Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi hjälper barn och äldre
Neve Michael


Vi besöker dem och ser till att de integreras väl i det israeliska samhället. De är våra barn helt enkelt.
Alltid välkomna tillbaka

Nyligen firade sex stolta flickor och åtta minst lika stolta pojkar från barnbyn Neve Michael sin examensdag. Pojkarna slutade högstadiet och för flickorna som slutade gymnasiet, var det dags att göra militärtjänst och ta de första stegen mot ett eget självständigt liv.

För att minnas denna speciella dag ordnade Neve Michael en stor fest till ungdomarnas ära. En dag som kanske inte bara var fylld med glädje, utan hos flera kanske också lite pirr och förväntningar. Ungdomarna skulle alla på olika sätt lämna Neve Michael för att fortsätta sina liv på andra håll. En av flickorna berättar:

"Jag kom till Neve Michaels akutmottagning för nio år sedan tillsammans med min syster och bror. Min pappa fanns aldrig hos oss, och min mamma mådde dåligt och orkade inte ta hand om oss. I början av tiden här var jag väldigt aggressiv och hade svårt att vara tillsammans med andra. I dag kan jag inte med ord uttrycka hur mycket Neve Michael har gjort för mig och mina syskon. Neve Michael är mitt hem och min familj - för all framtid".

I dag är alltså den aggressiva, antisociala lilla flickan en ung harmonisk kvinna, med en trevlig pojkvän på väg att göra sin militärtjänstgöring på en förskola i Rishon Letzion. Hon får bo i en av de lägenheter som Neve Michael ordnar för lone soldiers, dvs soldater utan familj, och bjuds in till barnbyn vid olika högtider och shabbat. Som en av de anställda på Neve Michael säger:

"Vi håller kontakt med barnen genom åren. Vi besöker dem och ser till att de integreras väl i det israeliska samhället. De är våra barn helt enkelt."

Från Neve Michael vill man också passa på att tacka alla bidragsgivare för den hjälp man fått för att kunna ge barnbyns ungdomar de nödvändigaste basartiklarna inför ett självständigt liv, exempelvis: lakan, brödrost, handdukar, kudde och filt. Tack också för de bidrag som gjorde avslutningsfesten möjlig. Tack för siddurim, kläder, ljus besök hos frisören samt en speciell avslutningsutflykt.

Precis som alla andra barn

I barnbyn Neve Michael bor 300 barn mellan fyra och 18 år som av olika anledningar måste komma bort från sina destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, psykiska problem, missbruk eller barn som blir föräldralösa. Barnen är precis som alla andra barn - de har bara haft oturen att växa upp i ett hem där de inte kan bo kvar.

I Neve Michael får barnen bo i en familjelik miljö - där de med hjälp av terapeutiskt stöd och kärlek kan utvecklas till trygga och självständiga individer. Neve Michael tillhandahåller ett dygnet-runt-öppet kriscenter, ett speciellt kriscenter för tonårstjejer, en grundskola, en förskola, ett terapicenter för barn, samt ett externt terapi- och kriscenter för familjer i riskzonen.

Under 2015 är vi tillsammans med partners del i totalsanering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael. Vi fortsätter också att se till att samtliga barn och ungdomar får hjälplärare och terapi vid behov.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Neve Michael: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-neve-michaelAmigour


"Det är fantastisk att se vilken fin och professionell vård de äldre får här på Amigour"
Från Japan med kärlek

Nyligen besöktes Amigours äldreboende av en grupp japaner från den ideella organisationen Toa Sangha, vars mål är att sprida hälsa och välbefinnande hos personer med traumatiska och våldsamma upplevelser. Det blev ett oförglömligt möte för båda parter.

Toa Sangha är en buddistisk ideell organisation, grundad och ledd av prästen Ryokyu Endo. För att högtidshålla minnet av 70-årsdagen av andra världskrigets slut och atombomben över Hiroshima, bestämde sig några medlemmar från Toa Sangha i Japan att ge sig ut på en jorden-runt-resa. Resan började i Hiroshima med en invigningsceremoni fylld med böner, origami-vikning (japansk papperskonst) och shiatsu, gick vidare till Europa där man bland annat besökte koncentrationslägren Dachau och Auschwitz, samt avslutades i Israel.

