Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära vänner,

Förra sommaren var varm och kriget med Hamas gjorde den ännu hetare. Vi lyckades mitt under brinnande krig få in över en miljon kronor till skyddsrum och hjälp till över 100 barn som kunde få ett tryggare sommarlov i norra Israel.

Den här sommaren är svalare, men det är bara på ytan. Situationen ett år senare för Israel och hela Mellanöstern är nu helt förändrad. ISIS framväxt, nukleäravtalet med Iran, ökande påtryckningar från EU och USA samt en bojkottrörelse med antisemitiska förtecken som frodas under ytan, gör situationen för Israel än mer utsatt och svårförutsedd.

Mellanösterns verklighet är svår och komplex att förstå och därför frodas förenklingar och desinformation i våra medier. Detta påverkar absolut den allmänna opinionen, politiker och ibland även oss som stödjer Israel.

Svensk Israel Information(SII) med Lisa Abramowicz har gjort ett utmärkt jobb under många år och reagerat sakligt och tydligt på den skeva debatten. Samfundet Sverige Israel med dess aktiva lokalföreningar över hela landet och en central styrelse agerade under våren föredömligt kraftfullt och stoppade bojkotten av israeliska varor på Konsum i Varberg.

Nu när Lisa meddelat styrelsen att hon ska gå i pension till 2016 riskerar vi att förlora en stark röst i den svenska israeldebatten. Svensk Israelinformation är ett starkt varumärke som vi behöver vårda. Lisa, du ska ha ett stort tack för dina ovärderliga insatser och engagemang genom åren. Det har varit en mycket utsatt position.

Trots ökningar av vårt (KHs) bidrag de senaste åren har SII inte haft full täckning för sina kostnader. SII styrelse har tyvärr inte heller fått in nya externa pengar. Jag tror att vi, trots alla ekonomiska svårigheter, ska ha som målsättning att utveckla verksamheten ytterligare, just med tanke på de enorma utmaningar vi har med den svenska regeringen, den svenska opinionen och bojkottsrörelser. SII får inte läggas ned. Huvudägarna, de judiska församlingarna, Keren Hayesod och de andra sionistiska organisationerna samt Samfundet Sverige Israel behöver sätta sig ned och hitta en form som gör att vi i stället kan accelererar opinionsarbetet. Keren Hayesods uppgift är inte opinionsbildning, men även vi behöver hjälp med att upplysa alla, må det vara, politiker, journalister eller våra egna sympatisörer om den utsatthet som Israel har i regionen.

I denna Menorah kan ni bl.a. läsa om situationen i Ukraina som ställer fortsatt krav på Israel som en tillflyktsort för utsatta judar. Samtidigt läser jag i skrivandes stund om hur Hizbollah, via svenska medborgare, försöker samla information i Israel som en förberedelse till ett nytt krig som med säkerhet kommer att innebära beskjutning långt in i Israel. Jag tänker då på vårt barnhem i Karmiel, i norra Israel, som behöver ca 15 nya familjeboenden, bl.a. för att de saknar skyddsrum. Vi lärde oss under den förra heta sommaren vad det innebär att det finns skydd för befolkningen och då särskilt för de mest utsatta barnen. Vi gör skillnad.

Ert stöd till Keren Hayesod kommer att behövs nu och under många år framåt.

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!