Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi hjälper barn och äldre
Neve Michael

En dag att minnas hela livet

Kanske just när du läser det här numret av Menorah firar 38 barn i barnbyn Neve Michael sin Bar eller Bat Mitzva. Något som inte hade kunnat bli verklighet utan givmilda donationer.

Den 21 maj kommer 21 förväntansfulla flickor och 17 pojkar i barnbyn Neve Michael att fira sin Bar eller Bat mitzva. Det är en viktig dag i barnens liv, då den symboliserar hopp och ljus inför framtiden, samtidigt som det är en tydlig markör om att vara på väg in i vuxenlivet och medlem i den judiska gemenskapen. För dessa barn är den dock allt annat än självklar. Några av barnen berättar:

"Jag har varit på andra flickors Bat Mitzva-fester, och nu kommer de hem till mitt hem, i Neve Michael!" säger Elinor.

"Jag får en ny klänning till min Bat Mitzva, ingen har någonsin köpt en ny klänning till mig förut!" säger Maya.

En del barn känner sig också en smula sorgsna, inför den stora dagen.

"Jag önskar att mina föräldrar var här. Men min pappa är i fängelse och jag vet inte var min mamma är."

Tre barn i Bar/Bat Mitzva ålder kan på grund av sina traumatiska erfarenheter inte alls ta del av festligheterna tillsammans med de andra barnen, för dem ordnar personalen i barnbyn en egen minnesvärd dag.

I ett Bar/Bar Mitzva program ingår:

  • tefillin till pojkarna och ljus till flickorna
  • veckovisa lektioner och workshops
  • utflykter runt Israel till bl a Döda Havet, Jerusalem, Negev mm
  • nya kläder
  • Fest i Neve Michael, med mat, sång, och underhållning

Precis som alla andra barn

I barnbyn Neve Michael bor 300 barn mellan fyra och 18 år som av olika anledningar måste komma bort från sina destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, psykiska problem, missbruk eller barn som blir föräldralösa. Barnen är precis som alla andra barn - de har bara haft oturen att växa upp i ett hem där de inte kan bo kvar.

I Neve Michael får barnen bo i en familjelik miljö - där de med hjälp av terapeutiskt stöd och kärlek kan utvecklas till trygga och självständiga individer. Neve Michael tillhandahåller ett dygnet-runt-öppet kriscenter, ett speciellt kriscenter för tonårstjejer, en grundskola, en förskola, ett terapicenter för barn, samt ett externt terapi- och kriscenter för familjer i riskzonen.

Under 2015 är vi tillsammans med partners del i totalsanering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael. Vi fortsätter också att se till att samtliga barn och ungdomar får hjälplärare och terapi vid behov.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Neve Michael: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-neve-michaelAmigour

Sånger för glädje och självkänsla

På Amigours äldreboende får de boende inte bara ett tryggt hem, de får också en meningsfull fritid. Bland annat organiserar man flera körer - nyligen fick kören från Amigour i Bat Yam möjlighet att lyssna till en bejublad konsert på Tel Avis kulturcentrum.

Konserten leddes av den välkände dirigenten Dr. Mordechai Sobol som är ledare för Yuval Symphony Orchestra and kör, vilka specialiserar sig på judisk liturgisk musik. Besöket som kunde genomföras tack vara givmilda donationer, var mycket uppskattat av körens deltagare.

"Jag har aldrig lyssnat på en konsert med den här typen av musik förut", förklarade Michael Bassin, körledare från Amigour i Bat Yam. "Det var verkligen en ny upplevelse".

Många av de 7 500 boende på Amigours 57 äldreboenden runt om i Israel kommer från förre detta Sovjetunionen och har med sig ett rikt kulturarv av sång, musik och teater. Som ett uttryck för detta finns ett trettiotal körer på Amigours olika boenden. På hemmet i Bat Yam utgörs kören av 15 sångare och musiker. Repertoaren består av ett stort utbud av populära sånger och klassiska sånger på ryska, franska, hebreiska och yiddish. Kören leds av Michela Bassin och Laura Aryev, båda kända musiker i sina respektive hemländer, innan de kom till Israel. Kören uppträder bland annat på Bat Yam Cocial Club, men också på andra boenden inom Amigour, inför utländska delegationer, på olika dagverksamheter för äldre och musikklubbar.

