Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KulturPrecis som sin namne Ingemar, är Nir Bergman filmregissör, dock israelisk sådan. Han gästade Stockholms Filmfestival under november månad med sin kritikerrosade film Broken Wings. Filmkritikern Alexander Kwiatowski träffade honom för Menorahs räkning. Nir Bergman

Bergman & israelisk film

Den 34-årige Nir Bergman är ett relativt nytt namn inom israelisk film. Hans examensfilm Sea Horses från 1996 visades på flera festivaler världen över. Samma sak skedde med hans långfilmsdebut Broken Wings (K'nafayim Shvurot), prisbelönad i såväl Jerusalem som Tokyo. Broken Wings visades i Stockholm i sektionen Open Zone. Filmen handlar om en ensamstående fyrabarnsmamma som frenetiskt kämpar för att hålla familjen samman i en krissituation. Handlingen utspelar sig i Haifa samt Tel Aviv och många scener gäller situationer som trots sin synbara omöjlighet ändå kräver en lösning.

Nir Bergman anser att familjens situation i Israel är ett viktigt ämne. Filmen innehåller även mer eller mindre tydliga anspelningar på att döden ständigt är närvarande i det israeliska samhället. På frågan om en filmares uppgift är att värna om familjens integritet i högre grad än om landets eller samhällets, svarar han att konstnärerna måste tillskrivas rätt att behandla personliga ämnen och att varje familj är ett land för sig. Han anser även att hans film behandlar en situation som är mycket typisk för Israel; ensamstående mödrar har det svårt; i avsaknad av större hjälp från myndigheterna gick de för inte så länge sedan ut i strejk.

Nir Bergman berättar också att den politiska situationen, som i dag kan beskrivas som minst sagt surrealistisk, placerar stora delar av samhället i ett bryderi och snart sagt i en slags vanmakt, blandad med rädsla. Livet måste gå sin gilla gång, men han anser inte längre - vilket tidigare var en självklarhet - att det är vackert eller hedervärt att dö för sitt land.

I likhet med stora delar av den intellektuella eliten, författare, konstnärer, filmare som placerar sig på vänsterkanten och som är för en kompromiss i den palestinska konflikten, blev den största chocken för Bergman Arafats vägran att acceptera Baraks erbjudande för tre år sedan. Även Yitzhak Rabins död blev en vattendelare för honom - efter den händelsen var ingenting sig likt längre.

Och polariseringen i det israeliska samhället är större än någonsin. Hans nästa film kommer möjligen att handla om Israel för två decennier sedan - 1982, i Libanonkrigets skugga. På samma sätt som Broken Wings ska den kanske innehålla indirekta associationer till dagens politiska läge.

Broken Wings kan beställas via www.amazon.de och kostar EUR 29.90 plus porto.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.