Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageI rymden

Israel bedriver en framgångsrik rymdverksamhet. Landet har de senaste åren slutit avtal om samarbete i rymden med Europa, USA och Ryssland. Tillsammans med Italien ska man bygga satelliten SHALOM och med USA samarbetar man i Lunar Science Institute. Ryssland strävar efter ett eget GPS-system, något Israel hjälper dem med. Bakom ligger chefen för Israels rymdorganisation, Zvi Kaplan, och hans strävan efter att uppnå samarbete med andra länders rymdorganisationer.
Av Ariel Bornstein  Foto ESO

1988 blev Israel det åttonde landet i världen som sände upp satelliter med en egen raket. Sedan dess har Israel utmärkt sig genom att tillverka små satelliter med lång hållbarhet och pålitliga instrument. Israel har också en framstående privat rymdindustri inom kommunikationsområdet.

Zvi Kaplan tillträdde som chef för Israel Space Agency för sju år sedan. Rymdorganisationen lyder under Ministeriet för vetenskap och teknologi och har endast fem anställda. Man har en budget motsvarande cirka sju miljoner kronor. En extremt liten summa i rymdsammanhang. Organisationen är dock enbart en samordnare som ska ta initiativ till projekt och samarbete. Finansiering för projekten ska sedan komma från staten, privata företag eller utländska samarbetspartners.

Kaplan ser sig själv som förhandlare och lobbyist. Han är 67 år med en bakgrund inom fysikforskning och tidigare chef för Sorek Nuclear Research Center.

- Vi fungerar som samordnare så vår egen budget avgör inte vad vi kan åstadkomma. Israel avsätter cirka fem miljoner dollar för internationella projekt, vi bidrar till ESA:s budget (den europeiska samarbetsorganisationen för rymdverksamhet) och vi förfogar över några miljoner dollar för inhemsk forskning. Men vår avancerade teknik gör det möjligt för oss att söka samarbete internationellt.

Just nu pågår ett samarbete med Frankrike om en satellit som ska studera växtlighet och miljö. Regeringen och den inhemska rymdindustrin har investerat cirka 50 miljoner dollar i detta projekt. Satelliten ska sändas upp 2014 och kommer att vara väldigt avancerad. Bland annat ska den kunna skicka bilder i 12 färger.

Projektet SHALOM (Spaceborne Hyperspectral Applicative Land and Ocean Mission) är ett ett samarbete med Italiens rymdorganisation där Israel måste investera 80 miljoner euro som krävs. Än så länge pågår bara en förberedande utredning för en kostnad av några miljoner euro, den finansieringen är klar.

- Vi har enats om att vi bygger själva satelliten medan Italien bygger forskningsinstrumenten. Återstår att enas om vem som ska bygga satellitens framdrivningssystem.

I princip kan man säga att Zvi Kaplan i första hand skapar ramar för samarbete och därefter letar finansiering. Med NASA (USA:s rymdorganisation) har man ett omfattande samarbete. Israel har nyligen anmält intresse för att delta i två amerikanska satellitprojekt, Discovery och TecSAR.

- Vi deltar i Lunar Science Institute, vars forskning bidrar till att astronauter kommer att landa på månen igen någon gång. Vi vill skapa robusta satellitinstrument till låg kostnad för utforskning av solsystemet!

USA och Israel delar ju tyvärr en tragisk erfarenhet: olyckan där rymdfärjan Columbia förstördes vid landningen då alla sju astronauter dog. Bland de omkomna fanns Israels första astronaut, Ilan Ramon. Varje år anordnar Israel en internationell rymdkonferens som bär Ramons namn.

Du kan läsa mer om Israels rymdorganisation på www.arielspace.seTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!