Mötet på Amigours äldreboende Yuval Sheltered Home i Ofakim blev väldigt emotionellt för båda parter. De japanska gästerna rördes över att höra de boendes erfarenheter från Förintelsen och livet innan de kom till Japan, medan de äldre fick njuta av gästernas shiatsubehandlling. Shiatsu är en massageform där massören använder handflatan, tummen och fingrarna för att lösa upp spänningar i kroppen. Som tack bjöd de boende på Amigour sina gäster på både små presenter och sångframträdande.

"Det är fantastisk att se vilken fin och professionell vård de äldre får här på Amigour", sa en av de japanska gästerna.

En värdig ålderdom

Amigour är Israels största ideella organisation som erbjuder bostäder till landets fattigaste och mest utsatta äldre. I Israel finns mer än 650 000 äldre över 65 år, som lever nära fattigdomsnivån, och inte har råd att köpa eller hyra en lägenhet. I dag kan Amigour erbjuda 7500 äldre ett skäligt boende i något av sina 57 bostadsprojekt runt om i Israel. Men behovet är alltså fortfarande stort! Majoriteten av de boende hos Amigour är nya immigranter från förre detta Sovjetunionen och överlevande från Förintelsen. Amigour förser också de boende med olika sociala och kulturella aktiviteter.

För 2015 arbetar vi med här med att renovera och bygger ut ännu ett äldreboende, denna gång i Kfar Saba.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour: www.israelinsamlingen.org/andamal/hjalp-till-aldreKarmiel


Jag kommer att minnas den här dagen i hela mitt liv.
Lika mycket värda som andra barn

Att fira sin Bar eller Bat Mitzva är en stor dag i alla judiska barns liv. För barnen i barnbyn Karmiel, liksom i andra barnbyar, är tilldragelsen om möjligt ännu större. För många något de inte ens vågat drömma om att få uppleva.

Den 15 juni i år firade 84 barn från organisationen Hamifal, som bland annat driver barnbyn Karmiel, sin Bar och Bat Mitzva. För femte året i rad firades festligheterna i Jerusalem med bidrag från Western Wall Heritage Foundation.

Tidigt på morgonen reste de 84 barnen från organisationens olika barnbyar för att bege sig till Jerusalem. Väl där fick pojkarna delta i ceremonin med att lägga Teffilin (böneremmar) och läsa ur Toran, medan flickorna bad vid Västra Muren samt fick gå på en tur i tunnlarna vid Västra Muren. Det var en väldigt rörd skara barn, föräldrar och anställda som bad tillsammans.

Efter det togs barnen på en rundtur i Jerusalem, och överraskades sedan med en lunch i en av stadens finaste festlokaler. En sångare med sitt band underhöll, och sedan fick barnen dessutom själva delta i musicerandet! Förutom den goda maten fick barnen även varsitt minneskort utgivet av Western Wall Heritage Foundation.

Barnens ansikten lyste av lycka och tacksamhet, flera barn uttryckte att de för första gången kände sig lika mycket värda som alla andra barn.

"Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle få fira min Bar Mitzva i Jerusalem! Och ännu mindre hur mycket roligt vi skulle få uppleva. De anställda försöker alltid tala om för mig att jag är precis lika mycket värd som alla andra barn, och nu har de bevisat det.", säger Abraham 13 år.

Miriam 12 år berättar; "Jag hade en underbar Bat Mitzva och dag i Jerusalem. Jag kommer att minnas den här dagen i hela mitt liv. Jag är så tacksam över vad alla människor har gjort för mig. Det är en dröm som går i uppfyllelse."

Ett hem hemifrån

Barnbyn Karmiel ligger vackert bland bergen i Galileen. Här bor 235 barn mellan fem och 15 år - som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina familjer. Många har traumatiska erfarenheter med sig i bagaget såsom fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och/eller föräldrar som missbrukar, sitter i fängelse eller har gått bort. De flesta av barnen i Karmiel kommer hit efter domstolsbeslut. Här får barnen växa upp i en "family unit", vilket består av ett föräldrapar och ungefär 12 barn. I barnbyn finns också tre tonåringsenheter och ett "soldier home" för hemlösa soldater att komma hem till på sin ledighet. Barnbyn Karmiel byggdes på 70-talet och byggnaderna är mycket eftersatta.

Under 2015 renoverar vi och bygger ut ett gammalt nergånget bostadshus i Karmiel.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Karmiel: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-karmielTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!