Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Judiska symbolerMenorah
- den äldsta judiska symbolen
Judiska symboler
Ewa Wymark

När staten Israel grundades sökte man en judisk symbol för statsemblemet som kunde visa på kontinuitet och uppfyllelse av den sionistiska drömmen. Menorahn, den äldsta judiska symbolen, blev ett självklart val. Ljusstaken återges med olivträdskvistar på var sida i överensstämmelse med en profetsyn i Sakarjaboken.

På emblemet har Titusbågens avbildning av Menorahn använts som förebild för hur ljusstaken såg ut. Denna är dock troligtvis en konstnärs tolkning. På den finns bland annat ett sjöodjur som inte står föreskrivet i Bibeln och som går emot budet att inte avbilda levande ting. Foten är ytterligare ett problem. Den består av två åttahörningar. Enligt tidiga judiska källor och arkeologiska fynd stod Menorahn på tre fötter. Menorah

Den första Menorahn utfördes efter instruktioner i enlighet med det mönster som Moses visats på berget. Det var ett tungt föremål av 30 kilo rent guld. Prästerna rengjorde dess sju lampor varje dag.

En rabbinsk tradition talar om att Menorahn stod i Templets heligaste, omgiven av tio ljusstakar som kung Salomo låtit göra. Enligt legender ska den ha gömts och återförts efter exilen 587-539 före vår tideräkning. Där fanns den fram till 169 före vår tideräkning då Antiokus Epifanes IV tog den i beslag.

Efter det judiska upproret lät Juda Hamackabi göra en ny. Enligt historiska källor brann tre av ljusen dygnet runt. Det finns de som menar att Ner Tamid, det eviga ljuset, som idag lyser inför Arken i synagogan kommer direkt från Menorahns centralstake, vars olja alltid brann.

När romarna förstörde Jerusalem år 70, bars Menorahn i det segertåg som avbildas på Titusbågen. Dess historia efter den händelsen är oklar, men som judisk symbol blev Menorahn den mest spridda i Diasporan.

Ewa Wymark är frilansjournalist

Illustrationerna kommer från Annie Winblad-Jakubowskis gravstenssymboler.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.