Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageOperation Jabotinsky

1993 startade församlingen Livets Ord organisationen Operation Jabotinsky. Grundtanken var att hjälpa judar från forna Sovjetunionen att emigrera till Israel. Idag har Operation Jabotinsky hjälpt över 13 500 personer att finna sitt nya hemland.
Av Margarete Nudel  Foto Livets Ord

Livets Ord och dess ledare Ulf Ekman har en stark koppling till Israel och det judiska folket. I samband med att den ryska emigrationen till Israel kom i gång i början av 1990-talet ville han hjälpa de ryska judar som önskade ta sig till Israel.

- Den första resan med skeppet m/s Restoration skedde från Sotji i Ryssland i juni 1995 och anlände till hamnen i Haifa fem dagar senare, berättar Lennart Fjell, ansvarig för Operation Jabotinsky och reseadministratör för Livets Ords Israelresor. Skeppet hade plats för 200 passagerare och 55 besättningsmän men på den jungfrufärden fanns enbart åtta passagerare.

- Men för oss var det en av de viktigaste resor vi någonsin gjort. Den visade att vi hade fattat ett beslut, vi skulle hjälpa de ryska judarna att ta sig till Israel, säger Lennart.

Totalt gjorde m/s Restoration 14 resor och hjälpte 1 321 personer till Israel. Den sista turen gick i oktober 1998 och därefter används enbart flyg som transportmedel.

Resan till Israel kan sägas vara ett av målen för många av de kristna församlingar Livets Ord initierat i forna Sovjetunionen. Man engagerar sig starkt för att utbilda kristna församlingar i forna Sovjetunionen att stå upp för staten Israel och för den enskilde juden men även ge dem historisk kunskap om landet Israel, den konflikt som pågår i Mellanöstern för närvarande och minst lika viktigt; kunskap om vad som skedde med judarna under Förintelsen.

- Vi har bland annat undervisat över 25 000 elever i statliga ryska, ukrainska, estniska, lettiska och litauiska skolor om Förintelsen, kopplat till den moderna antisemitismen.

Livets Ord har under åren byggt upp ett nätverk med 100-talet baser (kontor), spridda över forna Sovjetunionen. Dessa baser är alltid lokala kristna församlingar. Dels handlar det om direkt uppsökande verksamhet, dels den praktiska undervisningen om Israels lagar, rätten att flytta till Israel, hur man går till väga etc. Till detta kommer utryckningsenheter. Om något utöver det ordinära inträffar kan detta nätverk snabbt få ut judar ur landet och ta dem till Israel. Något Lennart Fjell anser vara bland det viktigaste Livets Ord gör.

Arbetet sker idag i gott samarbete med Jewish Agency, men så var det inte från början.

- När vi drog igång projektet möttes vi av stor skepsis av den israeliska staten: "Varför detta stora kristna engagemang?", "Ni kommer säkert bara vilja konvertera judarna till kristna!".

Avslutningsvis berättar Lennart Fjell om den judiska kvinna från Dagestan han mötte på däck under en av båtresorna. Kvinnan berättade för Lennart om händelsen inför pesachfirandet som fick henne och hennes familj att besluta sig för att flytta:

- "Plötsligt kom åtta män in i vårt vardagsrum med maskingevär och hotar att döda oss. 'Ni är judar ... och ni är inte värda att leva!' Så tar de min bror, kastar honom till marken och börjar bränna honom med ett varmt strykjärn. Vår gamla mor börjar ropa: 'Snälla, rör inte min son! Ta vad som helst ... bara inte min son!' Då rev de guldringarna ur öronen på henne så båda öronsnibbarna fläktes itu och blev sönderrivna. Sedan tog de allt av värde innan de försvann."

I röran fick de dock inte med sig familjens pass. Två månader senare satt familjen på en båt på väg till Israel.

- Det finns fortfarande stor antisemitism och hjälpbehovet är stort. Många behöver oss. Därför måste vi fortsätta med det viktiga arbete vi startat.

Idag får strax under 1 000 personer per år hjälp av Operation Jabotinsky att ta sig till Israel.

Operation Jabotinsky finansieras till 99 % av västerländska församlingar och privata kristna givare från hela världen från Amerika till Australien.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!