Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

REPORTAGE

Beduinerna: Lång väg kvar

Av Nechemia Meyers, Rehovot

Dr Mohammed Alnabarys kemilaboratorium vid Beershevas Ben Gurionuniversitet ligger bara några få kilometer bort från den sandiga ökenboning där han bodde som barn. Men på alla andra sätt är det en hel värld emellan.

Läste läxorna i skenet av stearinljus
Alnabary, en lovande forskare som snart kommer att få sin doktorstitel, fick sin tidiga utbildning under extremt svåra förhållanden. Under grundskoletiden var han varje dag tvungen att gå sex och en halv kilometer fram och tillbaka för att komma till skolan. Och hade han läxor var han tvungen att göra dem till skenet av ett brinnande stearinljus. För det fanns ingen elektricitet, och inget rinnande vatten för den delen heller, i den isolerade by där hans familj bodde. Men Alnabary visade sig ha "läshuvud", och efter grundskolans slut, var hans föräldrar, vilka själva saknade formell utbildning, bestämda på att låta honom gå på en riktigt bra högstadieskola. De skickade honom därför till en arabisk skola i centrala Israel
"Det var inte lätt för mig", minns Alnabary. "Jag var ensam och längtade hem nästan hela tiden. Men jag fick, lyckades få bra betyg och kunde på så vis fortsätta studera vid Hebreiska universitetet".

Fler måste få studera
Också andra unga medlemmar av släkten har följt i Alnabarys fotspår. Fem av dem - fyra flickor och en pojke - studerar nu på Ben-Gurionuniversitetet, och ytterligare ett dussin på andra regionala högskolor. "Men", säger han " beduinbarn är fortfarande enormt eftersatta jämfört med andra araber, och ännu mer jämfört med judiska barn. "Visst," fortsätter han, "barnen i min släkt behöver inte längre gå till fots till skolan, eftersom en skolbuss tar dem dit. Men de har fortfarande inte riktigt tagit steget in i dataåldern och vad som är ännu värre, de har svårt att göra sina läxor eftersom de saknar fungerande belysning i sina bostäder. Vi har ingen regelbunden eltillförsel till våra byar, och de familjer som har egna generatorer är ovilliga att använda dem i mer än några timmar varje dag. Det här är en av de orsaker som gör att mer än hälften av våra ungdomar inte fullföljer sin gymnasieutbildning.
"Ett exempel som verkligen bevisar hur långt efter vi befinner oss, är historien om den familj som efter att ha levt 20 år i Jerusalem flyttade tillbaka till vår by. De första fyra barnen, som hade fått sin utbildning i Jerusalem, tog alla en akademisk examen. Men ingen av de fyra som studerade i våra lokala skolor fortsatte till universitetet. Två av dem är arbetslösa idag".

Beduinerna kräver bättre skolor
Mohammed Alnabary har nu tillsammans med att antal beduiniska akademiker gått samman för att kräva en drastisk förbättring i det lokala utbildningssystemet.
Utöver detta hoppas också Alnabary att kunna bidra till sitt folks framåtskridande på det ekonomiska planet. När han fått sin doktorstitel, och efter att kanske ha tillbringat ett eller två år för vidare studier i USA eller Canada, hoppas han kunna starta ett kemiföretag i en av de beduinstäder som än så länge helt saknar industrier, och som på grund av detta lider av svår arbetslöshet. Troligtvis skulle företaget vara associerat med något av de stora kemiföretag som finns i Negevöknen.
"Medan en del beduiner kommer att fortsätta att vara vandrande fåraherdar, så kommer vår förmåga att hitta vår rättmätiga plats i det tjugonde århundradet att vara beroende av mer utbildning och mer industri," sammanfattar Alnabary.

Vad är innebörden av ett namn Alnabary är inte något ovanligt namn i Mohammeds släkt; i själva verket existerar inget annat efternamn. Därför finns det inte mindre än 60 män som bär namnet Mohammed Alnabary. Som tur är för alla skatteindrivare och brevbärare, så har de också ett tredje namn - sin faders.

Översättning: Åsa Welinder

beduin

Den beduiniske forskaren dr Muhammed Alnabary i sitt laboratorium på Ben Gurionuniversitetet i BeershevaTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.