Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage250 pingstpastorer på unik resa i Israel

Den svenska Pingströrelsen har en historia av starka och vänskapliga band till Israel. Men trots denna historiska närhet är resan med 250 ansvariga ledare inom den svenska Pingströrelsen unik i sitt slag.
Av Dan Salomonsson

Resan som ägde rum i oktober arrangeras av nätverket Pingst Pastor, och administrerades av Pingstkyrkan i Uppsala. Aldrig tidigare har så många svenska pingstledare tillsammans åkt till Israel. Att detta sker mitt i en tid av oroligheter i regionen och terrorattacker i Israel förstärker värdet av att finnas på plats i Jerusalem.

Dagarna i Israel var del av en fortbildning med fokus på den andra tempelperioden och den judiska miljön där den kristna tron växte fram. Besök i arkeologiska utgrävningar varvat med föreläsningar utgjorde stommen i programmet. Dessutom fick deltagarna möta det nutida Israel med dess olika uttryck för bibeltro och religiöst liv. Hela spannet från den för gruppen välbekanta pingstkarismatiska kristenheten till ortodox judendom fanns med i programmet. Rabbiner med fokus på studiet av judiskt-kristna relationer bidrog på ett tydligt sätt till förståelsen av den kristna trons judiska rötter.

Dramatiken i det nutida Mellanöstern och autenticiteten hos bibelordet är en mix som gör djupa intryck, inte minst hos den del av gruppen, vilken var den största, som besökte Israel för första gången. I en intervju i tidningen Världen Idag säger Frida Nyberg, pastor i pingstförsamlingen i Boden och som var i Israel för första gången: "Platserna i sig var kanske inte jättespeciella; men jag har fått en ny känsla för dem, jag vet hur de ser ut, hur de luktar och smakar, hur värmen känns. Allt det tillsammans blir något väldigt bra". Hon tycker också att resan gav en större insikt om kristendomens historiska förankring. "Alla platser vi var på vittnar om att detta är på riktigt, det finns en historisk verklighet i vår tro".

"Alla platser vi var på vittnar om att detta är på riktigt, det finns en historisk verklighet i vår tro".
Frida, som är ansvarig för undervisning och utbildning av ungdomar i sin församling, tror att hon kommer få god nytta av Israelresan i sin tjänst. Den stora svenska gruppens besök uppmärksammades också i israeliska nyhetssändningar och i ett flertal mediekanaler i Sverige.

Högst upp på listan i alla intervjuerna var frågorna om hur man upplevde säkerhetsläget och oron. Alla ledare svarade utan undantag att de kände sig trygga. Att så många svenska ledare tillsammans möter Israel som land och ser den mångfacetterade israeliska befolkningen är något som ger framtida ringar på vatten. Varje ledare är i sin tur en opinionsbildare. Med relevanta fakta och personliga erfarenheter blir dessa opinionsbildare en betydelsefull motvikt mot den ofta ensidiga och vinklade Israelbilden i svenska medier.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!