Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodGrattis och tack!

Natan Schlachet fyllde 70 år i mars och tyckte att det där med att få presenter är ändå ganska onödigt… Och visst är vi många som kan instämma, de flesta av oss har väl redan allt vi behöver?

Vännerna bidrog i stället generöst till att stödja olika goda ändamål i Israel. Organisationen Etgarim (www.etgarim.org) ligger Natan och hans fru Anna varmt om hjärtat, men vi kunde även motta gåvor till våra barnbyar och för att hjälpa judar i Ukraina.

Varmt tack till Natan för detta initiativ, som gav drygt 9 000 kr till ändamålen i Israel.


Grattis Mirjam!

Mirjam Grocher fyllde 60 år den 21 april. I stället för prylar önskade hon sig en insamling till konstnärliga terapier i barnbyn Neve Michael. Mirjam och hennes man Johan har varit där flera gånger och brinner för verksamheten och för barnen.

Resultatet blev en insamling på hela 17 000 kr, en gåva som betyder väldigt mycket för barnen i Neve Michael!

Gör som Mirjam och Johan, gör din egen insamling direkt via vår hemsida: insamling.israelinsamlingen.org


Birgit fyllde år…

Birgit Blideman fyllde 90 år för ett par veckor sedan, och som vi skrev i senaste Menorah ville hon inte ha några presenter för egen del utan önskade gåvor till vårt arbete i Israel.

Gensvaret blev väldigt gott, det har kommit in 9 000 kr för att gratulera och hedra henne. Vi tackar alla som bidragit, både från Birgit och från de israeler som får glädje av gåvan.


Lara Simonofs målarskola

Lara Simonof är en begåvad konstnär som bor i Stockholm. Hon föddes i Charkov, Ukraina, och flydde till Sverige 1990. Laras konst beskrivs bäst med hennes egna ord: "Jag inspireras av Medelhavets varma vindar, Nordafrikas öken och Mellanösterns kultur och klimat."

Hon bidrar generöst till Förenade Israelinsamlingens arbete genom att skänka litografierna "Sameach" och "Medelhavets frukter" som vi säljer och blir till hjälp till våra ändamål i Israel.

Lara har många strängar på sin lyra. Utöver sitt konstnärskap driver hon t ex en populär målarskola för barn på Stora Essingen i Stockholm.

Läs mer om Lara och hennes konstnärskap på hennes hemsida, www.larasimonof.com.


Till minne av Elin Liback

Elin Liback föddes i Lofoten, Norge. Hon fick en gedigen kristen uppfostran, där det poängterades, att Israel är Guds egendomsfolk. 1956 reste hon till Sverige för att arbeta i ett år och uppleva andra vyer än fiskesamhället hon kom ifrån. Hon bosatte sig i Uppsala, där en äldre syster redan befann sig, och träffade där sin blivande man, Stig Olov "Olle" Liback.

Elin och Olle besökte Israel för första gången år 1973, nästa gång blev 1982 då paret firade sitt silverbröllop. 1983 jobbade en 20-årig dotter på kibbutz i Israel. Detta resulterade i att hon förlovade och gifte sig med en israel. Det unga paret bosatte sig i Jordandalen, 16 km söder om Genesaret. Under åren 1983-2008 blev det åtskilliga familjebesök i Israel.

2008 försämrades Elins hälsa, vilket medförde färre resor. På nyåret 2015 försämrades tillståndet ytterligare och den 10 mars orkade hon inte längre. Hon insomnade lugnt och stilla.

Elin var en fantastisk kvinna med stor kärlek till Israel, och Elin och Olle fick 57 lyckliga år tillsammans. Vi lyser frid över Elins minne.

Familjen Liback bad vänner ge gåvor till Förenade Israelinsamlingen till minne av Elin. Insamlingen gav ca 9 000 kr, vilket vi är djupt tacksamma för.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!