Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Judiska symbolerPesach och sederfatet
Judiska symboler
Ewa Wymark


Kvällen som inleder Pesach - det osyrade brödets högtid kallas "lel haséder" efter det hebreiska ordet för ordning. I de flesta judiska hem använder man ett ceremoniellt sederfat som i princip kan se ut hur som helst. Det viktigaste är att det finns plats för de sex olika symbolerna. På fatet placeras maror, bittra örter, för att påminna om israeliternas liv som slavar i Egypten, vidare charoset, en söt blandning av äpple, nötter, vin och kanel som liknar murbruket, och saltvatten för tårar, samt karpas, en grönsak som påminner om våren och det förnyade hoppet. Pesach markerar ju även den tidiga skördeperioden i Israel. De offer som frambars i Templet finns sedan dess förstörelse representerade genom betsa, ett ägg och zeroa, ett bränt ben.

Alla runt bordet läser ur en Hagada, den bok vars huvuddel består av 2000 år gamla berättartraditioner kring uttåget ur Egypten med tillägg för böner, sånger och förklaringar.

Framför husfadern finns dessutom matza, tre osyrade bröd under en duk. De representerar det bröd som bakades i all hast när israeliterna skulle lämna Egypten och som inte hann jäsa, samt det "eländes" bröd som förfäderna åt som slavar. Första kvällen Pesach infaller i år den 5 april och firas i sju dagar i Israel och i åtta dagar i Diasporan. Under den tiden får man inte äta jästa produkter.

Glasen fyller man med vin - glädjens symbol, och utbringar fyra skålar för att Gud lovat att föra folket ut ur Egypten, rädda från träldom, förlossa dem, och ta dem till sitt folk i enlighet med 2 Mos 6:6-7. På bordet står också "Elias bägare". Den symboliserar förlossningen från Diasporan. Profeten Elia förväntas nämligen vara en förelöpare till Messias, och den messianska tiden förknippas med löftet att alla judar ska återvända till Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.