Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi hjälper barn och äldre
Neve Michael


"Ett besök hos oss, gör att barnen känner sig speciella och uppskattade."
"Det personliga besöket betyder så mycket"

På alla våra Israelresor ingår är ett besök i barnbyn Neve Michael, ett givet och mycket omtyckt inslag. Så även denna gång. Men även om donationerna i form av pengar är ovärderliga, spelar också det personliga mötet en stor roll. Årets besök i barnbyn Neve Michael var lika kärleksfullt och varmt som alltid. Redan vid grinden togs vi emot av eldsjälen Hava Levene, och en mängd lekande barn. Vi bjöds också på ett fint uppträdande med både sång och musik, samt fick tillfälle att äta lunch i den stora gemensamma lunchmatsalen.

Extra roligt var att få se akut-boendets nya fläktsystem som vi varit med att finansiera. Systemet var faktiskt igång för första gången samma dag som vårt besök!

"Ni kan inte ana vilken skillnad det gör för barnen som bor här", förklarade Hava. "Här blir lätt över 30 grader varmt, och eftersom barnen som bor här inte går ut, utan av trygghetsskäl stannar inne på akutboendet, spelar ett bra fläktsystem en oerhört stor roll för barnens trivsel."

Samtidigt som Hava åt barnens vägnar vill tacka för alla givmilda donationer, och berättar hur alla ser fram emot det nya familjehem som är under uppbyggnad, vill hon också passa på att uppmuntra alla som har möjlighet att komma och besöka Neve Michael.

"Ett besök hos oss, gör att barnen känner sig speciella och uppskattade. Glöm inte bort att de här barnen i de flesta fall får väldigt få besök, eller kanske inga alls, från någon familjmemedlem."

Precis som alla andra barn

I barnbyn Neve Michael bor 300 barn mellan fyra och 18 år som av olika anledningar måste komma bort från sina destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, psykiska problem, missbruk eller barn som blir föräldralösa. Barnen är precis som alla andra barn - de har bara haft oturen att växa upp i ett hem där de inte kan bo kvar.

I Neve Michael får barnen bo i en familjelik miljö - där de med hjälp av terapeutiskt stöd och kärlek kan utvecklas till trygga och självständiga individer. Neve Michael tillhandahåller ett dygnet-runt-öppet kriscenter, ett speciellt kriscenter för tonårstjejer, en grundskola, en förskola, ett terapicenter för barn, samt ett externt terapi- och kriscenter för familjer i riskzonen.

Under 2015-2016 är vi tillsammans med partners del i totalsanering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael. Vi fortsätter också att se till att samtliga barn och ungdomar får hjälplärare och terapi vid behov.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Neve Michael: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-neve-michaelAmigour


"Istället för att promenera eller göra ärenden, stannar de inomhus, då de vet att de är ett lätt offer för en knivattack på grund av sin ålder och fysiska kondition."
Obehagliga minnen väcks till liv

De nuvarande många knivattackerna av palestinska terrorister sprider skräck och obehag i hela det israeliska samhället. För de boende på Amigours äldreboende, som i många fall är överlevande från Förintelsen, väcker det många obehagliga minnen.

Flera av de boende på Amigour berättar att de inte vågar gå ut just nu. Istället för att promenera eller göra ärenden, stannar de inomhus, då de vet att de är ett lätt offer för en knivattack på grund av sin ålder och fysiska kondition. För många väcker händelserna också upp smärtsamma minnen från Förintelsen.

Fru Govberg, som bor på ett av Amigours äldrebonden i Jerusalem, förlorade nyligen sin enda son i en av de palestinska terrorattacker som ägde rum i Jerusalem. Tack vare den professionella personalen ser Amigour till att ge fru Govberg extra stöd och hjälp i sin svåra situation - något som erbjuds alla äldre som känner sig utsatta och rädda i den situation som råder.

