Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageTishbi Winery
mycket mer än bara gott vin

I ett tyst jordbruksområde, mindre än en timmes bilresa norr om Tel Aviv ligger Tishbi Winery. För att komma dit måste du köra på en gropig, stenig grusväg men väl framme välkomnas du av ett modernt komplex av låga byggnader med en känsla av rustik charm med eko från den pre-statliga eran.
Av Martin Geifman  Foto Tishbi Winery

På Tishbi Winery tas gäster emot i ett nybyggt besökscenter där oväntade smakupplevelser väntar dem. Självklart tillhör vinprovning en av favoritdelarna vid varje vingårds besök. I de flesta fall, ja i Israel i alla fall, avnjuts de tillsammans med goda ostar för att förhöja smaken. Således kan du njuta av en Cabernet Sauvignon med lite camembert eller en bit roquefortost. En mer känslig Riesling passar kanske bättre med en bit brie eller Monterrey Jack?

Hos Tishbi går det dock annorlunda till.

- Vi gör aldrig som alla andra, vi gör vår egen grej och vill inte kopiera någon, säger Golan Tishbi, chefsvinmakare på Tishbi.

- Förvänta dig inte att knapra på provolone tillsammans med Chardonnay hos oss. Vi serverar dig en ruta mörk eller bittersöt choklad med din Cabernet Sauvignon och till din Riesling blir det kanske en bit mjölkchoklad.

För enligt Golan ger choklad ett djup av smaker som är bättre och mer uppfriskande för paletten än ost.

- Egentligen är det hur vettigt som helst att para ihop vin med choklad eftersom processen att göra choklad påminner mycket om hur man gör vin. Både kakaobönor och vin får jäsa med samma typ av jäst.

Trots att Tishbi Winery har slagit sig in på det icke-konventionella spåret "vin/choklad" i stället för "vin/ost" är kärnan i vingårdens verksamhet ändå djupt rotad i historien. Golan är den femte generationen Tishbi i Israel. Hans far, Jonathan och faktiskt alla familjemedlemmar, arbetar aktivt i vingården och är ståndaktigt stolta över sin härkomst.

Familjens historia går nämligen tillbaka till innan staten Israel bildades då Michael Chamiletzki anlände till Zikron Ya'acov området år 1882 från Litauen tillsammans med sin fru Malka. Med jordbrukskunskaper från Europa, och med hjälp av filantropen Baron Edmund de Rothschild, började han och hans fru att odla druvor och leverera dem till lokala vingårdar.

Namnet Tishbi kom till när paret huserade den berömda poeten Chaim Nachman Bialik i sitt hem i Shefaya 1925. För att hedra deras varma gästfrihet föreslog Bialik, sedermera Israels förste nationelle poet, att familjen skulle anta det nya hebreiska namnet Tishbi, ett akronym för "en person med hemvist i Shefaya i Israel". Och så blev det.

Under cirka åtta decennier fortsatte familjen Tishbi att odla och leverera druvor. Men under en resa till Italien i början av 1980-talet blev Jonathan inspirerad då han upptäckte små, familjeägda vingårdar som producerade fina egna viner. Det ville han också göra. 1984 öppnade han och sonen Golan den första boutique vingården i Israel. I dag skördar de 250 ton druvor årligen med en kapacitet på 250 000 flaskor vin/år. Man har gått från småskalighet till storproduktion. Viktigt för familjen är dock att vingården förblir i familjens ägo och behåller sin självständighet.

Golan utsågs till chefsvinmakare år 2001 efter att ha avslutat en tvåårig kurs i vinproduktion i Hawkes Bay, Nya Zeeland. Kursen är skräddarsydd för personer likt Golan som vill fortsätta och behålla vinproduktion inom familjen.

Golan har en stark tilltro till sin förmåga och styr vingården med en pionjäranda.

En aspekt av detta är att Tishbi Winery inte längre deltar i internationella tävlingar. Under de första åren, och genom 1990-talet, vann de många prestigefyllda utmärkelser runt om i världen men Golan är kritisk till tävlingarna och hävdar att de har förlorat i legitimitet.

- Vem som helst kan hitta en tävling som passar deras behov, betala anmälningsavgiften, och komma hem med en utmärkelse.

I stället är hans filosofi själva framställningen. Liksom i allt fokuserar han på kvalitet och inte kvantitet. En strategi som verkar vara framgångsrik trots minimal marknadsföring. I dag erbjuder man 22 sorters vin med försäljning till 22 länder.

Besökscentret med vin (och choklad!) öppnades i januari 2011. Sedan dess har cirka 80 000 besökare gått igenom dörrarna och cirka 8 000 personer har deltagit i vin- och chokladprovning. Tishbi tillverkar inte choklad själv utan är exklusiv importör av den franska gourmetchokladen Valrhona. Under en timmes tid får man smaka av sex olika sorters vin med lämplig choklad till. Alla med rätt sorts glas till (fyra olika) för att rätt smak och arom ska komma fram. Detta för den facila summan av 80 svenska kronor.

Runt hörnet från besökscentret finns även en liten gourmetrestaurang och butik med lokalt producerade geléer, sylter, honung och olivolja. Och som kronan på verket tillverkar Tishbi den enda högklassiga konjaken i Israel, "Jonathan Tishbi Special Reserve Brandy". Naturligtvis finns allt till försäljning även i hela Israel. Under 2014 räknar man med att öppna en choklad- och bakskola.

För alla besökare i Israel, vare sig det är första, andra eller tionde gången, ett besök till Tishbi Winery ger en spännande och smakrik utflykt. L'chaim!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!