Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodFrån armén till skolan

Miriam mötte ni i förra numret av Menorah. Hon är en av de fyra stipendiater som fått ett resestipendium till minne av Anna och Carl Hirsch via Förenade Israelinsamlingen. Efter att ha gjort Marva, en två månaders grundutbildning i den israeliska armén, befinner sig Miram just nu i Bat Yam.

Jag befinner mig nu i Bat Yam, söder om Tel Aviv, där jag precis har avslutat en månads volontärarbete i en skola där jag lärde ut engelska till mellanstadieelever. Det har varit roligt att få lära känna barnen och lärarna, och se hur skolor i Israel fungerar. Eleverna var väldigt nyfikna och ställde många frågor. När jag låtsades som om jag inte förstod hebreiska var det kul att se hur de försökte formulera sig på engelska och hela tiden utvecklas.

På min fritid har jag varit mycket i Tel Aviv och besökt olika museer, ätit på caféer, varit på cykelturer med mera och det känns bra att kunna säga att jag känner mig som hemma här.

En av höjdpunkterna här var Purim. Barnen i skolan började klä ut sig redan en vecka innan. Överallt säljs det utklädningskostymer och när helgen väl är här är det en enda stor fest, där alla är utklädda och firar. Något som gjorde mig glad var när jag och min kompis var på väg hem och två okända kvinnor kom fram till oss på gatan för att ge oss varsin stor mishloach manot (korg med mat dryck och presenter) och önska Purim sameach.

När detta skrivs är det snart Pesach, en av mina favorithelger. I mataffärerna syns allt fler produkter markerade med kosher le Pesach, matzeförsäljningen är i full gång och alla gör planer för Sederkvällen. Det härligt att bli inbjuden till så många familjer som vill se till att alla har någonstans att fira. Även om jag kommer sakna min familj väldigt mycket ser jag fram emot att fira Pesach med en av de israeliska scouterna från mitt program som bjudit hem mig till sin familj. Det kommer förhoppningsvis bli väldigt kul och en ny upplevelse då jag är bjuden till en stor sefardisk familj.

Sista månaden av mitt program har jag fått välja bland olika alternativ. Jag skrev upp mig för två kända hajker. Den ena kallas Yam el yam som betyder hav till hav och man hajkar från Kinneret till Medelhavet. Den andra hajken är i söder och är en kort sträcka av Shvil Israel, vilken är en väg som går genom hela Israel från norr till söder. Förutom dessa två veckor har jag även valt att gå en surfingkurs i Tel Aviv.

Jag ser fram emot den sista delen av mitt program och jag vet att det kommer bli två händelserika och oförglömliga månader.


Nu har du som är ung och planerar en längre vistelse i Israel återigen chansen!

Vi utlyser resestipendier till dig som reser på någon form av utbildningsprogram i Israel som ingår i MASA-programmet. Stipendierna är till minne av Anna och Carl Hirsch.

Det finns ingen särskild ansökningsblankett. Skriv ett personligt brev och berätta om dig själv och utbildningsprogrammet du ska åka på. Vi behöver din ansökan senast den 5 juni, och du skickar den till info@israelinsamlingen.org.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!