Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMordechais sång

Välsignelserna läses. Ljusen tänds, och så:
- Ma-a-a o-o-o tzu-u-ur je-e-e shua-a t-i-i-i!!
Alla tar i, ända från tårna! Ä-n-t-l-i-g-e-n är det Chanuka igen! Men var kommer sången ifrån?

Av Margarete Nudel   Foto Flickr

På kvällen den 21 december i år inleds Chanuka, ljusets helg, och det första ljuset i den åttaarmade ljusstaken tänds. Chanuka är en av de judiska högtiderna som är mest utbredd i världen. Familjer träffas, man äter latkes (potatisplättar), syltfyllda munkar, snurrar med en sevivon och ger varandra gåvor.

Chanuka är en historisk tradition utan direkt religiös innebörd. Den firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna år 165 f v t och återerövra Jerusalem och Templet. Enligt legenden sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i Templet. De fann dock bara olja för en dag. Men oljan visade sig räcka i åtta dagar och därför firas Chanuka i åtta dagar.

Detta vet de flesta. Få känner dock till Mordechai som ligger bakom den tonsatta dikten Maoz Tzur (som betyder borg och klippa) som är så starkt förknippad med helgen.

MAOZ TZUR SKREVS redan i slutet av 1200-talet av rabbi Mordechai ben Hillel från Nürnberg. Att det var han har lärda män kommit på eftersom första bokstaven i varje ny rad i Maoz Tzur (och en hel del andra verk han skrev) bildar hans namn.

Första versen handlar om invigningen av Templet. Gud lovar att rädda sitt folk från de många farorna i världen. De följande fyra verserna belyser detta genom exempel; hur judarna befriades från Egyptens slaveri, befrielsen från Babylonien, förtrycket under Haman (Purimberättelsen) och så slutligen vers fem som handlar om Chanuka. I de flesta familjer sjunger man enbart vers ett och vers fem.

DET FINNS DOCK en sjätte vers. Den är grym och fylld av hämnd. Vissa forskare hävdar att det inte är Mordechai som skrivit den utan att den tillkommit i efterhand. Versen har i alla fall tagits bort ut bönböckerna i Tyskland på grund av orden "hämnas dina tjänares blod". I versen nämns även "den röde" som antas vara den tyske kejsaren Fredrik Barbarossa som hade rött skägg och var en av ledarna för det tredje korståget.

Melodin som Maoz Tzur sjungs på består av en kombination av tre olika sånger från Tyskland och östra Europa från 1500- och 1600-talen. I början sjöngs Maoz Tzur enbart i Azkenaziska (europeiska) församlingar men idag är den spridd bland alla judar i hela världen.

Mordechai ben Hillel mördades i en pogrom i Nürnberg 1298 tillsammans med 600 andra judar.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!