan sägs vara inspirerade av bönesjalen. Redan 1885 restes en sionistisk flagga i Rishon Lezion i Israel. Man tog då kolonins grundares, Zeev Abramovitch, bönesjal och målade en Davidsstjärna på den.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.