Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVälkommen Daniel!

Daniel Zeitoun är ny medlem i styrelsen för Keren Hayesod. Välkommen säger vi, och ser fram emot det engagemang och nätverk Daniel har med sig.

Daniel är 31 år gammal, driver mobilföretaget Rabble och känner sig hemma både i Stockholm och i Israel. Genom sin pappa som är israel är han dessutom israelisk medborgare och talar flytande hebreiska.

- Det är fantastiskt att se vilken utveckling som skett i Israel, bara under de år som jag har vuxit upp. IT-sektorn intresserar mig såklart speciellt, tack vare mitt företag, och inom den sektorn är ju Israel väldigt framträdande.

Daniel försöker besöka Israel så ofta han kan, och tar då ofta med sig icke-judiska vänner. Fortfarande är det många som bara förknippar Israel med konflikt och instabilitet, och inte alls känner till allt gott som händer, menar han.

- Det är viktigt att förmedla en annan bild av Israel än den som svensk nyhetsförmedling till största del målar upp. Mina vänner har alla blivit väldigt positivt överraskade när vi rest dit tillsammans.

Så vad hoppas han då kunna bidra med till Keren Hayesod? Och vilka ser han som organisationens största utmaningar?

- Jag tror att både mitt engagemang och mitt kontaktnät inom affärsvärlden kan komma föreningen till gagn. Jag är van vid att driva stora projekt, och är bra på att se nya möjligheter. Dessutom ser jag fram emot att lära mig mer! Just nu håller jag som bäst på att sätta mig in i hur organisationen arbetar, men jag tror att en stor utmaning är att få ännu fler unga att engagera sig - i framtiden är det ju faktiskt vi som ska ta över.


Tack, Anette och Bengt!

Anette och Bengt Levinsson fyllde båda 50 år för några månader sedan. I stället för presenter önskade de att familj och vänner bidrog till något gott ändamål i Israel, och de fastnade för barnbyn Neve Michael.

De berättade om barnbyn, skrev ut artiklar från vår hemsida och resultatet blev väldigt bra: drygt 11 000 kr kom in till Neve Michael! Pengarna kommer att användas för att ge barn i barnbyn en fin Bar/Bat Mitzva, något som betyder väldigt mycket men som tyvärr inte alla barn får möjlighet till.

Varmt tack till Anette och Bengt, och till er familj och vänner!
Ulf Cahn


Till minne av Dan Uzan z’l

I förra Menorah gjorde vi en insamling till minne av Dan Uzan z’l, som mördades vid Judiska Församlingen i Köpenhamn i februari. Eftersom Dan var mycket engagerad för barn och ungdomar ville vi hedra hans minne genom att försöka hjälpa så många barn som möjligt i våra barnbyar att bli Bar och Bat Mitzva.

Insamlingen gav ett bra resultat, drygt 25 000 kr. Det betyder att vi kan hjälpa tio barn att få en fin ceremoni, nya kläder, en present och en liten fest. Varmt tack till alla er som bidrog!

En lista på samtliga givare har överlämnats till Dan Uzans familj.


Hjärtligt tack för gratulationerna till min 90-årsdag

Tack för generösa gåvor till Förenade Israelinsamlingen, Judiska museet och

Kommittén mot antisemitism, och för alla brev, telegram och underbara blommor.

Samtidigt vill jag passa på att önska Er Shana Tova, Ett gott Nytt Judiskt År.

Än en gång ett ödmjukt tack till Er alla från
Birgit Blideman


Hjälp oss att bli fler!

Vi strävar förstås alltid efter att fler ska läsa denna fantastiska tidning! Kanske har du vänner, bekanta, släkt, arbetskamrater, grannar eller andra runt dig som du tror skulle ha glädje av Menorah?

Skicka namn samt adress på minst fem nya prenumeranter så får du en pin med svenska och israeliska flaggan – ett bra sätt att visa sin vänskap med Israel. Kanske något att ha i kavajslaget och/ eller ge i present till en god vän?Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!