Arkiv |
![]() Reportage 250 pingstpastorer på unik resa i Israel Den svenska Pingströrelsen har en historia av starka och vänskapliga band till Israel. Men trots denna historiska närhet är resan med 250 ansvariga ledare inom den svenska Pingströrelsen unik i sitt slag.
Dagarna i Israel var del av en fortbildning med fokus på den andra tempelperioden och den judiska miljön där den kristna tron växte fram. Besök i arkeologiska utgrävningar varvat med föreläsningar utgjorde stommen i programmet. Dessutom fick deltagarna möta det nutida Israel med dess olika uttryck för bibeltro och religiöst liv. Hela spannet från den för gruppen välbekanta pingstkarismatiska kristenheten till ortodox judendom fanns med i programmet. Rabbiner med fokus på studiet av judiskt-kristna relationer bidrog på ett tydligt sätt till förståelsen av den kristna trons judiska rötter. Dramatiken i det nutida Mellanöstern och autenticiteten hos bibelordet är en mix som gör djupa intryck, inte minst hos den del av gruppen, vilken var den största, som besökte Israel för första gången. I en intervju i tidningen Världen Idag säger Frida Nyberg, pastor i pingstförsamlingen i Boden och som var i Israel för första gången: "Platserna i sig var kanske inte jättespeciella; men jag har fått en ny känsla för dem, jag vet hur de ser ut, hur de luktar och smakar, hur värmen känns. Allt det tillsammans blir något väldigt bra". Hon tycker också att resan gav en större insikt om kristendomens historiska förankring. "Alla platser vi var på vittnar om att detta är på riktigt, det finns en historisk verklighet i vår tro".
Högst upp på listan i alla intervjuerna var frågorna om hur man upplevde säkerhetsläget och oron. Alla ledare svarade utan undantag att de kände sig trygga. Att så många svenska ledare tillsammans möter Israel som land och ser den mångfacetterade israeliska befolkningen är något som ger framtida ringar på vatten. Varje ledare är i sin tur en opinionsbildare. Med relevanta fakta och personliga erfarenheter blir dessa opinionsbildare en betydelsefull motvikt mot den ofta ensidiga och vinklade Israelbilden i svenska medier.
© Citera oss gärna - men ange källan! |