Och att det inte går att hålla borta tårarna när kören sjunger sin Yiddishe Mame, Roshinkes met Mandelen och andra sånger - det vet säkert alla de av Menorahs läsare som varit med och fått uppleva den fantastiska kören!

Förutom att känna glädjen av att uppträda, och se den glädje det ger åhörarna, känner också körmedlemmarna att deras musik är ett sätt att bidra till det samhälle de lever i. Det ger dem något att se fram emot, och en känsla av att behövas - något som är viktigt för såväl självkänsla som välmående.

En värdig ålderdom

Amigour är Israels största ideella organisation som erbjuder bostäder till landets fattigaste och mest utsatta äldre. I Israel finns mer än 650 000 äldre över 65 år, som lever nära fattigdomsnivån, och inte har råd att köpa eller hyra en lägenhet. I dag kan Amigour erbjuda 7500 äldre ett skäligt boende i något av sina 57 bostadsprojekt runt om i Israel. Men behovet är alltså fortfarande stort! Majoriteten av de boende hos Amigour är nya immigranter från förre detta Sovjetunionen och överlevande från Förintelsen. Amigour förser också de boende med olika sociala och kulturella aktiviteter.

För 2015 arbetar vi med här med att renovera och bygger ut ännu ett äldreboende, denna gång i Kfar Saba.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour: www.israelinsamlingen.org/andamal/hjalp-till-aldreKarmiel


Även om jag har haft en tuff start, så har jag vågat utmana mina rädslor och kunnat uppnå mina mål.
Att inte behöva oroa sig

Det här är berättelsen om Asher Malka. Han kom till barnbyn Karmiel när han var åtta år. I en tidningsintervju för "Yediot Ahronot" berättar han om vägen från rädd liten kille till att bli stolt soldat i IDF.

Jag kom till barnbyn när jag var åtta år. Det var något speciellt med hela stället som gjorde att jag med en gång kände mig hemma här. Att för första gången slippa vara rädd och oroa mig - det var en omvälvande känsla. I början besökte jag min biologiska familj flera lördagar, men allt mer valde jag att i stället stanna i barnbyn. Det var helt enkelt för jobbigt att åter igen uppleva familjens trauma. Jag lärde mig tidigt att vara självständig, och i tio år var Karmiel mitt hem i alla bemärkelser.

Förra året, tog jag, som en av 250 elever, studenten som "outstanding student", och nu var det dags att satsa på ett av de mål jag satt upp; att bli del av ett av IDF´s (militärens) stridsförband. Jag visste att jag skulle vara tvungen att träna hårt för att bli uttagen och jag anmälde mig därför till en speciellt förberedelsekurs. Och jag klarade den!

Även om jag har haft en tuff start, så har jag vågat utmana mina rädslor och kunnat uppnå mina mål. En orsak till att jag har arbetat så hårt, är att jag vill ge tillbaka något till alla de som har hjälpt mig när jag har haft det svårt. Nu är det min tur att försvara vårt land!

Jag tror att militärtjänstgöring är ett bra sätt att integreras i samhället, och trots min bakgrund har jag många drömmar som jag hoppas ska gå i uppfyllelse. Att vara en ledare och hjälpa andra är en del av den jag är. Om saker och ting blir som jag hoppas vill jag göra karriär inom armén. Asher Malka, överstelöjtnant, fallskärmsjägare, jag kan vänja mig vid det!

Ett hem hemifrån

Barnbyn Karmiel ligger vackert bland bergen i Galileen. Här bor 235 barn mellan fem och 15 år - som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina familjer. Många har traumatiska erfarenheter med sig i bagaget såsom fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och/eller föräldrar som missbrukar, sitter i fängelse eller har gått bort. De flesta av barnen i Karmiel kommer hit efter domstolsbeslut. Här får barnen växa upp i en "family unit", vilket består av ett föräldrapar och ungefär 12 barn. I barnbyn finns också tre tonåringsenheter och ett "soldier home" för hemlösa soldater att komma hem till på sin ledighet. Barnbyn Karmiel byggdes på 70-talet och byggnaderna är mycket eftersatta.

Under 2015 renoverar vi och bygger ut ett gammalt nergånget bostadshus i Karmiel.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Karmiel: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-karmielTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!