Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTel Hai är ett college längst upp i norra Israel. Här arbetar man för att skapa en attraktiv utbildningsplats, men också för att få hela regionen att blomstra. Professor Yona Chen är skolans rektor och eldsjäl.
Av Åsa Fridman

Tel Hai College
- mer än bara utbildning

- Tel Hai är en väldigt speciell plats för mig, berättar Yona, när vi ses en förmiddag under hans korta Stockholmsbesök. Dels har jag haft en lång akademisk karriär här inom miljö och hållbart jordbruk, men jag är också född och uppvuxen i området. Min ambition är både att Tel Hai ska växa och bli ett av Israels främsta universitet (i dag räknas Tel Hai som ett college, vilket är en lägre gradering än universitet) men också att få hela Galileen att blomstra. Vår utmaning är att locka till oss unga ambitiösa personer från hela Israel, och även från utlandet, att komma hit och studera. För att kunna göra det måste vi vara både öppna och kreativa!

På Tel Hai studerar runt 3500 elever på olika akademiska program. Ämnena spänner över stor räckvidd, från bioteknik till psykologi och datateknik. Speciellt fokuserar man på vetenskap och teknik. Utmärkande för Tel Hai, och vilket gör det unikt i sitt slag är, även i Israel, är dess starka fokus på frivilligt arbete och socialt engagemang. Inom alla utbildningsprogram engagerar sig studenterna från dag ett i olika samhällsprojekt. Under ett år är skolans studenter involverade i över 100 olika projekt i 30 olika samhällen. Genom sitt arbete får studenterna viktig hands-on-erfarenhet, samtidigt som de bidrar till regionens utveckling.

Dyrt att studera
Drygt 43 procent av eleverna på Tel Hai väljer att stanna kvar i regionen efter att ha avslutat sin utbildning, berättar Yona.

- Eftersom bara 27 procent av våra elever ursprungligen kommer ifrån området, betyder detta att vi bidrar till att befolkningen ökar, något vi är mycket stolta över. Jag är säker på att detta skulle kunna öka ytterligare, om vi bara hade tillräckligt många attraktiva arbeten att erbjuda.

Att studera på college eller universitet är dyrt i Israel. Inte lika dyrt som i USA, men absolut inte gratis, som i Sverige, säger Yona och ler.

- Jag önskar att vi kunde erbjuda fri utbildning som hos er. Däremot är levnadskostnaderna i norr lägre än i landets centrala delar, något som är attraktivt för många studenter. Men även här har kostnaderna stigit och de stipendier vi delar ut spelar verkligen en avgörande roll.

För mig går Tel Hais framtid och Galileens framtid hand i hand! Att arbeta för att få fler att upptäcka Tel Hais potential och vad vi har att erbjuda såväl i form av akademisk utbildning som i livsstil - det är min drivkraft. Jag uppmanar alla, israeliska studenter såväl som andra, att komma hit och se vad vi har att erbjuda!


Till höstterminen 2015 har Keren Hayesod via en donation fått den stora glädjen att kunna ge 15 studenter ett stipendium för att de ska kunna fortsätta sin studier vid Tel Hai College. Här förmedlar vi två av studenternas varma tack.


Shalom! Först och främst vill jag tacka för ert generösa bidrag. Min familjs ekonomiska situation är inte bra, och jag uppskattar verkligen ert bidrag.

Jag heter Aviram Kalfan, är 25 år gammal och bor i Kiryat Shemona, där jag också har växt upp. Mina föräldrar skilde sig när jag var 6 år, och sedan dess har jag inte haft någon kontakt med min pappa. När jag var 14 år började jag studera på en sjöfarts-internatskola i Akko.

På grund av medicinska och ekonomiska problem fick jag avsluta min militärtjänstgöring i förtid för att arbeta på Galil Chemicals. Efter en tid började jag arbeta på forsknings- och utvecklingsavdelningen, där jag var ansvarig för att träna nya laboratorieanställda. För att kunna avancera bestämde jag mig för att börja studera till ingenjör med inriktning på kemi.

Jag älskar min familj och mina hobbies är sport och musik. I framtiden hoppas jag kunna stanna kvar på Galil Chemicals och bidra till dess utveckling. Jag skulle också vilja prova på att arbeta utomlands för att vidga mina vyer och perspektiv.

Än en gång vill jag tacka er. Ert bidrag är väldigt meningsfullt för mig och de andra studenterna - jag uppskattar verkligen er generositet.


Mitt namn är Nufar Roche, jag är 22 år gammal, och förstaårsstudent på Department of Education. Jag bor i Kiryat Shemona i Ayalim. Ayalim är en studentorganisation som arbetar för att stärka utsatta samhällen i periferin (läs mer om Ayalim)

För åtta år sedan drabbades min familj av en stor ekonomisk kris, vilket gjorde mina föräldrar arbetslösa och skuldsatta. Nu har de börjat bygga upp sina liv igen och min pappa har två jobb för att försörja familjen. På grund av familjens ekonomiska situation har jag alltid sett till att betala mina utgifter själv, och under tiden i armén sparade jag pengar för mina framtida studier. Bland annat undervisade jag nya immigranter i hebreiska.

Efter tiden i armén arbetade jag en tid i Ashdod som extralärare på en skola för utsatta ungdomar. Trots att ungdomarna både var rebelliska och bråkiga blev jag genast förälskad i dem! Jag kände att jag gjorde skillnad i deras liv. Här hittade jag vad jag ville arbeta med i framtiden. Min dröm är att öppna en skola för utsatta ungdomar. Jag planerar också att ta en magisterexamen i Art Therapy.

Trots att jag har sparat pengar har det varit väldigt svårt för mig att finansiera både utbildning och levnadskostnader utan något ekonomiskt stöd. Jag vill därför tacka er som gör mina tre år av studier möjliga. Utan er hade det inte varit möjligt!


Förenade Israelinsamlingen har stött Tel Hai sedan 2008. Bland annat har vi renoverat ett näringslaboratorium och gett stipendier till behövande studenter. 2011 byggde vi ett centrum för ungdomar med inlärningsproblem. Vi deltog i finansierandet av ett nytt bibliotek samt gav stöd till vattenforskning. Läs mer om Tel Hai. Läs mer om hur du kan stödja Tel Hai på vår hemsida.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!