Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära Israelvänner,

Här i Tel Aviv har vi just avslutat Pesach, som lär oss värdet av vår frihet och också firar att våren börjar på nytt. När ni läser dessa ord bör våren ha kommit en god bit på väg också i Sverige.

Jag tänker också på den fina Israelkvällen på Berns i mitten på mars. Vi tog oss friheten att fira Israel och det blev ett härligt evenemang på ett fullsatt Berns, med hög stämning, god mat och ung proffsig underhållning ifrån Israel. Kvällar som dessa är något som vi alla behöver mer av. Tack vare Ulf Cahns fantastiska arbete samt våra generösa sponsorer och volontärer gick evenemanget runt ekonomiskt. Hela det fina insamlingsresultatet kunde därför gå till våra ändamål, samtidigt som jag hoppas att alla fick något positivt med sig hem.

Det är så här vi vill att Keren Hayesod ska fungera och någonting som vi är mycket stolta över.

Vi känner ett stort ansvar för att det ni bidrar med ska komma fram till våra ändamål, och våra administrativa kostnader är låga. Vårt kontor i Jerusalem är mycket noga med att våra renoveringar blir klara till rätt pris, i tid och med hög kvalitet. Vi godkänner själva betalningarna ifrån Sverige. Oftast inviger vi våra projekt 18 månader efter att vi godkänt dem. Vår projektkommitté under David Allons ledning gör ett fantastiskt jobb.

Jag ser Keren Hayesod som en plattform, där vi tillsammans med andra blir delaktiga i att göra Israel till ett land, som trots sina svårigheter både kan vara ett exempel för andra länder och vara ett stöd för judar över hela världen. Vi blir då alla vinnare.

Keren Hayesod bildades 1920 och arbetet verkar inte ta slut, vare sig det handlar om skyddsrum eller hjälp till Ukrainas judar. Utmaningarna finns kvar och Keren Hayesod står inte stilla.

En grupp engagerade ungdomar har startat ett "Young Leadership Sweden" för åldrarna 25 till 35. De ordnar nu egna välbesökta evenemang och tar fram egna ändamål som de tar ansvar för. Nya nätverk skapas och möjlighet ges att träffa likasinnade ungdomar från hela världen.

Vi har också tagit ett nytt initiativ tillsammans med ett ungt gäng kunniga inom företagande och finansiering. Initiativet riktar sig till de som vill investera i Israel, men där en del av överskottet går till filantropi. Investeringar i Israel skapar i sig själv fler företag, arbetstillfällen och välstånd. En del av investeringsöverskottet går sedan tillbaka, genom Keren Hayesod, som ett bidrag till de som behöver det mest. Fonden ger investerarna kontakt med "Start-Up Nation" och de får nya möjligheter genom vårt nätverk i Israel. Israelerna får i sin tur kontakt med kapitalstarka svenskar som eventuellt kan investera vidare i Israel på egen hand. En KH-fond får också fördelar eftersom vi hjälper till att bygga landet. Vi kommer att berätta mer om detta initiativ i höst.

För mig handlar Keren Hayesod om att vara del av något större, där vi alla blir vinnare.

Med önskan om en härlig vår och sommar!

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!