Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

SportArabiskt lag representerar Israel i UEFA

Fotbollslaget Bnei Sahknin har skrivit israelisk historia. De är nämligen det första arabiska lag som någonsin vunnit den israeliska nationella cupen. Nu representerar de Israel i årets UEFA cup i fotboll.
Från nyhetsbyrån Israel 21c.

Inför 30 000 jublande supporters vann det arabiska fotbollslaget Bnei Sahknin över Hapoel Haifa med 4-1 på Ramat Gan stadium.

- Segern visar på det nya Mellanöstern och visar att araberna finns i Israel och är en integrerad del av det israeliska samhället, sa Bnei Sahknins arabiske ordförande Mazen Ghanim efter vinsten.

- Jag var på matchen och det är första gången som jag kan känna stor stolthet över att vara både arab och israel, sa Mohammed Darawshe, ordförande för kanalen One Voice. Alla som fanns på läktarna eller ute på gatorna kände stark samhörighet och tillhörighet till Israel. Segern visade på att vi kan lyckas här.

Bnei Sahknins lag anses vara en förebild då sex judiska idrottsmän spelar med tio araber samt ytterligare fyra spelare från andra länder.

Men ingen tänkte på etnicitet eller nationalitet den historiska kvällen. När upphetsade supporters reste hem mot Sahknin i norra Galiléen, utbröt ett spontant firande vid en korsning strax norr om Caesarea. 20 000 personer dansade och sjöng hela natten för att markera den stora händelsen.

För de flesta israeler är annars Sahknin mest känd som staden där man varje år markerar årsdagen av att sex arabiska israeler dödades vid en demonstration 1976. Det är också i Sahknin som13 arabiska israeler dödades av den israeliska polisen då de demonstrerade för Intifadan för fyra år sedan. Men efter matchen verkar dessa händelser ha tynat bort.

- Helt plötsligt förknippas Sahknin inte längre med upploppen och konfrontationerna, det är en plats där judar ses som hjältar, säger Darawshe. Både de judiska och arabiska spelarna bars på invånarnas skuldror fram till klockan två på morgonen och judiska invånare från närliggande städer kom till oss för att fira tillsammans.

"Jag är övertygad om att ni kommer att representera Israel med stolthet i Europa", skrev premiärminister Ariel Sharon i sitt officiella meddelande till den lilla fotbollsklubben. Han lovade även att avsätta två miljoner dollar för att hjälpa dem att bygga en ny fotbollsarena då den nuvarande är i så dåligt skick att klubben måste spela sina hemmamatcher i Haifa.

Israeliska tidningar var inte sena att haka på nyheten: "Sport har lyckats där andra har misslyckats" skrev Yediot Aharonot som dessutom hade rubriken "Grattis" över en helsida på arabiska.

Till och med vissa Haifa-supporters var inte alltför upprivna över att ha förlorat mot Sahknin:

- Jag är glad att det var mot ett arabiskt lag, sa Uri Hoenig till The Jerusalem Post, det ger i alla fall viss tröst. Jag hoppas att detta kommer att förbättra vårt samhälle och våra relationer.


Fredslag från Israel

Under Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar, deltog ett israeliskt-palestinskt lag. Laget fick stor uppmärksamhet i media samt hjälp med coachning av Englands förbundskapten Sven-Göran Eriksson.

Bakom laget finns Shimon Peres Fredscentrum i Jerusalem, centret grundades efter det att han fick Nobels Fredspris 1996 och har som mål att skapa hans vision av ett "nytt" Mellanöstern.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.