Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Menorah har lyssnat på…… orientaliska tongångar

Emil Zrihan
"L'Youm Dima"
Emil Zrihan slog igenom internationellt med sin debutskiva 1999 som släpptes på det tyska skivbolaget Piranha.
Den nya skivan består av marockanska tongångar i kombination med fasta rytmer och har producerats av Nabil Khalidi som tidigare spelade med honom. Nabil har komponerat sju originallåtar för detta album och dragit samman de ledande orientaliska popmusikerna från den franska scenen. Det finns en 16-manna marockansk strängsektion som spelade in CDn i såväl Marocko som Frankrike. Resultatet har blivit ett bra album.
NMC 20630-2
www.nmc-music.co.il


Zafa
"Funky grooves of Yemen"
Sångerskan Zafa är av jemenitiskt ursprung och har lärt sig de traditionella sångerna av sin mor som i sin tur lärt sig dem av sin mor och vidare bakåt. Från generation till generation har berättelserna om de jemenitiska kvinnorna förts vidare via musiken. Sångerna innehåller även berättelsen om de unga kvinnornas rädsla att tvingas gifta sig med för dem okända män och flytta in hos sina nya släktingar.

En riktig pärla för den som gillar denna typ av musik. Då fungerar skivan lika väl i bilen som i badrummet.
LEV 330194-2
www.nmc-music.co.il


Best of Lev Haolam
En samlingsskiva från det israeliska skivbolaget "Globalev". Här finns bland annat spår från bolagets kända artister som Sheva, Moshe Ben-Ari och Avishay Bar Natan.
Spåren innehåller såväl traditionella, lättlyssnade orientaliska tongångar uppblandade av moderna instrument och rytmer som moderna israeliska sånger i bra tolkningar.
LEV 330233-2
www.nmc-music.co.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.