Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KulturDe tio senaste åren har många israeliska tv-serier blivit internationella succéer. I vissa fall handlar det om originalprogrammet som översatts till andra språk, medan det i andra fall är själva formatet som sålts till utlandet, där det sedan anpassats till den lokala marknaden och spelats in på nytt. De framgångsrika israeliska tv-programmen omfattar allt från dramaserier och dokusåpor till tävlingar och situationskomedier.
Av Elliot Turvall

Israeliska tv-serier framgångsrika världen över

Exporten av israeliska tv-serier fick en rejäl skjuts framåt 2006, då "In Treatment" såldes till amerikanska HBO. En amerikansk version, som i stort följde det israeliska grundmanuset, gjordes och den hade genast stor framgång, då den fick höga tittarsiffror och flera betydelsefulla utmärkelser. Denna succé gjorde att den amerikanska och internationella marknaden fick upp ögonen för israeliska tv-serier. Sedan dess har över 100 israeliska tv-format sålts till så vitt skilda länder som Kina, Turkiet, Sverige och Brasilien.

"Nackdelar" födde nya idéer
Vad är då hemligheten bakom dessa framgångar? Man skulle kunna tro att faktorer som att tv-industrin i Israel inte sträcker sig långt tillbaka i tiden, att den inhemska marknaden inte är stor och att produktionsbolagen i Israel ständigt har ont om pengar, skulle ligga israelisk tv-industri i fatet. Men så är det inte. Just med anledning av dessa "nackdelar", gäller det för israeliska tv-producenter att vara innovativa och, med små resurser, hela tiden hitta på nya idéer. "In Treatment" till exempel, spelades bara in på två olika platser och hade en mycket mager budget. I stället satsade man på manus och skådespelare av högsta klass, vilket ledde till en enorm framgång.

Avi Armoza (som ligger bakom "Armoza Formats"), en av de allra mest framstående i Israels tv-industri, förklarar den israeliska framgången så här:

- Vi är inte bra på OS eller fotboll, men vi är bra på att berätta historier.

Och dessa historier uppskattas alltså av tv-tittare världen över.

"In Treatment" är en dramaserie om relationer som skapas mellan en psykolog och hans patienter. Serien visas fem dagar i veckan och samma patient återkommer till psykologen samma dag varje vecka. Den amerikanska versionen (som passerat 100 avsnitt) visas av bland annat HBO, medan den israeliska varianten ingått i utbudet hos svenska Axess TV och tv-kanaler i många andra länder.

Ursprungsversionen av "Homeland" handlar om tre israeliska soldater i reserven som, efter en lång tid i libanesisk fångenskap, återvänder till Israel. I den amerikanska varianten är det en marinsoldat kidnappad av al-Qaida i Irak som återvänder hem. Båda versionerna av serien tar upp ämnet hur krigsfångar som kommer tillbaka efter en lång tid ska behandlas. Programmen har vunnit många utmärkelser inom tv-branschen.

"Shtisel" är en dramaserie som tar tittarna till det ultraortodoxa kvarteret Mea Shearim i Jerusalem. Där får man en inblick i en familjs privatliv på ett sätt som är i princip unikt. Serien har vunnit flera betydelsefulla priser och en andra säsong är på gång. Den första säsongen har visats på ett flertal filmfestivaler världen över och har även gått på Axess TV i Sverige.

"Traffic Light" är en komediserie som handlar om tre vänner och deras relationer. En är gift (rött ljus), en bor med sin flickvän (gult ljus) och en är ständigt singel på jakt (grönt ljus). Serien vann många utmärkelser i Israel och formatet såldes världen över, bland annat till danska TV2. I USA visade Fox en säsong av en amerikansk version av serien och i Ryssland planeras just nu för en åttonde säsong av den inhemska varianten.

"Rising Star" är ett nytänkande musikprogram, där okända sångare tävlar om tittarnas röster för att gå vidare i programmet. Programmet sänds direkt och tittarna kan rösta på sina favoriter via en särskild app. Det visas i lokala varianter bland annat i Kina, Indonesien och Brasilien. Årets vinnare i den israeliska versionen av "Rising Star" kommer att representera Israel i Melodifestivalen senare i år.

"Still Standing" är en frågeshow där en utvald deltagare ställs mot tio andra och ska försöka vara mer framgångsrik än de övriga. För den som svarar fel, öppnas en lucka under fötterna och han/hon faller helt enkelt ut ur studion. Det gäller alltså att vara den som står kvar allra längst. Lokala versioner av programmet har visats i över 2 000 avsnitt i USA, Tyskland, Kina, Uruguay och andra länder över hela världen.

"Boom!" är en frågeshow där olika lag svarar på frågor om olika ämnen. Svaren anges genom att dra i olikfärgade trådar sammankopplade med en "bomb". Om man svarar fel, "exploderar" bomben och hela studion "skakar". Programformatet har sålts till flera länder i Europa, men även till så vitt skilda länder som USA och Kazakstan. Grundidén är densamma i alla versioner, även om programmet anpassats något enligt de lokala önskemålen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!