Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära vänner,

I min förra krönika skrev jag att sommaren var lugn, men att det bara var på ytan.

Vi vet att Israel, med jämna mellanrum utsätts för våld. Det är som vågor som sköljer över landet från tid till annan. Det började med arabiska arméer och krig, fortsatte med flygplanskapningar och attentat, därefter hot om gasbombningar och missiler, självmordsattentat, ständiga raketattacker och nu kommer en ny våg med avsiktliga påkörningar och radikaliserade ungdomar som hetsats till att knivmörda soldater, äldre damer eller den som råkar gå förbi, bara för att de är judar.

Trots alla knivattacker så åkte vi i oktober runt i en nästan full buss med över 40 svenskar på vår årliga rundresa i Israel. Ingen avbokade. Israeler känner sig allt mer isolerade och det betyder oerhört mycket när vi kommer på besök och inviger våra projekt. Tacksamheten för att vi tog risken och kom var överväldigande. Detta här är deras hem och de har inget val. Detta är "bara" ännu en våg av hot som de måste leva med.

Ni kan läsa om våra upplevelser i detta nummer och det är verkligen svårt att vara likgiltig inför den kärlek till livet, även för de mest utsatta, som vi möter på dessa resor.

Ingen av dem vi mötte uttryckte något hat, trots det spända läget. Tvärtom undervisar man barnen om tolerans.

EU tog i skrivande stund beslut om krav på ursprungsmärkning av produkter ifrån Västbanken, Östra Jerusalem och Golanhöjderna. Det är mer än en symbolhandling, där Israel utpekas på ett sätt som ingen annan stat. Västbankens ekonomi är mindre än 1 procent av Israels totala ekonomi och proportionellt mycket viktigare för palestinierna. Till slut drabbar bojkotten bara de som man vill hjälpa, genom att de får ännu mindre möjligheter att få en utkomst och man riskerar en ännu större radikalisering på Västbanken. EU talar samtidigt inte om för Israel vilken väg de ska välja för att inte bli bojkottade. Hur ska de hantera Golanhöjderna nu när Syrien har fallit samman? Hur undviker man att radikala krafter som Hamas tar över på Västbanken efter att barnen länge utsatts för antisemitisk hjärntvätt? EU tar inte i några av dessa frågor. Jag tror uppriktigt att man inte bryr sig så länge man har en syndabock i regionen och därför går man nu BDS rörelsen till mötes.

I denna situation blir de fantastiska projekt som ni, kära läsare, bidrar till oerhört viktiga på många olika sätt.

Vi stödjer en vital demokrati, vi accepterar inte en bojkott och vi hjälper dem som har det svårast, därför att vi har partners i Israel som ger av sig själva för att ge andra en möjlighet att uppfylla sin fulla potential. Värderingar som saknas i en allt mer radikal och våldsfixerad omgivning. I natt, just innan jag måste skicka in denna kolumn inträffar en fruktansvärd terrorattack i Paris som riktar sig just mot de värderingar som finns i ett demokratiskt och liberalt samhälle.

Tack för ert stöd!

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!