En värdig ålderdom

Amigour är Israels största ideella organisation som erbjuder bostäder till landets fattigaste och mest utsatta äldre. I Israel finns mer än 650 000 äldre över 65 år, som lever nära fattigdomsnivån, och inte har råd att köpa eller hyra en lägenhet. I dag kan Amigour erbjuda 7500 äldre ett skäligt boende i något av sina 57 bostadsprojekt runt om i Israel. Men behovet är alltså fortfarande stort! Majoriteten av de boende hos Amigour är nya immigranter från förre detta Sovjetunionen och överlevande från Förintelsen. Amigour förser också de boende med olika sociala och kulturella aktiviteter.

Under 2016 arbetar vi med här med att renovera och bygger ut ännu ett äldreboende, denna gång i Tel Aviv.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour: www.israelinsamlingen.org/andamal/hjalp-till-aldreKarmiel


"När barnens bostadsförhållanden förbättras, förbättras samtidigt deras motivation till att studera och ta sig igenom sina a svårigheter."
Ett riktigt hem

Under årets Israelresa hade vi den stora glädjen att besöka det bostadshus som vi var med om att inviga vid förra årets resa. Nu var huset fullt av liv! Det här är vad några av barnen och deras pappa berättar om sitt nya hem.

När vi besöker familjen har de bott i sitt nya hem sedan några månader tillbaka. För oss som sett det tidigare huset är skillnaderna enorma. Här är ljust, hemtrevligt och funktionellt. Barnen bor i fina rum, och köket är verkligen så stort som ett kök behöver vara för att servera över tio personer tre gånger om dagen.

Valeri, ett av barnen berättar; "Nu känns det som att vi verkligen bor i ett riktigt hem." Aviv håller med och fortsätter; "Det här huset är mycket tystare och hemtrevligare. Här kan man dra sig undan och vara ifred när man behöver på ett helt annat sätt än vad som var möjligt tidigare".

"Huset är stort och anpassat efter våra behov", säger Avihai.

"Vårt nya hus har en helt annan känsla än det tidigare. Nu har vi har också en egen tvättstuga och slipper gå iväg och tvätta våra kläder. Dessutom är alla rum försett med luftkonditionering så nu slipper vi bråka om det."

Jonathan avslutar och säger; "Äntligen kan jag plugga i lugn och ro i mitt rum, utan att störas av oväsendet från de andra rummen."

Dror, familjens pappa, sammanfattar flytten till det nya huset så här;

"När barnens bostadsförhållanden förbättras, förbättras samtidigt deras motivation till att studera och ta sig igenom sina svårigheter. Det går inte att jämföra det här huset med det tidigare! Nu är barnen glada över att vara hemma och plugga, umgås, äta och ha skoj tillsammans. Jag vet att det mycket är tack vare vårt nya hem.

Rafi Atias, som arbetar i barnbyn, vill också passa på och säga ett stort tack till Förenade Israelinsamlingen och alla dess givare;

"Tack för att ni hjälper oss att ta hand om och uppfostra Israels nästa generation. Tack vare er kan vi ge barnen hos oss en trygg och kärleksfull uppväxt . Vi ser fram emot ert besök på nästa års Israelresa!".

Ett hem hemifrån

Barnbyn Karmiel ligger vackert bland bergen i Galileen. Här bor 235 barn mellan fem och 15 år - som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina familjer. Många har traumatiska erfarenheter med sig i bagaget såsom fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och/eller föräldrar som missbrukar, sitter i fängelse eller har gått bort. De flesta av barnen i Karmiel kommer hit efter domstolsbeslut. Här får barnen växa upp i en "family unit", vilket består av ett föräldrapar och ungefär 12 barn. I barnbyn finns också tre tonåringsenheter och ett "soldier home" för hemlösa soldater att komma hem till på sin ledighet. Barnbyn Karmiel byggdes på 70-talet och byggnaderna är mycket eftersatta.

Under 2016 renoverar vi och bygger ut ett gammalt nergånget bostadshus.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Karmiel: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-karmielTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!