Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNärmare 250 personer samlades den 16 mars i Berns vackra lokaler i Stockholm för att visa sitt stöd och engagemang för Israel. Cirka 280 000 kronor samlades in under kvällen - pengar som oavkortat går till Förenade Israelinsamlingens projekt till stöd för barn och gamla.
Av Åsa Fridman

En kväll full av glädje!

Visst kan man ha trevligt, samtidigt som man gör en god gärning, det är Förenade Israelinsamlingens traditionsenliga Israelkväll ett tydligt bevis för. Kvällens huvudattraktion, förutom umgänget med nya och gamla vänner, samt den goda maten, var den fantastiska unga sångerskan Hagit Yasso som 2011 vann den israeliska motsvarigheten till "Idol". Med sin varma stämma bjöd Hagit och hennes två musiker på en bred repertoar av främst israeliska sånger, men även en marockansk kärlekssång, samt den smäktande "Killing me softly".

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali, med ansvar bland annat för integrationsfrågor, berättade personligt om sitt stöd och möte med Israel. Ett möte som initialt inte var helt lätt, med tanke på Hanifs iranska bakgrund. Sverige har mycket att lära av Israel menade Hanif, både vad det gäller tolerans och integration av nya invånare.

Mellan intaget av den goda maten hördes högljutt sorl och glada skratt. Många lotter köptes också, och flera gäster hade turen att gå hem med antingen en god bok, CD-skiva eller en litografi. En herre från Borås kammade hem storvinsten, en resecheck från Huddinge resebyrå.

En sammankomst i en positiv anda, var en känsla som präglade hela kvällen. Många deltagare menade att det var extra viktigt att visa sitt stöd för Israel i dessa dagar, och att det betyder mycket att man delar denna gemenskap med andra. Kvällen avslutades stämningsfullt med att alla, och med Hagit uppe på scen, sjöng Hatikva, den israeliska nationalsången. En värdig avslutning som säkert inte bara gjorde mig varm om hjärtat.


Hagit Yasso - en riktig Idol

På scen ser uppträder hon som en proffsig sångerska, men när jag träffar henne några timmar tidigare på dagen, är hon som vilken vanlig 25-årig tjej som helst. Fast det är hon så klart inte...

Född i den lilla staden Sderot, inte långt från Gaza, av etiopiska föräldrar som immigrerade till Israel 1980 har Hagits uppväxt varit allt annat än en dans på rosor.

- Jag har alltid älskat att sjunga, precis som min pappa. Men livet i Etiopien var hårt, det fanns inte mycket tid för att sjunga. Tyvärr kan jag inte tala amhariska (det språk som talas i Etiopien), mina föräldrar var så inställda på att mina syskon och jag skulle lära oss hebreiska, ja i själva verket var det vi som lärde dom. Men jag sjunger på amhariska ibland! När jag sjunger för min pappa är det som en gemensam dröm har slagit in. Musiken är mitt språk! När jag sjunger är jag fri!

Sedan vinsten i "Idol" har Hagits liv ändrats totalt. I dag är hon en kändis. Hon reser runt i världen och uppträder, ofta på inbjudan av olika judiska organisationer. I dagarna håller hon också på att färdigställa sitt första album.

- Ofta får jag höra att "wow" du är från Etiopien och du har haft sådan framgång, men för mig är det ingenting speciellt. För mig är det en självklarhet. Jag är israel, helt enkelt.

Trots alla resor och nya upplevelser längtar Hagit alltid hem till Sderot, och sin familj. Förra sommarens krig var fruktansvärt jobbigt, berättar hon, men hon kan ändå inte tänka sig att bo någon annan stans. Staden är liten och "alla känner alla" - något hon trivs med.

* Ett extra tack till Berns Salonger för ett gott samarbete, till de tre generösa sponsorerna som såg till att Israelkvällen kunde bli verklighet, och till Lawrence Berger som hjälpte oss med all teknik under kvällen.Värd för Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesods evenemang i Göteborg var som vanligt Dan Fibert. Här tillsammans med Eli Gönder, Ambassadör Isaac Bachman och Alice Teodorescu.
Även i Göteborg samlades man för att visa sitt stöd för Israel. Omkring 6o personer deltog i Förande Israelinsamlingens årliga Israelkväll på Elite Park Hotel den 18 april. Resultat blev fantastiskt!
Av Ilya Meyer

Hopp och framtid

Det hela började med ett trevligt mingel i en uppsluppen atmosfär, till de ljuvliga tonerna av Max Wulfson Trio bestående av den alltid lika suveräne Max samt Theo och Martin.

Väl inne i salen, vars väggar pryds av underbara tavlor målade av nationalskalden Evert Taube, inleddes det hela med sjungandet av "Hatikva" - Hoppet. Sången som är den judiska staten Israels nationalsång men som faktiskt har anor längre tillbaka än så. Visste ni till exempel att för 70 år sedan, när Bergen-Belsen befriades, sjöng de överlevande just denna sång och att det hela fångades på band? Hatikva är inte bara Israels utan även alla judars sång om hopp och framtid.

Och just hopp och framtid var de gemensamma nämnarna för kvällens alla fyra talare: Dan Fibert som i sitt välkomstanförande listade några av de många saker som Förenade Israelinsamlingen har gjort det senaste året, inte minst gett israeliska barn hopp om en framtid under det senaste Hamaskriget; Israels ambassadör Isaac Bachman gjorde samma observation; GPs förträffliga nya ledarskribent Alice Teodorescu, som när hon tillfrågades om hon vill vara huvudtalare vid middagen svarade "Det ställer jag gärna upp på". Hennes uppfriskade stil och nya toner på morgontidningen Göteborgs-Posten uppskattas av fler än undertecknad - Dan sammanfattade det snyggt när han introducerade Alice med "Morgonkaffet smakar numera GOTT sedan Alice kom till GP".

Och den alltid lika intressanta och klartalande Eli Göndör, doktor i religionshistoria.

Eli Göndör slog huvudet på spiken redan i sitt öppningsanförande. Han sade att det inte längre finns utrymme i vårt samhälle för tankar som "Jag stödjer Israel men...". Han drev hem poängen: "Inga fler 'men' - den tiden är förbi. Vi måste stödja Israel för att balansera den orättvisa kritiken och behandlingen som den judiska staten får utstå".

Och Eli hörsammades: totalsumman för insamlingen under kvällen blev drygt 250 000 kronor, ett fantastiskt resultat.

Kvällen avslutades som det började, till de ljuvliga tonerna av Max Wulfson Trio.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!