Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2014 - ett år av stort engagemang

Det är svårt att sammanfatta ett år som det förra, som innebar så många aktiviteter och projekt för Förenade Israelinsamlingen. Ett år som inleddes med en hel del planer och idéer, och som sedan p g a ett antal dramatiska händelser blev annorlunda än vad vi förväntat.

Först kan vi konstatera att vi aldrig haft så många gåvor/donationer som under 2014. Kanske har vi lyckats nå ut till nya grupper via vår nya hemsida och sociala medier, kanske har nya sätt att donera spelat in, kanske spelade Israeldagen i Stockholm en roll, säkert gjorde de dramatiska händelserna i Ukraina och i samband med Gazakriget sitt till.

Slutsatsen är i alla fall att vi kunde göra mycket gott under förra året:

  • Ca 6 000 judar lämnade krigets Ukraina, främst de östra delarna, för Israel. Vi i Sverige gjorde vår del för att hjälpa till
  • Samtliga ca 250 barn i barnbyn Neve Michael fick hjälplärare och terapi tack vare våra svenska donationer
  • Fyra bostadshus i barnbyn i Afula Ilit fick nya sängar, andra möbler och utrustning tack vare våra givare
  • Under sommarens krig mellan Israel och Hamas bidrog givare på ett oerhört generöst sätt, och fem nya skyddsrum kunde byggas, 100 barn i södra Israel kunde komma till sommarläger i norra Israel, och vi kunde sponsra 30 israeliska tonåringar som kom till Sverige
  • Två stora byggprojekt blev klara under 2014: ett totalrenoverat och utbyggt bostadshus i barnbyn i Karmiel för tolv barn, och ett utbyggt och renoverat äldreboende i Kiryat Ono för fattiga överlevande efter Förintelsen
  • Vi har dessutom hjälpt etiopiska judar, barnen i Alumotskolan i Beersheva, "lone soldiers", sponsrat 50 barn inom mentorsprogrammet "Youth Futures" i Ofakim och Merhavim, och en hel del annat

Låt mig återigen poängtera: detta är helt genom svenska donationer!

Vår Israeldag i Stockholm den 30 mars lockade ca 200 gäster, som fick lyssna på intressanta israeliska gäster och ett panelsamtal med svenska deltagare. Förhoppningen är att detta sätt att, så att säga, "ta Israel till Sverige" ska leda till ett ökat engagemang.


Det gamla och det nya köket i Karmiel. Vilken skillnad!
2014 års Israelresa blev åter en stor succé. Vi var denna gång 30 personer som reste tillsammans, för att uppleva en härlig kombination av projektbesök och turism. Detta är det absolut bästa sättet att se hur väl våra donerade medel kommer till nytta och hur väl de förvaltas. De eldsjälar vi möter i Israel och det engagemang de visar, det är något alldeles extra.

Slutligen måste jag återigen understryka att det är fantastiskt med alla engagerade människor runtom i Sverige. Israel har många fler vänner i Sverige än vi kanske tror, det märker vi närmast dagligen genom personliga kontakter, gåvor vi tar emot och de resor jag gör i landet.

Alla vi som engagerar oss kan vara stolta över vad vi lyckas åstadkomma i Israel. Vi hjälps åt att göra landet starkare och tryggare för sin befolkning, och visar även israelerna att de inte står ensamma.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!