Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodChanukapresenter!

Den 6 december på kvällen började Chanuka, och i förra numret av Menorah påbörjade vi en insamling för att ge alla barnen i våra tre barnbyar varsin Chanukapresent. Vi har även spridit insamlingen via Facebook och e-post.

Resultatet blev ca 48 000 kr, varmt tack till alla givare som ställt upp. Vi är glada att kunna visa barnen att det finns människor så långt bort som i Sverige - som de knappt vet var det ligger! - som faktiskt vill ge dem presenter på Chanuka. Särskilt viktigt när det handlar om barn som inte har kontakt med föräldrar eller annan familj.

Återigen, stort tack till alla som hjälpte till!

Ulf Cahn


Köp Sigmunds bok!

Sigmund Baum bor i Göteborg och tillhör den sista trogna skara av överlevande som fortfarande orkar åka till skolor och berätta om sina upplevelser under Förintelsen. Ofta har han med sig sin fru Judith, även hon överlevande.

Sigmund har nu skrivit en bok, "Schmåntses" (ungefär "struntsaker" på jiddisch), som innehåller en del berättelser och betraktelser från olika delar av hans liv. Inte med fokus på Förintelsen utan mer vissa händelser och tankar som fastnat.

Du kan nu beställa Sigmunds bok, den kostar 100 kr + 24 kr pack/porto. Sigmund donerar en del av intäkterna till vårt arbete i Israel.

Kontakta Sigmund direkt på bergerbaum@hotmail.com.


Insamling till terroroffer

När Ulf Cahn fyllde år den 12 oktober, var det just under den period då knivattackerna mot israeler var som värst. Ulf beslöt sig för att ge sin födelsedag lite mer mening genom att uppmana sina Facebook-vänner att ge en gåva till de israeliska terroroffren.

Resultatet blev överväldigande, det kom in drygt 25 000 kr! Ulf tackar och bugar, pengarna har skickats till Fonden för terroroffer i Israel och kommer att hjälpa offren och efterlevande att göra livet något lättare.


Till minne av Jesaja Kanter z'l

Jesaja Kanter avled i februari i år efter ett långt liv. Jesaja kom från en känd judisk familj i Lund och levde hela sitt liv i staden, med den judiska traditionen som det bärande i livet. I många år stod han som garant för den lilla synagogan i staden.

Med den judiska traditionen i fokus fanns givetvis Israel i hans hjärta. Märkligt nog besökte han aldrig landet men det var ändå, precis som traditionen bjuder, hans centrum.

Jesaja valde att utse Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod till universell arvinge, och det generösa arv han lämnar efter sig betyder att vi kan göra en mycket god insats i Israel. Tillsammans med en annan testamentarisk gåva kan vi nu finansiera utbyggnad av det äldreboende i Tel Aviv, Ha´Shalom Centre, där vi i Sverige gjorde en insats för sex år sedan.

I enlighet med Jesajas vilja kommer hans föräldrar, Selig och Malke Kanter, att hedras på ett särskilt sätt vid det utbyggda äldreboendet.

Ulf Cahn


Till minne av Paul Becker

Paul Becker avled i mitten av september, bara några dagar efter sin 85-årsdag. Paul var i många år ordförande för, och primus motor i, Judiska Samfundet i Helsingborg. Efter att ha besökt barnbyn Neve Michael i Israel tillsammans med sin fru Sonja och sin svåger, boende i Israel, kom barnbyn att betyda mycket för honom.

När Paul Becker avled var det naturligt för hans fru och döttrar med familjer, att tänka på barnen i barnbyn. Familjen har ett rikt socialt liv och många vänner valde att hedra Pauls minne med en gåva till Neve Michael. Totalt kom det in hela 15 000 kr.

Varmt tack till Paul, Sonja och hela familjen. Gåvan betyder mycket för barnen i Neve Michael.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!