Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDet bästa beslutet i mitt liv

Lisa Oskoma är en av årets stipendiater till minne av Anna och Carl Hirsch. Här berättar hon om sin första tid i Israel - en tid som gett oförglömliga minnen och erfarenheter.

Mitt namn är Lisa Oskoma, jag är 19 år och i somras tog jag studenten från Kungsholmens Gymnasium i Stockholm. Jag växte inte upp i ett traditionellt judiskt hem, men trots detta har det judiska under senare år blivit en stor del av mitt liv. Under min uppväxt besökte jag Israel både med familj och vänner, och jag har även varit väldigt aktiv i judiska församlingen. Detta ledde till att jag sedan tidig ålder velat göra något annorlunda efter studenten. För mig var alternativet inte som för många andra att åka till Australien, utan att åka till Israel.

"Year Course" är det program jag nu befinner mig på i Israel. Bland 60 personer är jag den enda svenskan då detta är ett brittiskt/amerikanskt program - något som både är en erfarenhet och en utmaning.

De första fyra månaderna studerar jag i Jerusalem. Bland annat studerade jag hebreiska, sionism, Israel/Palestina-konflikten och judiska studier. Utöver detta gjorde vi även många utflykter och hajker. Därefter flyttade vi till Bat Yam, där det finns ett antal olika uppgifter att välja mellan. Exempelvis att göra Marva (en två månaders grundutbildning i den israeliska armén), volontärarbete inom ambulanskåren med Magen David Adom (israeliska motsvarigheten till Röda korset) eller volontärarbete på till exempel dagis, skolor för funktionshindrade barn eller sjukhus etc. Jag planerar att stanna i Bat Yam och göra någon form av volontärarbete då jag anser att det är en chans för mig att hjälpa Israel efter att ha bott och studerat här.

Redan efter ett par månader här har jag varit med om upplevelser som ger en helt obeskrivlig känsla. För första gången firade jag alla judiska helger i Jerusalem och kvällen innan Yom Kippur var jag vid Västra muren, där det samlades över 50 000 människor.

Att komma till Israel efter gymnasiet och vara en del av ett program har varit det bästa beslutet i mitt liv. Trots att det endast har gått ett par månader och det finns så mycket mer att se fram emot, har jag redan fått så otroligt många minnen och vänner som jag kommer bära med mig resten av livet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!