Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEn resa för att söka svar

För ett år sedan fick Hanna Reichel ett resestipendium av Förenade Israelinsamlingen. Hon valde att studera vid en midrasha, den kvinnliga motsvarigheten till en yeshiva.

För ett år sedan packade jag mina väskor. Jag var på väg till Israel för att studera vid Midreshet Lindenbaum (midrasha är den kvinnliga motsvarigheten till yeshiva, en skola för studier av Thora, Mishna och Talmud ). Brovenders, som skolan även kallas är känd för sina seriösa och intensiva Talmudstudier.

Valet att studera på en midrasha var inte självklart. Mitt val var allt annat än självklart. Efter gymnasiet stod jag inför många svåra val. Ville jag ens fortsätta vara modern-ortodoxt religiös? Var ville jag bo i? I sekulära Sverige där jag känner mig lite för religiös i jämförelse med mina svenska vänner? Eller i Israel med sin stora variation av judendom, men inga sköna sommardagar i skärgården? Jag ville bygga en grund för mig själv och min judiska identitet som skulle hjälpa mig hitta svar på mina frågor. Men också ha en intellektuell utmaning. Brovenders gav mig detta och mer därtill. Det visade sig att de flesta tjejerna på skolan hade betydligt mer erfarenhet av talmudstudier än jag och att försöka hänga med blev en riktigt utmaning.

De långa dagarna i klassrummet och studiesalen flög förbi. Böckerna kompletterades med utflykter runt om i landet. Att se solen stiga och värma ett fruset ökenlandskap tillsammans med nya vänner är en upplevelse som kommer stanna med mig en lång tid framöver!

I dag, ett år senare har jag fått en bättre förståelse för mig själv. Genom att studera på en seriös institution, bland extremt begåvade och kunniga lärare (med en bred variation av bakgrunder och åsikter) och elever från olika delar av världen, har jag fått en starkare judisk identitet och en större förståelse och inblick i den mångfasetterade judiska världen. Nu kommer det svåra, att omsätta mina nyvunna insikter i smarta livsval.

Hanna Reichel


Grattis!

Lisa Oskoma och Amy Asayag är årets stipendiater till minne av Anna och Carl Hirsch. Vi önskar er en spännande tid i Israel och ser fram emot att dela era upplevelser i Menorah. Nästa chans att söka stipendium är våren 2016.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!